× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Fontos tudnivalók a választásról

|
2014. október 11. | Önkormányzat
Fontos tudnivalók a 2014. október 12. (vasárnap), 6 és 19 óra között megrendezendő 2014. évi önkormányzati képviselő- és polgármester választás, területi önkormányzati testület választás (megyei közgyűlés összetételének kialakítása) és a nemzetiségi választásról.

A szavazás helye az Ön lakcíme szerinti szavazókör:
  • 001. szavazókör: Faluház (6750 Algyő, Búvár u. 5.)
  • 002. szavazókör: sárga Általános Iskola (6750 Algyő, Kastélykert u. 60.)
  • 003. szavazókör: fehér Általános Iskola (6750 Algyő, Kastélykert u. 59.)
  • 004. szavazókör: zöld Általános Iskola (6750 Algyő, Kosárfonó u. 16.)
  • 800. szavazókör: Polgármesteri Hivatal (6750 Algyő, Kastélykert u. 40.)

Helyi Választási Iroda: Polgármesteri Hivatal (6750 Algyő, Kastélykert u. 40.), tel: +36 20 / 280-1154

A fennálló jogszabályi rendelkezések alapján az algyői választópolgár a szavazás napján alapesetben három szavazólapot kap:
  • megválaszthatja a település polgármesterét – a szavazólapon lévők közül 1 jelöltre adhatja le szavazatát,
  • megválaszthatja a település önkormányzatának képviselő-testületét, a település lakosságszámától függően akár több jelöltre is leadhatja szavazatát. Algyőn a képviselő-testület létszáma 8 fő, a szavazólapon a választópolgár tehát 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 vagy 8 jelöltre adhatja szavazatát a felsoroltak közül. (Fontos, amennyiben a választó nyolcnál több jelöltre szavaz, a szavazólapja érvénytelen lesz.)
  • megválaszthatja a megyei közgyűlés tagjait, a megyei listás szavazólapon 1 listára adhatja le szavazatát
  • Bár Algyő nagyközségben a Nemzeti Választási Bizottság kitűzte a nemzetiségi választást, a nemzetiségek nem éltek teljességében jelöltajánlási jogukkal, így helyi nemzetiségi választás Algyőn nem lesz. Ettől függetlenül a névjegyzékben magukat nemzetiséginek valló állampolgárok a számukra kijelölt 800. számú szavazókörben a területi és az országos nemzetiségi listára leadhatják szavazatukat (+2 szavazólap)
Fontos, hogy a jelöltek, jelölő szervezetek a választók szavazatai megszerzése érdekében folytatott kampánytevékenység során kiemelt figyelmet fordítsanak arra, hogy tevékenységük minden esetben megfeleljen a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményének. Bár a választási kampány része és velejárója az, hogy a jelöltek és a jelölô szervezetek egymás tevékenységét illetôen kritikát fogalmaznak meg, illetve minősítik egymás programját (ún. negatív kampány), lényeges azonban elkülöníteni azt, hogy a választási kampányban az egymás irányában megjelenő kritikai megnyilvánulások véleményt közölnek vagy tényt állítanak. Míg a vélemény – legyen az akár szélsőséges, vagy egyesek számára bántó – önmagában nem vezethet a választási jogszabályok megsértéséhez, a valótlan tartalmú tényállítások azonban alkalmasak a választópolgárok megtévesztésére, így a választásra irányadó jogszabályok megsértésére.

A szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség megközelítését szolgáló bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható.

A választópolgár a mozgóurna igényléséhez és a szavazóhelyiséghez való eljutásához más személy segítségét jogosult igénybe venni, azonban mozgóurna igénylésére és a szavazóhelyiséghez történő szállításra nyilvános felhívás nem tehető közzé (a szavazás napját megelőzően sem), szavazóhelyiséghez történő szállításra autóbuszos személyszállítás nem végezhető.

Választási gyűlést kampányidőszakban lehet tartani, ugyanakkor a szavazás napján, 2014. október 12-én, választási gyűlés nem tartható. A szavazás napján, 2014. október 12-én, politikai reklámot nem lehet közzétenni a televízióban és a rádióban. Az „exit poll” közvélemény-kutatás eredménye a szavazás befejezését követően, azaz 19.00 óra után hozható nyilvánosságra
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×