× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Iránytű az ovinak

|
2013. november 27. | Oktatás
Az algyői Szivárvány Óvoda 2013–2014. évi nevelési évre vonatkozó munkatervét az intézmény vezetője, Ozsváth Lászlóné tárta a képviselők elé. A dokumentum összeállításához – ahogy azt a jogszabály is előírja – kikérte a fenntartó, az óvodaszék, a szülői szervezet véleményét is. Példaként szerepelt a beszámolóban, hogy a tűzoltó készülék vásárlásától kezdve a tisztasági és irodaszerek beszerzésén át a csoportnaplók beköttetéséig az óvoda költségvetését terheli. A karbantartási feladatokat a Gyeviép Nonprofit Kft. végezte az óvodában. Így például a bejáró térkövezése és a homlokzat festése, a tisztasági meszelés, a kerítés készítése is az önkormányzati cég feladata volt. A most indult nevelési év tennivalói közé tartozik a Süni és a Maci csoport bútorainak a cseréje, a rendezvények megtartására alkalmas közösségi tér kialakítása, a tornaszoba építése, a mobil épület tetejének a lefedése.

Nem nőtt a gyerekek száma az algyői óvodában, ahol 196 a férőhelyek száma. A szülők megelégedésére alakították ki az ideális csoportszerkezeti formákat. Az óvodapedagógusok egy-egy csoportban 19–23 gyerekkel foglalkoznak, a 8 csoport közül 3 vegyes, míg 5 azonos életkorú gyerekeké. Az oviba a nevelési év közben felvett (2,5–3 éves) csöppségeket a Cica csoport fogadja. A 6 évesek a Pillangó, a Maci és a Margaréta csoportba járnak.

Iskolába az idén tanköteles 64 gyermek közül 45 indul az iskolába. A magasabb szám magyarázata az, hogy a köznevelési törvény a beiskolázás határidejét az adott év augusztus 31. napjához köti. Ugyanakkor az iskolába lépéshez szükséges döntés meghozatalában a szülőket az óvoda egyéni beszélgetéseken fogja segíteni 2014 januárjában.

Az óvodai nevelő és fejlesztő munkát 18 óvodapedagógus végzi, 1 óvodatitkár, 1 pedagógiai asszisztens, 8 (hivatalosan „technikai alkalmazottnak” nevezett) dajka, 2 konyhai kisegítő támogatásával. Hetente kétszer pszichológus is foglalkozik a gyerekekkel. A szakmai munkát a Bárczi Gusztáv Egységes Gyógypedagógiai Intézetből érkező logopédus és gyógypedagógus segíti ebben a nevelési évben is. A gyermekek egyéni, differenciált fejlesztését és a tehetséggondozást Kovácsné Budai Éva fejlesztőpedagógus napi rendszerességgel végzi: 20 ovissal kiemelten is, 13 kis tehetséggel pedig mikrocsoportban foglalkozik.

A nevelési év helyi rendjét – például az idén szeptember 2-án kezdődő és 2014. augusztus 31-én záruló időszakon belüli szünetek napját, a nemzeti ünnepek megtartásának a napját – is rögzíti a dokumentum. Kiemelt feladatának tekinti az algyői óvoda a szülőföld megismertetését, a zöld-ovi szemlélet gyakorlati megjelenítését, a mindennapos mozgásfejlesztést, az egészségfejlesztést. Közben persze például a szabályzatok aktualizálásra, az intézményben dolgozók csapatépítő programjának is figyelmet szentelnek. Pedagógiai innovációként pedig tehetségműhelyeket működtetnek, mentorálják a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karáról érkező 16 hallgatót.

A szülők mindenkori reális kéréseit, kezdeményezéseit figyelembe veszi a Szivárvány Óvoda. A szülőkkel és a nagyszülőkel igyekeznek az óvodára jellemző családias, közvetlen, a kölcsönös bizalmon és megbecsülésen alapuló kapcsolatot kialakítani, erősíteni. Ezt szolgálja például a családi szoba, ahol a szülőkkel közösen ünneplik – többek között – a farsangot, az anyák napját, de közös játékdélutánokat, szülői értekezleteket is szerveznek.

Szoros a kapcsolat az óvodának a bölcsődével, illetve z iskolával, de a fenntartó önkormányzattal is. Gyeviép Kft. az edzőterem igénybevételt támogatja, a könyvtár és a faluház – többek között – a nagyobb rendezvények szervezésében segít. Az óvónők és a dajkák szakmai értekezletén kívül a tisztasági szemlék rendjét, a nevelési és a szülői értekezletek témáit és időpontjait is rögzíti a dokumentum.

Munkaközösségek is támogatják az óvodapedagógusokat. Például a Zöld út elnevezésű kompetenciafejlesztő munkaközösséget Görög Annamária vezeti. Céljuk – többek között – a Zöld Óvoda, a Madárbarát óvoda cím elnyerésével vállalt feladatok elvégzése, a környezettudatos szemlélet formálása. Feladatuknak tekintik például az algyői Alkotóház támogatásával a népi kismesterségek megismertetését a helyi iparművészek és mesteremberek bevonásával, a folyamatos szeletív hulladékgyűjtés, komposztáló és esővízgyűjtő használatát. A Montessori szakmai munkaközösség – Szénásiné Juhász Brigitta vezetésével – belső továbbképzéseket szervez, eszközöket bővít és nyílt napokon népszerűsíti az algyői óvodát jellemző nevelési módszert. A minőségfejlesztéssel külön team foglalkozik.

A gyermektáncra nagy figyelem hárul: a hagyományőrző csoport foglalkozásainak célja a jeles napok megismertetése, a játékrepertoár bővítése, az ének és az esztétikus mozgás örömének mint élményforrásnak a megtapasztaltatása.

A természetismeretüket gazdagítja a Zöld Manók: a természetbarát gyerekek, akiknek külön foglalkozásokat terveznek. De a Sakoca könyv alapján szervezett sakkfoglalkozások programját is leírja a Szivárvány Óvodának az önkormányzati képviselők elé került, a nevelési évben iránytűt jelentő munkaterv. Hasonlóképpen a Rigócsőr király című Grimm mesére alapozó programok sorát. A dokumentum tartalmazza – többek között – a zeneovi, a hittan foglalkozások rendjét, az edzőterem és a száraz sószoba beosztását.

A gyermek és ifjúságvédelmet, az esélyegyenlőséget támogató pedagógiai munka kiemelt figyelmet kap a Szivárvány Óvodában. A 166 ovis közül 2 sajátos nevelési igényű, míg 22 hátrányos helyzetű, 15 magatartás zavaros, 23 rendszeres gyermekvédelmi támogatásban részesül. Az intézmény 2010 óta akadálymentes. Az esélyegyenlőséget szolgálják a különböző – például a fejbőr, a fogsor – vizsgálata, a tavaszi egészséghét, a gyümölcs- és zöldségnapok, az egészségügyi felvilágosítás és a rendszeres orvosi vizsgálat. Fontosnak tartják, hogy megismerjék a családi nevelési szokásokat, amelyeket közelíteni szeretnének az óvodai nevelési szokásokhoz. Közös cél ugyanis, hogy az óvodáskor végére iskolára alkalmas gyerekek ballagjanak el az óvodából.
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×