× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

"Vállalkozásbarát önkormányzat, önkormányzatbarát vállalkozás"

|
2015. február 06. | Gazdaság
A Térségi Klaszterek Szövetségének meghívására mintegy 45 vállalkozó vett részt, az algyői Levendula Hotelben megrendezett gazdaságélénkítő megbeszélésen. A rendezvény célja a megyei és az algyői önkormányzat területfejlesztési, gazdaságfejlesztési stratégiájának megismerése, vállalkozóbarát önkormányzat és önkormányzatbarát vállalkozói réteg kialakulásának támogatása volt. 

Vendégek: Kakas Béla – Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Molnár Áron, Algyő Nagyközség polgármestere, Pongrácz Tamás – Széchényi Programiroda, Szervező: Dr. Füzesy István – Térségi Klaszterek Szövetségének elnöke

Mintegy 45 fő gyűlt össze az algyői Levendula Hotel konferenciatermében tartott vállalkozói konferencián csütörtök délután. A megbeszélésen részt vett Huzsár Ervin, Magyarkanizsa alpolgármestere is. Dr. Füzesy István klaszterelnök köszöntőjében kiemelte az együttműködés fontosságát, amely ezzel a rendezvénnyel el is indult az önkormányzat és a kamarák, térségi vállalkozások között. Hangsúlyozta, hogy közös cél az ipari termelés, a tőkevonzó képesség, a foglalkoztatás növelése, a határon átnyúló gazdasági együttműködések fejlesztése és az élhető környezet megteremtése.

Kakas Béla - Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke - szerint az innovatív, menedzser szemléletű gondolkodás elengedhetetlen egy település fejlődéséhez. A megyei közgyűlés feladata koordinálni azokat a régiós beruházásokat, amelyek mintegy 60 település fejlesztési koncepcióját ölelik fel. A jelenlévők megtudhatták, összesen több tíz milliárd forint áll majd rendelkezésre az integrált területi projektek (ITP) finanszírozására, amelyre Algyő is számos pályázatot kíván benyújtani.

Molnár Áron - Algyő Nagyközség polgármestere - elmondta, hogy a rendezvény célja az Algyőn működő vállalkozások és az önkormányzat közötti együttműködés erősítése, a munkahelyteremtés támogatása. Jelenleg közel 400 vállalkozás működik Algyő közigazgatási területén. A Vállalkozói Klaszter, a kerekasztal beszélgetések és fórumok megfelelő párbeszédet generálnak az önkormányzat és a helyi vállalkozók között, amely jó együttműködési alap a jövőre.

Polgármester úr kiemelt néhányat a tervezett 2015-ös fejlesztések közül, melyek megvalósításába várhatóan bekapcsolódnak majd a helyi vállalkozók is. Ilyen például egy kerékpártároló építése a Téglás utcai körforgalomnál, a Borbála fürdő szauna kapacitásának növelése, járdafelújítások, a csapadékvíz elvezető rendszer karbantartása, további útfelújítások, az óvoda bővítésének tervezése, és a közvilágítás fejlesztése.

Pongrácz Tamás - Széchényi Programiroda - elmondta, hogy jelenleg a Széchényi operatív programok finanszírozásának kidolgozása még várat magára, valószínűleg március végére már be tudnak számolni az új pályázatokról és a pályázatok benyújtásának feltételeiről. Addig is kiemelten kell kezelni a munkahelyteremtő támogatásokat. Már eddig is kedvezményekben, vissza nem térítendő támogatásokban részesültek azok a vállalkozások, akik vállalták, hogy három évig foglalkoztatnak új munkatársakat. Ezt a kört bővíteni kell a feltételek átgondolásával. Annak érdekében, hogy a feltérképezzék a helyi vállalkozók igényeit, egy adatbázis létrehozását szorgalmazza.

Dr. Füzesy István klaszterelnök, mint szervező sikeresnek értékelte az összejövetelt, elmondta, hogy továbbra is elsődleges cél a folyamatos együttműködést a vállalkozások, az önkormányzat, és más gazdaságot befolyásoló szereplők között, amely így biztosíthatja a település eredményes fejlődést.
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×