× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Esőerdő kaland az algyői ártérben

|
2023. augusztus 05. | Sport

Július elsején az Off-Road szerelmesei vették birtokba az algyői árteret. Az Esőerdő Kaland nevet viselő versenyre három kategóriában is lehetett nevezni. Na, de mit is takar egy ilyen megmérettetés? Erről beszélgettünk Kapanyás Zsolttal, a rendezvény szervezőjével.

– Igazi esőerdő kalandot hoztak Algyőre. Miért éppen a mi településünket választották?
– A településen működik az Algyői Off-Road Club, így adott volt a helyszín. Illetve szerettük volna népszerűsíteni ezt a szép települést a sportot űzők körében is. Algyőn van lehetőség ezekkel az autókkal úgy autózni, hogy nem teszünk kárt semmi olyanban, ami az emberek szemét vagy lelki világát bántaná. Az ártér minden évben megújul, egyrészt eltünteti a nyomainkat, másrészt mindig új terepet biztosít. Nem utolsó sorban pedig a település vezetőségének támogatása is sokat jelent a csapatunknak.

– Mi a célja egy ilyen versenynek?
– Mindenképpen a sport népszerűsítése, illetve az, hogy összehozza az embereket. A sportolókat és az érdeklődőket egyaránt. Rendkívül nagy szociális értéke van, hiszen a barátok ilyen alkalmakkor tudnak találkozni, megmutatni egymásnak a technikáikat, egészséges versenyszellemben versenyezni egyet. Ki tudjuk próbálni, amin dolgoztunk, hiszen egy-egy autó építésén nagyon sokat ügyködünk.

– Hányan szoktak indulni egy ehhez hasonló versenyen?
– Ez igazából érdekes kérdés, hiszen sok mindentől függ. Például, hogy mekkora a verseny, mekkora terület áll a szervezők rendelkezésére. Maga az egyesület hány autót tud koordinálni és szervizelni, illetve helyet, élelmet nyújtani. Jelen esetben mi 30 autónak tudtunk mindent biztosítani. Ennyi főnek tudtunk egy jó pályát, jó versenyt megszervezni.

– Mit jelentenek az open, a profi és az extreme kategóriák?
– Az adott verseny szabályzata szerint szokták megszabni a kategóriákat. Nálunk a kerékátmérő és a kötelező felszerelésen múlik, hogy ki hol indulhat. Az extrém kategóriába már szinte minden belefér.

– Mennyi idő egy offroad autót megépíteni és mire kell figyelni a folyamat során?
– Első és legfontosabb, hogy mennyi pénzt szán rá az ember. Egy autó gyakorlatilag megépülhet 1-2 év alatt, utána még a használat során felmerülő problémákat kell javítani és talán készen áll az autó. Ezt mi úgy mondjuk, hogy beáll a versenybe. Elsősorban el kell döntenünk, hogy milyen kategóriában szeretnénk versenyezni, annak a kategóriának van egy szabályzata, így annak kell megfelelnie az autónknak. Sok munka és sok tapasztalás eredményez egy igazán jó járművet.

– Mennyit készülnek a versenyzők egy ilyen versenyre?
– A versenyző szabadidejétől függ, hogy mennyit tud a család és a munka mellett a kedvenc hobbijára szánni. Nyilván minél többet gyakorol az ember, annál jobban összenő az autóval és annál eredményesebben tud versenyezni. Fontos, hogy minél több versenyen vegyünk részt, hogy tapasztalatokat szerezzünk magunkról és az autónkról is. A mostani verseny a többi versenyhez képest egyedülálló. A sárhoz hozzá vagyunk szokva, de itt nagyon sok a víz, amivel vigyázni kell. Emiatt speciálisan kellett felkészíteni az autókat.

– Mit üzentek azoknak, akik ki szeretnék próbálni magukat ebben a sportban?
– Én azt javasolnám, ha valaki ki szeretné próbálni magát, akkor ne elsősorban sofőrnek menjen el, hanem próbálja ki magát navigátorként. Akkor belelát a sportágba, részt vehet versenyeken, és ha nem megy el a kedve, akkor onnantól a cél egy autó beszerzése. Mindenképpen érdemes a ranglétrát végigjárni és megnézni, hogy való-e nekünk ez a sport.

Egy ilyen esőerdő kaland nemcsak a versenyzőknek, hanem a nézőknek is izgalmas program. Nemcsak elindulni, hanem megszervezni sem egyszerű egy ilyen offroad megpróbáltatást. Kapanyás Zsolt elmondta, hogy sokat jelentett az algyői önkormányzat támogatása, illetve ezúton is kifejezte köszönetét a Cero Horgászboltnak, a Szakál Metál és az Inter Cars alkatrészboltoknak, valamint a Falusi Tekercs Gyorsétteremnek a sok segítségért, amelyet a program előtt és alatt is nyújtottak.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×