× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Gondos kezek formálják remekművé a föld kincseit

|
2024. április 25. | Kultúra

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

– Hogyan emlékszik, mikor került kapcsolatba a kézműveskedéssel?
– Mindig szerettem a rajz és technika órákat. Az összes olyan tevékenységet, ami az alkotáshoz köthető, mint például a barkácsolás, a kötés és a varrás. Negyedik osztályos voltam, amikor először lehetőségem volt kipróbálni az agyagozást. Korongoztunk és formáztunk, de a szívemhez közelebb a formázás állt.

– Miért a kerámiából lett igazi szerelem?
– Nagyon szeretem az agyag tapintását, formálhatóságát. Mindent, amit elképzelek, meg tudok vele valósítani, ezért szeretem.

– Miket lehet készíteni ezzel a technikával?
– Az agyag sokféle formát ölthet, beleértve a korongozott vagy felrakással készített edényeket, tálakat, vázákat. Lehet szobrokat és dísztárgyakat is készíteni belőle. Én főként az emberábrázolást szeretem, mivel az sokkal részletekbe nyúlóbb,ráadásul érzelmeket is ki tudok vele fejezni, ezt pedig nagyon szeretem benne.

– Milyen érzés egy-egy kiállításon látni az alkotásait?
– Nagy örömet okoz, hiszen rengeteg időm van egy-egy alkotásban. Soknak története van, ami emlékekhez köthető. Hálával és szeretettel tölti el a szívemet, amikor látom mások arcán a mosolyt, ahogy a szobraimat csodálják.

– Mikor érzi úgy, hogy elkészült egy alkotással?
– Amikor az elképzelésemet megvalósítom és kirajzolódik a fejemben megszületett tárgy.

– Mit nehéz a kerámiával kapcsolatban megtanítani egy kezdőnek?
– A türelmet mondanám, hiszem, fel kell építeni azt a műalkotást. De lépésről-lépésre haladva minden könnyebbé válik, én pedig mindenben segítek. Így a foglalkozásaimról mindenki elégedetten tér haza az egyedi és szépséges tárgyával.

– Szabadkézzel vagy koronggal dolgozik szívesebben?
– Szabadkézzel szeretek dolgozni.

– Mi a jó agyag titka?
– Nem tudnék konkrét leírást megfogalmazni hozzá, hogy mitől is jó. Viszont amikor dolgozok vele, elengedhetetlen a kellő nedvesség, mert ha száraz az agyag, akkor töredezik és nehezen megmunkálható. Továbbá nagyon fontos, hogy ne legyen levegős, mert akkor az égetésnél a kemencében szétrobbanhat.

– Mennyire hagyománykövető az alkotás során? Szeret-e új dolgokat kipróbálni vagy a már bevált motívumokkal, színekkel dolgozik?
– Teljes mértékben egyedi és megismételhetetlen dolgokat készítek, mindig érzésből és belső motivációból alkotok. Mindegyik alkotásom belőlem egy rész, egy darab.

– Az agyagozás mellett más technikákkal is gyönyörű dolgok kerülnek ki a kezei közül. Mi áll még közel a szívéhez?
– Kipróbáltam a sújtásékszer készítését, a tűzzománcot, a festészetet, de a gyapjú tű nemezelés áll hozzám a legközelebb, talán azért mert ennél a technikánál is lehet formázni.

– Megrendelésre vagy hobbiból alkot inkább?
– Számomra hobbi és szenvedély. Ilyenkor lelassul az élet és a nyugalom vesz körül. Alkotás közben csak az agyag létezik és a belső indíték, ami által meg tudom valósítani az elképzeléseimet.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Második alkalommal került megrendezésre Algyőn a Finta János Emlékverseny. Az Algyői SK Asztalitenisz szakosztálya szervezte az eseményt, ahol vendégcsapat volt a Pincehelyi Asztalitenisz szakosztály.

2024. május 16. | Sport Bővebben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Tanszék május 15-én ünnepelte 10 éves fennállását. Algyő biztonsága, a megfelelő intézkedések tervezése érdekében Dr. Füzesy István alpolgármester közreműködésével folyamatosan együttműködünk a Tanszékkel.

2024. május 16. | Rendőrség Bővebben

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt, melyen a Csongrád és Békés megyéből érkező klubok mellett, az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do szakosztálya is 5 versenyzővel képviseltette magát.

2024. május 15. | Sport Bővebben

Algyőn a horgásztavakon került megrendezésre Sarok Krisztián és az Önkormányzat szervezésében 2024 május 11-én szombaton az első Családi horgászverseny.

2024. május 14. | Sport Bővebben

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

×