× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Racionalizál Algyő

|
2021. március 03. | Önkormányzat

Minden feladatát el tudja látni idén is az önkormányzat, racionalizálásokra azonban szükség van – hangsúlyozta Molnár Áron polgármester. A nagyközség önmagán kezdi a spórolást, csaknem 200 milliót szeretnének megtakarítani.

Hárommilliárd 106 millió forint Algyő idei költségvetésének fő­­összege. Molnár Áron polgármester a Délmagyarországnak elmondta, hiába tűnik nagynak ez az összeg, figyelembe kell venni kiadásaikat és az elvonásokat is, továbbá azt, hogy az iparűzésiadó-bevételeikben 20-30 százalékos visszaesést prognosztizálnak.

A kiadási oldalt elemezve kifejtette, hogy az önkormányzat hivatalának, cégeinek és intézményeinek működtetése 1-1,1 milliárd forintot tesz ki, ezenfelül a központi költségvetésbe 370 millió forint szolidaritási adót kell fizetniük.

Az államtól 410 milliót kap Algyő, általános működésre 135-öt, köznevelési feladatokra 164 milliót, a szociális feladatokra pedig 110-et. Az iparűzési adó jelenti a legfőbb bevételüket, amit idén 850 millió forinttal terveztek a költségvetésbe, és amennyiben mégis magasabb lesz, módosítják a büdzsét.

Az Algyő Facebook-oldalán közzétett videójában Molnár azt mondta, elkerülhetetlen a racionalizáció, amiről tudja, hogy érdeksérelmekkel jár, de szerinte tudatosítani kell az emberekben, hogy ami valakinek ingyenes, az másnak – jelen esetben az önkormányzatnak – pénzbe kerül.

– Nem engedhetjük meg ma­­gunknak, hogy minden in­­gyen legyen, észszerűbben és olcsóbban kell működnie az önkormányzatnak – szögezte le a polgármester. Kevesebb pénzt fordítanak a sporttámogatásokra, valamint a civil szervezetek sem annyit kapnak, mint eddig. Ez azonban nem pusztán a megtakarításokról szól, a polgármester szerint ugyanis feladata lehet egy önkormányzatnak, hogy minél több embernek biztosítson sportolási lehetőséget, viszont például ingyenes fürdőbelépőt adnia nem kötelessége.

Az algyői önkormányzat cé­geinél idén 57 millió forintot spórolnak meg, tárgyalásokat folytatnak arról is, hogy a hulladékudvar üzemeltetését átadják a szolgáltatónak, míg a sportközpont fenntartását a Sportkörre bíznák. Ha nem számoljuk a még két folyamatban lévő tárgyalássorozatot, akkor is 157,5 milliós racionalizáció­ról van szó, és amennyiben megegyeznek a felek, akkor 190 millió forint lehet a megtakarítás. 

forrás: www.delmagyar.hu

 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×