× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tavaly elbocsátották, most visszavették őket

|
2015. január 10. | Gazdaság
Tavaly tavasszal bezárta algyői töltőüzemét a Prímagáz. Az akkor elbocsátott 74 emberből most 20-at visszavettek, ők a palackok műszaki felülvizsgálatát végzik. Ez a munka egyelőre fél évre szól, és egy jogszabályváltozásnak köszönhető.

2014 elején leállította algyői palacktöltő üzemét a Prímagáz Zrt., ezzel 74 ember munkahelye szűnt meg. A multinacionális vállalat áttelepítette az algyői palacktöltést a Heves megyei Hortra, azért, mert ott – a közlemény szerint – jobban meg tudja versenyeztetni a beszállítóit, jobb a „versenypiaci pozíciója". A piac, a palackos gáz iránti kereslet úgy alakult, hogy míg 1992-ben a Prímagáznak még érdemes volt 7 palacktöltő üzemet működtetni országszerte, mára csak a horti maradt, s a palackos gázzal foglalkozó cégeknek összesen 3 ilyen állomásuk van. Ennyit számított, hogy az utóbbi két évtizedben szinte mindenhová elért a vezetékes gáz.

A zrt. tartotta magát a kollektív szerződéshez, békességben váltak el az algyői dolgozóktól az utolsó napon – már amennyire békés lehet egy üzembezárás. Úgy volt, hogy a telephelyet is eladja, ha lehet, de addig a régió cseretelepeit még innen látja el, és tárolásra is használta a telepet: mintegy 60 ezer üres palackot halmozott föl. Ezek zöme 45 évesnél régebbi volt, ezeket korábban automatikusan ki kellett vonni a forgalomból. A szakma ösztönzésére azonban készült egy jogszabályváltozás, amely tavaly év végén hatályba is lépett. Kirilly Tamás, a Prímagáz Zrt. üzemeltetési igazgatója azt mondja, mostantól azokat a palackokat, amelyek műszaki állapota megfelelő, tovább lehet használni. Ez jó hír, mert a palackok tömeges, automatikus cseréjét végül is a fogyasztók fizették volna meg.


Az új jogszabály hatására a cég Algyőn visszavett a korábbi dolgozói közül húszat, január elsejétől. – Ez a mi szempontunkból azért volt jó, mert tudjuk, hogy rájuk számíthatunk, ezt megtapasztaltuk az elmúlt években – mondja Kirilly Tamás. – Azt mégis sajnálom, hogy ők zömmel rögtön elérhetők voltak, hiszen ez azt jelenti, hogy tavaly óta nem találtak maguknak jó munkahelyet.

Mivel a visszavett dolgozók jogilag mégis újaknak számítanak, el kellett végezniük egy tanfolyamot, amely felkészíti őket. Ez zárult le tegnap, így ténylegesen ezután indult a munka. Az algyői Pálinkó Sándor azt mondta, 1995 óta dolgozott az algyői gázüzemben, tavaly július 11-én szűnt meg a munkája. Bár két hónapra el tudott helyezkedni, természetes volt, hogy jön, amikor hívták.

Időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálat: hivatalosan ez a munka neve. A régi palackok szerkezetét kívül-belül átnézik, nyomáspróbának vetik alá, 25, illetve 30 bárt kell bírniuk. Amelyik nem megfelelő, azt kiselejtezik – tudtuk meg Agócs Róberttől, a területi biztonságtechnikai vezetőtől, aki 23 éve a Prímagáz dolgozója.

Ez a lehetőség egyelőre fél évre szól. Az üzemeltetési igazgató, a helyi vezető és a dolgozók is azt mondták, remélik, később is lesz munkája a csapatnak.
 

További hírek

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

A nők tovább meneteltek, a férfiak pedig lerohanásgólokkal nyertek a kézilabda Csongrád-Csanád megye második, harmadik vonalában.

2021. április 07. | Sport Bővebben

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

2021. április 05. | Önkormányzat Bővebben

×