× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Fiatalok a kistelepülések életében

|
2013. november 22. | Oktatás

2012 szeptemberében az AGRYA – Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége elindította a Virtuális Falu Program elnevezésű projectjét. A program résztvevői az ország minden pontjáról, különböző tevékenységi körökből érkező fiatalok. A 30 főből álló csoport 1 éven keresztül képzéseken vett részt, kutatómunkát végzett, amelyet egy országos konferencia zárt 2013. október 11-én Fiatalok Vidéken címmel. A kutatás során a közösségek vezetőivel készült interjúk alátámasztották azt az aggasztó tendenciát, miszerint az értékrend tradicionális közösségektől való elmozdulása milyen károkat okoz a települések közösségi életében. Az élhető vidék megteremtésében rendkívül fontos szerepet játszanak a szervezetek és közösségek, illetve hozzájárulnak a fiatalok helyben tartásához. A fiatal civil szervezetek aktív részesei kell, hogy legyenek a település közéletének. Teret kell engedni nekik, hogy képviseljék az általuk fontosnak tartott célokat és értékeket, hiszen fiatal nemzedék segítése a legjobb befektetés. Novembertől indul a Virtuális Falu Program – Újratöltve, amely a következő egy évben ismét képzésekkel segíti a résztvevők munkáját, a témakörök az Európai Unió, a közigazgatás és a fiatalok, civil szervezetek ezekben való részvételére épül.

Az AGRYA segítségével júniusban egy 3 hetes nemzetközi képzésen vettem részt Németországban. A 26. Nemzetközi szeminárium egy vezető képzésről és műhelymunkáról szólt a vidéki fiatalok részére. Több mint 40 országból közel 70 résztvevő a képzők segítségével vezető- és személyiségfejlesztő tréningeken bővítette tudását és képességeit, csoportvezetési technikákat tanult, betekintést nyert nemzetközi és helyi problémákba és megoldásokba, illetve a szeminárium végére egy saját akciótervet is elkészített. A műhelymunkák angol, francia és német nyelven folytak. A képzések mellett farm- és intézménylátogatásokon vettünk részt. Az itt szerzett tapasztalatokat a résztvevők saját országukban, településükön építik be a mindennapi munkájukba.

A Wemsical Ifjúsági és Kulturális Egyesület tagjainak célja az algyői ifjúság összekovácsolása. Fontosnak tartjuk, hogy az itt élő fiatalok bekapcsolódjanak a közösségi életbe, építse saját környezetüket. Ehhez szükség van aktív, tenni akaró fiatalokra, ötletekre, csoportmunkára. A Fiatalok Egy Élhetőbb Környezetért Közhasznú egyesülettel folyamatos kapcsolatot tartunk, közös projektek megvalósításán dolgozunk. Célunk, hogy minél többen csatlakozzanak a két szervezethez, és a tagokkal együtt olyan programokat, ötleteket hozzanak létre, amelyekre igényt tart az algyôi fiatalság. Eddigi tapasztalatainkkal pedig ezt a folyamatot erősítjük, segítséget nyújtunk egymásnak.

Szeretnénk, ha minél többen részt vennének az algyői ifjúsági közösségi életben, ezért a wemsicalmail@gmail.com címen bátran keressetek fel minket, csatlakozzatok Hozzánk!

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×