× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Három napon át ünnepelte önállóságát Algyő

|
2021. október 23. | Önkormányzat

Letették a bölcsőde alapkövét, átadták a jégpálya öltözőjét, köszöntötték a 20 éves tájházat és a 20 éves Parlando Énekegyüttest, valamint díjazták a település kiválóságait. Három napon át ünnepelte önállóságát Algyő, szombaton óriás bográcsban főztek gulyást a község lakóinak, a szórakozásról pedig neves előadók gondoskodtak.

Idén háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelte meg Algyő azt, hogy 25 évvel ezelőtt az 1996. október 27-én megtartott helyi népszavazáson a településen élők úgy döntöttek, nem szeretnének tovább Szegedhez tartozni. Ennek következményeként egy év múlva, 1997. október 1-jén újra önálló község lett Algyő.

Letették az alapkövet

A programsorozat első állomásaként szeptember 30-án letették az új bölcsőde alapkövét a Tiszavirág utcában. A 60 férőhelyes intézménnyel váltják majd ki a jelenlegi Bóbita Bölcsődét. Az új intézményt összesen 895 millió forintból hozzák létre kormányzati és uniós támogatások segítségével 14-15 hónap alatt.

20 éves a Parlando

Szintén csütörtökön a Gyevi Art Kulturális Egyesület és a kelebiai Gaál Ferenc Magyar Művelődési Egyesület együttműködésének 5. évfordulója alkalmából barátságfát ültetett. Szeptember 30-án ünnepelték meg az algyőiek a Parlando Énekegyüttes 20. születésnapját is, ebből az alkalomból operettgála volt a Faluház melletti nagy sátorban. A helyi művészek mellett olyan neves előadók léptek színpadra, mint Oszvald Marika, Peller Károly, Kiss Diána és Bocskai István, Kónya Krisztina és Szabó Dóra Cintia.
A gálán Fábián Péter, a Parlando Énekegyüttes vezetője elmondta, számukra olyan érzés, hogy ilyen kiemelkedő művészek velük ünnepelnek, mintha a megyehármas focicsapatot Ronaldo, Messi és Neymar látogatná meg. Beszámolt arról is, hogy most 15 tagja van az együttesüknek, ketten még az alapítótagok közül valók.
A gála több meglepetést is tartogatott, hiszen a színpadon találkozott újra Kiss Diána és volt óvó nénije, aki 10 éve már Szegeden él, és tagja az énekegyüttesnek. Egy szabolcsi faluból származnak mindketten, csütörtökön pedig egy dalt adtak elő közösen. Emellett a finálé részeként kérte meg a Szegedi Nemzeti Színház operaénekesének, Szabó Dóra Cintiának a kezét párja, Szép Dávid.

Átadták az öltözőt

Október elsején ünnepi szentmise volt a Szent Anna-templomban, amit koszorúzások követtek. Ezen a napon adták át a jégpálya 400 négyzetméteres öltözőjét is, amelyet 209 millió forint tao-támogatásból építtetett meg az önkormányzat és a Tisza Volán SC. A kivitelező a Gyeviép Nkft., volt, és ez a cég lesz az üzembentartó is. Az épületben 4 öltözőegység van megfelelő kiszolgálóegységekkel, valamint egy méretes közösségi teret is létrehoztak, ahol a közönségkorcsolyázásra érkezők tudnak átöltözni.
Az átadón jelen volt Kovács Zoltán, a Magyar Jégkorong Szövetség szakmai bizottságának elnöke is, aki reményét fejezte ki annak kapcsán, hogy hamarosan Algyőnek is lesz saját jégkorong csapata, hiszen jelenleg 30 igazolt algyői játékosa van a Szegednek. Beszélt arról is, hogy 23 évvel ezelőtt csak 3 jégpálya volt az országban, azóta viszont több mint 20 ilyen létesítményt adtak át. Kiemelte, hogy Algyő olyan példa nélküli lehetőséget kapott, amelyhez Békéscsabának vagy Kecskemétnek sem volt szerencséje. Az átadó végén az új öltöző Fazakas Attila plébános szentelte meg.

Díjazták a kiválóságokat

Pénteken megünnepelték azt is, hogy 20 éves lett a tájház, ahol jelen voltak azok az algyőiek is, akik 2000-ben több mint 100 tárggyal segítették a nyitást. Az programsorozat következő állomása az ünnepi képviselő-testületi ülés volt, amelyen Molnár Áron polgármester idézte fel a 25 évvel ezelőtti szavazás, valamint a 24 évvel ezelőtti önállóvá válás emlékeit. Hangsúlyozta, azok akik akkoriban meghatározták a közéletet helyben, nagyon bölcsen és határozottan álltak ki az ügyért, az algyőiek pedig azóta is nagyon büszkék önállóságukra. Hozzátette, sokan akkor arról beszéltek, hogy nem lesz majd elég pénze a településnek az önállósághoz, ez a probléma idén érte utol Algyőt a pandémia és egyéb más körülmények miatt. Jelezte, az iparűzési adóból származó bevétel 1,3 milliárd forintról 730 millió forintra csökkent, éppen ezért a költséghatékonyságra helyezi a hangsúlyt az önkormányzat úgy, hogy közben a település fejlődése nem állt meg.
Az ünnepsége díjazták a község kiválóságait. Idén Kopasz Bálint olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakos vette át a díszpolgári címet. Az Algyő Nagyközségért kitüntetésben ezúttal Gubacsi Enikő és az Algyői Nőegylet részesült. Továbbá Bakos András Tamás, Pászka Imre, Pósa Ferenc és az Algyői Tollforgatók Alkotói Díjat, míg Gavallér Istvánné, Maszlag Józsefné, Vidács Jánosné, Horváth József és Zánthó Csaba elismerő oklevelet kapott.
Szombaton már inkább a szórakozásé volt a főszerep, így a Faluház melletti színpadon például látható volt az 55 éves Táncdalfesztivál Zalatnay Saroltával, Szulák Andreával és Kocsis Tiborral, és a tűzijáték sem maradt el. Az önkormányzat hatalmas bográcsban gulyást főzött, amivel minden jelenlévőt megvendégeltek. Eközben a helyi termelőket is díjazták, így Gyevi Portéka védjegyet kapott Gálné Nagy Ildikó szövő, népi iparművész, a Vámos Cukrász Kft., Major Zoltán méhész, Kothencz Tibor húsfeldolgozó, Farkas Imre kecskesajt kistermelő, Bakó Gábor méhész, Barta László egyéni vállalkozó és a Gyevikult Nkft. is.

forrás: Algyői Hírmondó


Kapcsolódó galéria: Három napon át ünnepelte önállóságát Algyő (28 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×