× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tavaly elbocsátották, most visszavették őket

|
2015. január 10. | Gazdaság
Tavaly tavasszal bezárta algyői töltőüzemét a Prímagáz. Az akkor elbocsátott 74 emberből most 20-at visszavettek, ők a palackok műszaki felülvizsgálatát végzik. Ez a munka egyelőre fél évre szól, és egy jogszabályváltozásnak köszönhető.

2014 elején leállította algyői palacktöltő üzemét a Prímagáz Zrt., ezzel 74 ember munkahelye szűnt meg. A multinacionális vállalat áttelepítette az algyői palacktöltést a Heves megyei Hortra, azért, mert ott – a közlemény szerint – jobban meg tudja versenyeztetni a beszállítóit, jobb a „versenypiaci pozíciója". A piac, a palackos gáz iránti kereslet úgy alakult, hogy míg 1992-ben a Prímagáznak még érdemes volt 7 palacktöltő üzemet működtetni országszerte, mára csak a horti maradt, s a palackos gázzal foglalkozó cégeknek összesen 3 ilyen állomásuk van. Ennyit számított, hogy az utóbbi két évtizedben szinte mindenhová elért a vezetékes gáz.

A zrt. tartotta magát a kollektív szerződéshez, békességben váltak el az algyői dolgozóktól az utolsó napon – már amennyire békés lehet egy üzembezárás. Úgy volt, hogy a telephelyet is eladja, ha lehet, de addig a régió cseretelepeit még innen látja el, és tárolásra is használta a telepet: mintegy 60 ezer üres palackot halmozott föl. Ezek zöme 45 évesnél régebbi volt, ezeket korábban automatikusan ki kellett vonni a forgalomból. A szakma ösztönzésére azonban készült egy jogszabályváltozás, amely tavaly év végén hatályba is lépett. Kirilly Tamás, a Prímagáz Zrt. üzemeltetési igazgatója azt mondja, mostantól azokat a palackokat, amelyek műszaki állapota megfelelő, tovább lehet használni. Ez jó hír, mert a palackok tömeges, automatikus cseréjét végül is a fogyasztók fizették volna meg.


Az új jogszabály hatására a cég Algyőn visszavett a korábbi dolgozói közül húszat, január elsejétől. – Ez a mi szempontunkból azért volt jó, mert tudjuk, hogy rájuk számíthatunk, ezt megtapasztaltuk az elmúlt években – mondja Kirilly Tamás. – Azt mégis sajnálom, hogy ők zömmel rögtön elérhetők voltak, hiszen ez azt jelenti, hogy tavaly óta nem találtak maguknak jó munkahelyet.

Mivel a visszavett dolgozók jogilag mégis újaknak számítanak, el kellett végezniük egy tanfolyamot, amely felkészíti őket. Ez zárult le tegnap, így ténylegesen ezután indult a munka. Az algyői Pálinkó Sándor azt mondta, 1995 óta dolgozott az algyői gázüzemben, tavaly július 11-én szűnt meg a munkája. Bár két hónapra el tudott helyezkedni, természetes volt, hogy jön, amikor hívták.

Időszakos műszaki biztonsági felülvizsgálat: hivatalosan ez a munka neve. A régi palackok szerkezetét kívül-belül átnézik, nyomáspróbának vetik alá, 25, illetve 30 bárt kell bírniuk. Amelyik nem megfelelő, azt kiselejtezik – tudtuk meg Agócs Róberttől, a területi biztonságtechnikai vezetőtől, aki 23 éve a Prímagáz dolgozója.

Ez a lehetőség egyelőre fél évre szól. Az üzemeltetési igazgató, a helyi vezető és a dolgozók is azt mondták, remélik, később is lesz munkája a csapatnak.
 

További hírek

Második alkalommal került megrendezésre Algyőn a Finta János Emlékverseny. Az Algyői SK Asztalitenisz szakosztálya szervezte az eseményt, ahol vendégcsapat volt a Pincehelyi Asztalitenisz szakosztály.

2024. május 16. | Sport Bővebben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Tanszék május 15-én ünnepelte 10 éves fennállását. Algyő biztonsága, a megfelelő intézkedések tervezése érdekében Dr. Füzesy István alpolgármester közreműködésével folyamatosan együttműködünk a Tanszékkel.

2024. május 16. | Rendőrség Bővebben

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt, melyen a Csongrád és Békés megyéből érkező klubok mellett, az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do szakosztálya is 5 versenyzővel képviseltette magát.

2024. május 15. | Sport Bővebben

Algyőn a horgásztavakon került megrendezésre Sarok Krisztián és az Önkormányzat szervezésében 2024 május 11-én szombaton az első Családi horgászverseny.

2024. május 14. | Sport Bővebben

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

×