× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tavaly elbocsátották, most visszavették őket

|
2015. január 10. | Gazdaság
Tavaly tavasszal bezárta algyői töltőüzemét a Prímagáz. Az akkor elbocsátott 74 emberből most 20-at visszavettek, ők a palackok műszaki felülvizsgálatát végzik. Ez a munka egyelőre fél évre szól, és egy jogszabályváltozásnak köszönhető.

2014 elején leállította algyői palacktöltő üzemét a Prímagáz Zrt., ezzel 74 ember munkahelye szűnt meg. A multinacionális vállalat áttelepítette az algyői palacktöltést a Heves megyei Hortra, azért, mert ott – a közlemény szerint – jobban meg tudja versenyeztetni a beszállítóit, jobb a „versenypiaci pozíciója". A piac, a palackos gáz iránti kereslet úgy alakult, hogy míg 1992-ben a Prímagáznak még érdemes volt 7 palacktöltő üzemet működtetni országszerte, mára csak a horti maradt, s a palackos gázzal foglalkozó cégeknek összesen 3 ilyen állomásuk van. Ennyit számított, hogy az utóbbi két évtizedben szinte mindenhová elért a vezetékes gáz.

A zrt. tartotta magát a kollektív szerződéshez, békességben váltak el az algyői dolgozóktól az utolsó napon – már amennyire békés lehet egy üzembezárás. Úgy volt, hogy a telephelyet is eladja, ha lehet, de addig a régió cseretelepeit még innen látja el, és tárolásra is használta a telepet: mintegy 60 ezer üres palackot halmozott föl. Ezek zöme 45 évesnél régebbi volt, ezeket korábban automatikusan ki kellett vonni a forgalomból. A szakma ösztönzésére azonban készült egy jogszabályváltozás, amely tavaly év végén hatályba is lépett. Kirilly Tamás, a Prímagáz Zrt. üzemeltetési igazgatója azt mondja, mostantól azokat a palackokat, amelyek műszaki állapota megfelelő, tovább lehet használni. Ez jó hír, mert a palackok tömeges, automatikus cseréjét végül is a fogyasztók fizették volna meg.


Az új jogszabály hatására a cég Algyőn visszavett a korábbi dolgozói közül húszat, január elsejétől. – Ez a mi szempontunkból azért volt jó, mert tudjuk, hogy rájuk számíthatunk, ezt megtapasztaltuk az elmúlt években – mondja Kirilly Tamás. – Azt mégis sajnálom, hogy ők zömmel rögtön elérhetők voltak, hiszen ez azt jelenti, hogy tavaly óta nem találtak maguknak jó munkahelyet.

Mivel a visszavett dolgozók jogilag mégis újaknak számítanak, el kellett végezniük egy tanfolyamot, amely felkészíti őket. Ez zárult le tegnap, így ténylegesen ezután indult a munka. Az algyői Pálinkó Sándor azt mondta, 1995 óta dolgozott az algyői gázüzemben, tavaly július 11-én szűnt meg a munkája. Bár két hónapra el tudott helyezkedni, természetes volt, hogy jön, amikor hívták.

Időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálat: hivatalosan ez a munka neve. A régi palackok szerkezetét kívül-belül átnézik, nyomáspróbának vetik alá, 25, illetve 30 bárt kell bírniuk. Amelyik nem megfelelő, azt kiselejtezik – tudtuk meg Agócs Róberttől, a területi biztonságtechnikai vezetőtől, aki 23 éve a Prímagáz dolgozója.

Ez a lehetőség egyelőre fél évre szól. Az üzemeltetési igazgató, a helyi vezető és a dolgozók is azt mondták, remélik, később is lesz munkája a csapatnak.
 

További hírek

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

Palya Bea Egyszálének koncertje nyitotta meg a Szent Anna napi búcsú rendezvénysorozatát a templomban. A művésznő hatalmas mosollyal és szeretettel érkezett meg, és már a beéneklésnél is betöltötte hangja a templomot. A koncert után pedig a Hírmondóval is beszélgetett kicsit.

2023. szeptember 24. | Kultúra Bővebben

×