× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Újabb testvértelepülésünk lehet

|
2021. augusztus 21. | Önkormányzat

Ezúttal a 230 kilométerrel odébb fekvő Székelyhíd válhat Algyő testvérévé. A polgármesterek már egyetértettek a kapcsolat magasabb szintre emelésében, most a képviselők döntenek erről. Molnár Áron polgármester július végi látogatása után augusztus végén ismét a romániai városba megy.

Bár egy romániai községgel, Újvárral már testvértelepülési kapcsolatban áll Algyő, most újabb gyümölcsöző kapcsolat veheti kezdetét, ugyanis Molnár Áron polgármester a Bihar megyei Székelyhíd településvezetőjével, Béres Csabával egyeztetett a közelmúltban.

Molnár Áron elmondta, baráti és egyben informális megbeszélésen vett részt, amely úgy zárult, hogy mindenképp testvértelepüléssé szeretne válni Algyő, és az attól 230 kilométerre fekvő Székelyhíd. Hozzátette, most a helyi képviselő-testületek elé terjesztik a kezdeményezést, és ha az támogatást nyer, akkor hivatalossá teszik a kapcsolatot.

A polgármester szerint számos területen tudná egymást támogatni a két település, valamint közös táborokat és kulturális eseményeket is szervezetnek a jövőben, ugyanis sok hasonlóság van Algyő és Székelyhíd között.

Beszámolt arról is, hogy augusztus végén ismét a romániai városba látogat, ugyanis meghívást kapott a felújított színház átadójára, ahová képviselőtársait is magával hívja majd. Molnár Áron jelezte, nagy hangsúlyt helyeznek arra, hogy Algyő testvértelepülésein sok magyar éljen. Ez Székelyhíd esetében adott, ugyanis szinte színtiszta magyarlakta város, ami híres például az érmelléki történelmi, régészeti és néprajzi gyűjteményéről, a Turul-szobráról, valamint a borospincéiről is, amelyeknek gyakori vendége volt Ady Endre is.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×