× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Egy év az oviban

|
2014. augusztus 28. | Oktatás
Az Algyői Szivárvány Óvoda 2013–2014-es nevelési évről készített beszámolója alapján Algyő Nagyközség Képviselő-testülete tájékozódott az intézményt jellemző statisztikai adatokról, az erőforrások felhasználásáról, a gazdálkodásról, a működést szabályozó dokumentumokról, továbbá kapcsolattartásáról, szolgáltatásairól és további céljairól, feladatairól.

2013 októbere óta egy pedagógiai asszisztens alkalmazására is lehetőség nyílt, így 29 dolgozó – közte, a vezetővel együtt 17 óvodapedagógus – foglalkozik az algyői gyerekekkel. Szükség szerint külső szakemberek, így például logopédus, gyógypedagógus, gyermekorvos, védőnő is segíti a munkát. Újdonságnak számított, hogy a Szegedi Bárczi Gusztáv Pedagógiai Szakszolgálat révén 2 külsô segítő (a tanévben összesen 29 fiatal) is lehetőséget kapott bekapcsolódni az itteni munkába. Ám e tanulók nem voltak elég aktívak, a megbeszélt tevékenységet nem végezték el teljes körűen. E tapasztalatok alapján, illetve 6 új kolléga betanításával járó többletfeladatok miatt az új nevelési évben nem fogad hallgatókat az Algyői Szivárvány Óvoda.

Reggel 5 óra 30 perctől 17 óráig pedagógus és dajka foglalkozik az óvodás gyerekekkel. Az ovisok 7 óra 30 perctől 16 óráig csoportjukban, illetve az udvaron tartózkodnak, előtte és utána más csoportbeli gyerekekkel együtt gondoskodnak róluk a szakemberek.

A kisebb és karbantartási feladatok megoldásában – például a fűnyírás, a virágoskert gondozása, a szemétszállítás, az edzőterem biztosítása, a villanykapcsoló javítása – az algyői Gyeviép NKft. munkatársai segítenek. Ugyanakkor a „gyermekkert” épületeinek védelme és az utcafronti kerítés állapota aggasztó.

Jól felszerelt, esztétikus intézmény az algyői óvoda. A mindennapi testnevelés foglalkozásaihoz a csoportszobát át kell rendezni. A testneveléshez használt eszközök elhasználódtak, korszerűtlenek. Tervezik új mozgásfejlesztő eszközök vásárlását. Az iskola tornaterme a mozgásos játékok idején és a gyógytestnevelésben nyújt segítséget.

Az idei költségvetési évben tervezett óvodai fejlesztések között például székekre és asztalokra 263 ezer forintot szánnak, pólóra és papucsra, linóleumra is költenek.

A költségvetési támogatásból megvalósuló óvodai innovációk közül kiemelték például az utcafronti kerítés faragását (300 ezer forint), a mosogatógép vásárlását (550 ezer forint). A Boldog Gyermekkor Alapítvány támogatásával valósult meg számos program (például a karácsonyi koncert a Szegedi szimfonikusok előadásában, 50 ezer forintért; a szakmai tapasztalatcsere 110 ezer forintért; a vadasparki és a Csongrád-Bokros tanyai kirándulás 120 ezer forintért), valamint vásároltak eszközöket (például karácsonyra játékokat 350 ezer forintért).

Az óvodába egyébként 196 gyerek járhat. A múlt nevelési évben 8 csoportban 171 gyerekkel és 4 magatartási problémával küzdő kicsivel foglalkoztak. A pillanatnyilag óvodába járó gyerekek közül 23 hátrányos helyzetű. Gyermekvédelmi céllal 41 családot látogatnak a szakemberek. Tavaly kisebb-nagyobb baleset miatt 28 gyereket kellett ellátni.

A szakmai munka minőségét garantálják – többek között – a továbbképzések, a munkaközösségekben az óvodapedagógusok önképzése, a kiterjedt szakmai kapcsolatháló. Köszönetét fejezte ki Algyő Nagyközség Képviselő-testülete az óvoda minden dolgozójának a mögénk került nevelési évben végzett munkáért.
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×