× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Összefoglaló a tavaszi algyői egészséghetekről

|
2013. május 07. | Egészség, életmód

A korábbi évek ingyenes szűrővizsgálatokból álló egészségheteihez hasonlóan, azok tapasztalatait felhasználva idén tavasszal is megszerveztük – az algyői önkormányzat támogatásával – az egészségmegőrzésre, azon belül is elsősorban a megelőzésre hangsúlyt fektető egészség programsorozatot március 29-től április 12-ig.

A programok keretbe foglalták az intézményekben már korábban kiválóan működő, szakmai programjukban kimunkált egészségheteket, valamint teret engedtek új, a lakossági igényekre válaszoló programoknak, szűrővizsgálatoknak.

Az idei, tavaszi egészséghét programsorozatban a hangsúly a megelőzést szolgáló szűrővizsgálatokra került, de az intézményi programok is tartogattak új, aktuális témákat.

Az iskola szervezésében a Mentő-öv Csoport Alapítvány 7. és 8. osztályosok számára drogprevenciós előadást tartott a Faluházban, az óvoda „Zöld szívű kertész”címmel biokert kialakítását szervezte meg a gyermekek segítségével, az ESZI védônôi által működtetett Baba-Mama Klubban a gyógynövények felhasználásáról tartott előadást Berek Ágota az Ezerjófű Egyesület képviseletében, valamint magyar termelő bodza alapú biotermékeinek bemutatójára került sor az óvodában és a bölcsődében.

A Borbála Fürdő az egészséghetekhez csatlakozva egész napos színes programmal várta az érdeklődőket április 13-án. Itt találkozni lehetett a DSGM módszerrel foglalkozó szakemberekkel, akik ingyenes szűrési lehetőséget biztosítottak az algyői szülők és gyermekeik számára.

A mindenkor nagy érdeklődésre számot tartó bőrgyógyászati, nőgyógyászati, urológiai, fül-orr-gégészeti, ortopédiai, szemészeti szűrővizsgálatok mellett nagy újdonságot jelentett a hasi, illetve szívultrahangos szűrővizsgálatok megszervezése, valamint első ízben biztosított dietetikus tanácsadás.

A szűrôvizsgálatok – szem előtt tartva a lakossági igényeket – a következő számban és látogatottsággal zajlottak:

  • nőgyógyászati szűrés (1 nap): 80 fő
  • bőrgyógyászati szűrés (2 nap): 34 fő
  • szemészeti szűrés (1 nap): 30 fő
  • urológiai szűrés (1 nap): 20 fő
  • fül-orr-gégészeti szűrés (1 nap): 35 fő
  • ortopédiai szűrés (1 nap): 34 fő
  • hasi ultrahang (4 nap): 112 fő
  • szívultrahang (4 nap): 113 fő,
  • dietetikus tanácsadás (1 nap): 13 fő
    – összesen: 471 személy

A szakorvosok visszajelzése alapján, valamennyi szűrővizsgálaton több olyan esettel találkoztak, amelyek további ellátást, vizsgálatot igényelnek. Ezek az információk is azt támasztják alá, mennyire fontos a megelőzés, és amikor az önkormányzat ezt a célt lehetőségeihez mérten támogatja, az a döntés sok lakos egészségi állapotának megőrzését, helyreállítását biztosíthatja közvetlenül.

Köszönjük a munkacsoport tagjainak és a programok lebonyolításában részt vállalóknak idejüket és energiájukat, valamint a lakosságnak, hogy saját egészségmegőrzése érdekében élt a programsorozat adta lehetőségekkel!

Kérjük az algyőieket, hogy továbbra is jelezzék ötleteiket, igényeiket, véleményüket, esetleges önkéntes segítői szándékukat, amelyek megvalósulhatnak a következő, őszre tervezett programsorozatban.

Ötleteiket, hozzászólásaikat a következő címekre várjuk személyesen vagy írásban: Egyesített Szociális Intézmény – Algyő, Piac tér 17., e-mail: i.n.o@algyo.hu


kapcsolódó anyagok: Egészséghét programjai

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×