× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Le a kalappal: egy algyői fejlesztés válthatja ki a műanyagokat – a DAT1 néhány hét alatt teljesen lebomlik, mindenféle maradvány nélkül

|
2023. január 10. | Gazdaság

A műanyagok univerzálissá válásával egyben azok újrafelhasználása, valamint a tetemes mértékben felhalmozódó szeméthegyek kérdése is egyre nagyobb problémát jelent hazánkban. Most egy magyar fejlesztésről futott be hír, pontosabban egy algyőiről, amely komoly reménysugarat jelent.

A magyar illetőségű, algyői Degraway Technologies tette közzé saját hivatalos oldalán a DAT1 névre keresztelt alternatív anyag fontosabb előnyeit, az általa megnyíló lehetőségeket – olvasható az sg.hu oldalon. A cég alapítója, Lajter Péter, nem sokkal később a szakmaverzum.hu portálnak adott interjúban beszélt arról, hogy sikerült valódi áttörést elérniük, ugyanis ezzel a megoldással széles körben kiválthatónak tűnnek a jelenleg használt, igencsak szennyező műanyagok, mivel pedig a fejlesztés kizárólag szerves összetevőkből áll, így nem tartalmaz kőolajszármazékot, a szemétbe kerülés után alig néhány hét alatt teljesen lebomlik, mindenféle maradvány nélkül, ami szintén jelentős előny.

Számos területen felhasználható lesz

Legalább ilyen fontos, hogy az anyag ma már ipari felhasználásra alkalmas, ugyanis gyakorlatilag minden fontosabb magyar és EU-s tanúsítvánnyal rendelkezik, de sikerült a német TÜV minősítését is megszerezni, amit a hivatalos, többnyire angol nyelvű internetes oldalon is kiemelt helyen tüntetnek fel. Az állítás szerint a DAT1 számos eltérő területen felhasználható lesz, legyen szó a csomagolóanyagokról, az egyszer használatos evőeszközökről, a kávékapszulákról, az autóipari alkatrészekről, vagy akár a bútoripari termékekről.  

forrás: szeged365.hu (Bartok Zsófia)

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×