× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Racionalizál Algyő

|
2021. március 03. | Önkormányzat

Minden feladatát el tudja látni idén is az önkormányzat, racionalizálásokra azonban szükség van – hangsúlyozta Molnár Áron polgármester. A nagyközség önmagán kezdi a spórolást, csaknem 200 milliót szeretnének megtakarítani.

Hárommilliárd 106 millió forint Algyő idei költségvetésének fő­­összege. Molnár Áron polgármester a Délmagyarországnak elmondta, hiába tűnik nagynak ez az összeg, figyelembe kell venni kiadásaikat és az elvonásokat is, továbbá azt, hogy az iparűzésiadó-bevételeikben 20-30 százalékos visszaesést prognosztizálnak.

A kiadási oldalt elemezve kifejtette, hogy az önkormányzat hivatalának, cégeinek és intézményeinek működtetése 1-1,1 milliárd forintot tesz ki, ezenfelül a központi költségvetésbe 370 millió forint szolidaritási adót kell fizetniük.

Az államtól 410 milliót kap Algyő, általános működésre 135-öt, köznevelési feladatokra 164 milliót, a szociális feladatokra pedig 110-et. Az iparűzési adó jelenti a legfőbb bevételüket, amit idén 850 millió forinttal terveztek a költségvetésbe, és amennyiben mégis magasabb lesz, módosítják a büdzsét.

Az Algyő Facebook-oldalán közzétett videójában Molnár azt mondta, elkerülhetetlen a racionalizáció, amiről tudja, hogy érdeksérelmekkel jár, de szerinte tudatosítani kell az emberekben, hogy ami valakinek ingyenes, az másnak – jelen esetben az önkormányzatnak – pénzbe kerül.

– Nem engedhetjük meg ma­­gunknak, hogy minden in­­gyen legyen, észszerűbben és olcsóbban kell működnie az önkormányzatnak – szögezte le a polgármester. Kevesebb pénzt fordítanak a sporttámogatásokra, valamint a civil szervezetek sem annyit kapnak, mint eddig. Ez azonban nem pusztán a megtakarításokról szól, a polgármester szerint ugyanis feladata lehet egy önkormányzatnak, hogy minél több embernek biztosítson sportolási lehetőséget, viszont például ingyenes fürdőbelépőt adnia nem kötelessége.

Az algyői önkormányzat cé­geinél idén 57 millió forintot spórolnak meg, tárgyalásokat folytatnak arról is, hogy a hulladékudvar üzemeltetését átadják a szolgáltatónak, míg a sportközpont fenntartását a Sportkörre bíznák. Ha nem számoljuk a még két folyamatban lévő tárgyalássorozatot, akkor is 157,5 milliós racionalizáció­ról van szó, és amennyiben megegyeznek a felek, akkor 190 millió forint lehet a megtakarítás. 

forrás: www.delmagyar.hu

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×