× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Racionalizál Algyő

|
2021. március 03. | Önkormányzat

Minden feladatát el tudja látni idén is az önkormányzat, racionalizálásokra azonban szükség van – hangsúlyozta Molnár Áron polgármester. A nagyközség önmagán kezdi a spórolást, csaknem 200 milliót szeretnének megtakarítani.

Hárommilliárd 106 millió forint Algyő idei költségvetésének fő­­összege. Molnár Áron polgármester a Délmagyarországnak elmondta, hiába tűnik nagynak ez az összeg, figyelembe kell venni kiadásaikat és az elvonásokat is, továbbá azt, hogy az iparűzésiadó-bevételeikben 20-30 százalékos visszaesést prognosztizálnak.

A kiadási oldalt elemezve kifejtette, hogy az önkormányzat hivatalának, cégeinek és intézményeinek működtetése 1-1,1 milliárd forintot tesz ki, ezenfelül a központi költségvetésbe 370 millió forint szolidaritási adót kell fizetniük.

Az államtól 410 milliót kap Algyő, általános működésre 135-öt, köznevelési feladatokra 164 milliót, a szociális feladatokra pedig 110-et. Az iparűzési adó jelenti a legfőbb bevételüket, amit idén 850 millió forinttal terveztek a költségvetésbe, és amennyiben mégis magasabb lesz, módosítják a büdzsét.

Az Algyő Facebook-oldalán közzétett videójában Molnár azt mondta, elkerülhetetlen a racionalizáció, amiről tudja, hogy érdeksérelmekkel jár, de szerinte tudatosítani kell az emberekben, hogy ami valakinek ingyenes, az másnak – jelen esetben az önkormányzatnak – pénzbe kerül.

– Nem engedhetjük meg ma­­gunknak, hogy minden in­­gyen legyen, észszerűbben és olcsóbban kell működnie az önkormányzatnak – szögezte le a polgármester. Kevesebb pénzt fordítanak a sporttámogatásokra, valamint a civil szervezetek sem annyit kapnak, mint eddig. Ez azonban nem pusztán a megtakarításokról szól, a polgármester szerint ugyanis feladata lehet egy önkormányzatnak, hogy minél több embernek biztosítson sportolási lehetőséget, viszont például ingyenes fürdőbelépőt adnia nem kötelessége.

Az algyői önkormányzat cé­geinél idén 57 millió forintot spórolnak meg, tárgyalásokat folytatnak arról is, hogy a hulladékudvar üzemeltetését átadják a szolgáltatónak, míg a sportközpont fenntartását a Sportkörre bíznák. Ha nem számoljuk a még két folyamatban lévő tárgyalássorozatot, akkor is 157,5 milliós racionalizáció­ról van szó, és amennyiben megegyeznek a felek, akkor 190 millió forint lehet a megtakarítás. 

forrás: www.delmagyar.hu

 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×