× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Fölszántották a teherautók a rákóczitelepi utat

|
2010. január 23. | Napjaink

Hullámosra dúrták, szétmorzsolták az M43-ast építők teherautói a 4413-as utat. Az algyői tanyavilág köldökzsinórjának számító mellékutat idén tavasszal javítják, még aszfaltszőnyeget is kap.

– Egy éve szinte járhatatlan a személygépkocsik számára a községünkhöz tartozó, Rákóczitelepnek nevezett volt téeszközponthoz vezető út, pedig a Tiszán túli tanyáink közül legalább 40 lakott. De erről közelíthető meg a Farki réti földterület, a nagyfai büntetés-végrehajtási intézet és a Szeged-Tápéhoz tartozó tanyavilág egy része is – jellemzi a helyzetet Piri József. Algyő polgármestere hozzáteszi: szinte folyamatosan leveleznek a közúthálózatot kezelő Közlekedési Koordinációs Központtal. De a 4413-as út teljes újjáépítését csak 2013 utánra, a déli autópálya tervezése utáni időszakra ígérik.

– Heti 10 százalékkal romlott az út állapota tavaly tavasztól őszig. A mezőőrök szerint egyes napszakokban 5–10 másodpercenként haladtak rajta a földdel rakott teherautók – számszerűsít Fróman Gábor, az algyői polgármesteri hivatal műszaki előadója. Nemcsak az autópálya-építés beszállító útvonalába tartozó Batida–Rákóczitelep közötti szakasz ment tönkre, hanem az algyői hídtól a gátőrházig tartó, a Tisza-gát tetejére terített út is. Az egyik a trélerek, a másik a talajviszonyok miatt.

– Amint az időjárás engedi, elkezdjük a kátyúzást, útmarást, a kisebb-nagyobb úthibák kijavítását az régi algyői hídtól a Batidai kereszteződésig tartó szakaszon – nyugtat Székely Tamás, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízott területi igazgatója. – A következő, a 8 és 12 kilométerszelvény közötti rész újjáépítését viszont az M43-as közeli szakaszát építő, a Szeviép Zrt. vezette konzorcium vállalta. Az autópálya-építéssel érintett szakaszok rendbetételére velük aláírt 40 millió forintos keretszerződés a valós költség alapján módosítható. Áprilisban kezdik e mellékút általuk használt szakaszának újjáépítését. A nagyjából egy hónapig tartó munka eredményeként az út minősége jobb lesz, mint volt.

Napi 3 busz a világ

– Járható a 4413-as út, de egyes szakaszokon 20 kilométer/órás óránkénti sebességgel, így a menetidőt nem mindig sikerül tartani. Tavaly sokszor panaszkodtak a rákóczitelepieket szállító 3 buszjárat pilótái: többször is attól tartottak, fönnakadnak a hullámosra dúrt úton – mondja Mező István. A Tisza Volán Zrt. Csongrád Megyei Közlekedési Közszolgáltató Divízió igazgatója elismeri: a járatritkítás is szóba jött. Ám az önkormányzattal tárgyalva kiderült: az ott élők számára létkérdés a reggel, délben és délután az Ady-majorig járó autóbusz. Az Algyői Általános Iskola diákjai közül 16 Tiszán túli: Rákóczitelepről 5, a tápai réti tanyavilágból 5, a nagyfai területről 6 gyerek ingázik autóbusszal.

Menekülés Makó felől

A helyismerettel rendelkezőknek menekülési irányként is szóba jött korábban a 4413-as, négy számjegyű mellékút. Ha baleset miatt bedugult a 43-as főút, akkor Makó–Maroslele–Rákóczitelep érintésével eljuthattak az algyői Tisza-hídhoz.

 

További hírek

Második alkalommal került megrendezésre Algyőn a Finta János Emlékverseny. Az Algyői SK Asztalitenisz szakosztálya szervezte az eseményt, ahol vendégcsapat volt a Pincehelyi Asztalitenisz szakosztály.

2024. május 16. | Sport Bővebben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Tanszék május 15-én ünnepelte 10 éves fennállását. Algyő biztonsága, a megfelelő intézkedések tervezése érdekében Dr. Füzesy István alpolgármester közreműködésével folyamatosan együttműködünk a Tanszékkel.

2024. május 16. | Rendőrség Bővebben

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt, melyen a Csongrád és Békés megyéből érkező klubok mellett, az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do szakosztálya is 5 versenyzővel képviseltette magát.

2024. május 15. | Sport Bővebben

Algyőn a horgásztavakon került megrendezésre Sarok Krisztián és az Önkormányzat szervezésében 2024 május 11-én szombaton az első Családi horgászverseny.

2024. május 14. | Sport Bővebben

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

×