× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Racionalizál Algyő

|
2021. március 03. | Önkormányzat

Minden feladatát el tudja látni idén is az önkormányzat, racionalizálásokra azonban szükség van – hangsúlyozta Molnár Áron polgármester. A nagyközség önmagán kezdi a spórolást, csaknem 200 milliót szeretnének megtakarítani.

Hárommilliárd 106 millió forint Algyő idei költségvetésének fő­­összege. Molnár Áron polgármester a Délmagyarországnak elmondta, hiába tűnik nagynak ez az összeg, figyelembe kell venni kiadásaikat és az elvonásokat is, továbbá azt, hogy az iparűzésiadó-bevételeikben 20-30 százalékos visszaesést prognosztizálnak.

A kiadási oldalt elemezve kifejtette, hogy az önkormányzat hivatalának, cégeinek és intézményeinek működtetése 1-1,1 milliárd forintot tesz ki, ezenfelül a központi költségvetésbe 370 millió forint szolidaritási adót kell fizetniük.

Az államtól 410 milliót kap Algyő, általános működésre 135-öt, köznevelési feladatokra 164 milliót, a szociális feladatokra pedig 110-et. Az iparűzési adó jelenti a legfőbb bevételüket, amit idén 850 millió forinttal terveztek a költségvetésbe, és amennyiben mégis magasabb lesz, módosítják a büdzsét.

Az Algyő Facebook-oldalán közzétett videójában Molnár azt mondta, elkerülhetetlen a racionalizáció, amiről tudja, hogy érdeksérelmekkel jár, de szerinte tudatosítani kell az emberekben, hogy ami valakinek ingyenes, az másnak – jelen esetben az önkormányzatnak – pénzbe kerül.

– Nem engedhetjük meg ma­­gunknak, hogy minden in­­gyen legyen, észszerűbben és olcsóbban kell működnie az önkormányzatnak – szögezte le a polgármester. Kevesebb pénzt fordítanak a sporttámogatásokra, valamint a civil szervezetek sem annyit kapnak, mint eddig. Ez azonban nem pusztán a megtakarításokról szól, a polgármester szerint ugyanis feladata lehet egy önkormányzatnak, hogy minél több embernek biztosítson sportolási lehetőséget, viszont például ingyenes fürdőbelépőt adnia nem kötelessége.

Az algyői önkormányzat cé­geinél idén 57 millió forintot spórolnak meg, tárgyalásokat folytatnak arról is, hogy a hulladékudvar üzemeltetését átadják a szolgáltatónak, míg a sportközpont fenntartását a Sportkörre bíznák. Ha nem számoljuk a még két folyamatban lévő tárgyalássorozatot, akkor is 157,5 milliós racionalizáció­ról van szó, és amennyiben megegyeznek a felek, akkor 190 millió forint lehet a megtakarítás. 

forrás: www.delmagyar.hu

 

További hírek

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár irodalmi és grafika pályázatot hirdet „Amikor a toll kibicsaklik” címmel.

2023. szeptember 27. | Kultúra Bővebben

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

×