× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Gombamód szaporodnak a gombagyűjtők

|
2012. október 31. | Napjaink

Az esők óta minden eddiginél többen gyűjtenek gombát. A napkeltétől napnyugtáig dolgozó algyői szakellenőrnél a legforgalmasabb napon 268-an fordultak meg. Zömük szegedi, de jönnek az egész Dél-Alföldről. Sokan most ébrednek rá, hogy egy erdei séta alatt össze lehet gyűjteni az ebédre valót.

Egyre többen túráznak, divatba jöttek a népi ételkülönlegességek, többen szorulnak rá az erdő, mező adományaira, és nemrég végre esett az eső. Mindez együtt járult hozzá ahhoz, hogy most nagyon sokan gyűjtenek gombát. Jellemző történet, hogy egy falusi kocsmában az egyik vendég kis zacskó gombát kínált a betérőknek, ha fizetnek neki egy sört. A Baranya megyei Vajszlóról kórházba kellett vinni egy háromtagú családot, mert gyilkos galócát ettek. A 43 éves anya életét már nem tudták megmenteni a szigetvári kórházban. Csak ott egy hét alatt 17 felnőttet és egy gyereket kezeltek gombamérgezés miatt.

Azt, hogy ilyenkor megnő az életveszély, megyénkben Algyőn veszik a legkomolyabban. A google.hu 6500 találatot ad ki a gombavizsgálat szóra, az első lapon az algyői szakellenőr címe, telefonszáma tűnik föl. Hajdú Mihály mikológus egyetemen tanulta, tanítja is ezt a tudományt, amelynek elismert kutatója. 1971 és 1997 között a szegedi Mars téren dolgozott gombavizsgáló szakellenőrként – most Algyőn még több időt tölt ezzel. A Korsó utca 16., Forrás köz 7. alatti gombavizsgáló állomáson napkeltétől napnyugtáig vizsgál, hétvégén is, ingyen. A 267-107-es számon lehet tőle időpontot kérni. A hozzá járók jelentős része nem helyi, hanem szegedi, környékbeli, de mórahalmiak, kistelekiek, mohácsiak, orosháziak, szolnokiak is megkeresik.

– Hallottam már olyan gombavizsgálatról, hogy a hölgy elvette, amit a gyűjtő hozott, ránézett a garabolyra, és úgy, ahogyan volt, beleborította a kukába, aztán szó nélkül visszaadta. Nem szabad a természettel ismerkedő embert így megalázni – mondja a mikológus. – Inkább el kell mondani neki, hogy gombát nem szabad nejlonszatyorba szedni, mert befülled, az is fogyaszthatatlanná válik, ami ehető volt. A nyitott kosár vagy doboz a legjobb. Fontos, hogy ne törje, hanem óvatos mozgatással húzza ki a tönköt a földből, és érdemes elmondani, hogy milyen fák közelében milyen gombafajokat lehet találni. A közhiedelemmel ellentétben egész évben érdemes gyűjteni: minden fajnak megvan a szezonja, hamarosan a laskáé, a téli fülőkéé és a levesben különösen finom júdásfülgombáé jön. El kell mondani, hogy az adott mennyiségből mennyi étel készíthető, és az adott faj hogyan a legfinomabb. A legfontosabb pedig, hogy mindig mutassa meg szakembernek, amit talált, még mielőtt enne belőle.

Az utóbbi időben a csúcsforgalom itt 268 gyűjtő volt egy napon. Akadnak, akik három-négy ládát szednek tele, a legtöbben azonban csak egy kosárral hoznak. Mihály tanár úr asztalán nemrég 38 gyilkos galóca is pihent, egy gyűjtő hozta mindet. – Ott, ahol lakunk, van egy szép fenyőerdő, séta közben nagyon sok ilyet láttunk, elhoztuk megmutatni – mondta a szegedi Pásztor Péter, aki párjával, Petrovics Adriennel érkezett. Örülhettek, mert fenyőtinórut hoztak, ez ehető. A fiatal pár – ahogyan sokan – a neten bukkant rá az algyői mikológusra. Még el sem mentek, jött a következő gyűjtő. Mihály tanár úr ezért mondja, hogy nincs szüksége reklámra. Azon szerinte idővel érdemes lesz elgondolkodni, hogy egy ekkora városban, mint Szeged, elegendő-e, hogy hétfő kivételével naponta reggel 6-tól 11-ig tartanak gombavizsgálatot a Mars téren. A jelek szerint nemcsak délelőtt, hanem már délután is járnak a gyűjtők – akik közül volt, aki elmondta: ha ilyen ügyelet működne Szegeden is, nem autózna Algyőig.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×