× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Egy ember miatt késik a bicikliút

|
2014. augusztus 27. | Gazdaság
Öt éve nem tud az állam építési engedélyt szerezni a 47-es melletti bicikliútra Szeged és Algyő között, mert az eljárást megtámadta egy telektulajdonos. Ügyvédje szerint nem nyerészkedni akar, de elmegy a végsőkig. Idén kezdődött volna az építés, de a per miatt csúszik.

Még idén el akarták kezdeni a kerékpárút építését Algyő és Szeged között, egy időben a 47-es út megerősítésével. Ám most csak a főúthoz tudnak hozzáfogni. Az építési engedélyt megtámadta az egyik ingatlan tulajdonosa, aki nem értett egyet a tervezett nyomvonallal.

A huzavona – mint a Csongrád Megyei Kormányhivataltól megtudtuk – 2009 óta tart. Első fokon a bíróság jóváhagyta az építési engedélyt, de másodfokon, jogerős végzéssel új engedélyezési eljárásra kötelezte az építtető államot.

A kérdéses telek, ha Szeged felől közelítjük meg a 47-esen, az M43-as dupla körforgalma után néhány száz méterre, jobbról található. Bekerített porta, felszórva zúzott kővel. Néhány konténer áll rajta, és egy tábla, amely kiadónak, eladónak hirdeti a területet. Az „eladó" feliratot áthúzták.

A táblán lévő telefonszámon elértük a telek gazdáját, aki nem akart nyilatkozni – aztán ügyvédje, Temesvári Zoltán jelentkezett, hogy elmondja, miért pereltek. A szakjogász az M43-as építésekor hoppon maradt alvállalkozókat képviselve többször egyeztetett az állami utakat építő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel. Akkor meg tudtak állapodni. Azt mondja, ebben az ügyben hiába ment a céghez, meghallgatták, de nem vették figyelembe megbízója kérését. – Ő a kezdetek óta azt kéri, hogy a kerékpárút ne menjen át a telkén, ne sajátítsanak ki belőle semmit, vezessék a másik oldalon – mondja Temesvári Zoltán.

A tulajdonos eldöntötte, minden jogi fórumot kihasznál, hogy érdekeit védje. A NIF sem enged, folytatja a kisajátítási eljárást, tehát továbbra is ezen az oldalon tervezi a beruházást. A bíróság arról nem foglalt állást, melyik oldalon kell építkezni. Közbevetettem: ugyan laikus vagyok, de én is ezen az oldalon vezetném a bicikliutat, mert Hódmezővásárhely-Kishomoktól az algyői hídig is ezen az oldalon húzódik a bringások aszfaltcsíkja, a túloldalon pedig ott a kertészet és a kastélyszálló, ahol nyilván többe kerülne a terület. Az ügyvéd állítja: beszélt a kisajátítások ingatlanbecslőjével, aki szerint a másik oldalon mégis olcsóbban lehetett volna megszerezni a nyomvonalat.

A kormányhivatal emlékeztet: a peres fél telke nemrég még szikes legelő volt, később minősíttették át ipari területté. Temesvári erre azt mondja, dokumentumokkal tudják igazolni, hogy jóval a tervezés előtt minősíttette át a család a telket. A gazda nem nyerészkedni akar, első helyen azt kéri, az út ne érintse a portát. Másodsorban ettől nem zárkózik el, ha megfelelően tudja használni a tulajdonát, és teljesülnek bizonyos feltételek.

Mennyi pénzt kínált az állam? Erre a kérdésre a NIF és az ügyvéd sem adott választ. Utóbbi szerint amíg nincs jogerős engedély, nincs is értelme kisajátításról tárgyalni. Most a NIF-nek, mint Loppert Dániel kommunikációs vezetőtől tudjuk, elölről kell kezdenie az engedélyeztetést, ami elhúzódik, mert 2009 óta új jogszabályok, új hatóságok is születtek. Legkorábban, jó esetben 2014 végére lehet jogerős engedély, a kivitelezés csak jövőre kezdődhet. Ez ügyben azonban senki sem optimista.
 

További hírek

2022. augusztus 9-én a Kastélykert u. 44 előtt csőtörés történt, ezért a Szegedi Vízmű Zrt. közlése alapján időszakos vízhiány tapasztalható a Géza utca és a Szamóca utca között. A hiba elhárítása folyamatban van, a javítás körülbelül 3 órát vesz majd igénybe.

2022. augusztus 09. | Gazdaság Bővebben

A magyar versenyzők négy érmet, közte két aranyat szereztek szombaton a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokság első döntős napján, írta az MTI. Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét K-1 1000 méteren és a Kiss Blanka, Lucz Anna duó is remek teljesítménnyel nyerte meg a K-2 200 métert.

2022. augusztus 07. | Sport Bővebben

50 kilogrammnyi csirkehúst lopott a házból a 45 éves férfi.

2022. augusztus 05. | Rendőrség Bővebben

Szingapúrból érkeztek fiatal edzők az Algyői Vizisport Egyesülethez, hogy megnézzék, hogyan lehet egy ötletből egy remek egyesületet építeni. A fiatalok nagyon lelkesen és nyitottan ismerkednek a hazánkban működő kajak-kenu sport struktúrájával és az edzések módszertanával.

2022. augusztus 03. | Sport Bővebben

Befizetés, beiratkozás, szünet, családi délelőtt, ballagás a Bóbita Bölcsődében

2022. augusztus 01. | Oktatás Bővebben

×