× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Egy ember miatt késik a bicikliút

|
2014. augusztus 27. | Gazdaság
Öt éve nem tud az állam építési engedélyt szerezni a 47-es melletti bicikliútra Szeged és Algyő között, mert az eljárást megtámadta egy telektulajdonos. Ügyvédje szerint nem nyerészkedni akar, de elmegy a végsőkig. Idén kezdődött volna az építés, de a per miatt csúszik.

Még idén el akarták kezdeni a kerékpárút építését Algyő és Szeged között, egy időben a 47-es út megerősítésével. Ám most csak a főúthoz tudnak hozzáfogni. Az építési engedélyt megtámadta az egyik ingatlan tulajdonosa, aki nem értett egyet a tervezett nyomvonallal.

A huzavona – mint a Csongrád Megyei Kormányhivataltól megtudtuk – 2009 óta tart. Első fokon a bíróság jóváhagyta az építési engedélyt, de másodfokon, jogerős végzéssel új engedélyezési eljárásra kötelezte az építtető államot.

A kérdéses telek, ha Szeged felől közelítjük meg a 47-esen, az M43-as dupla körforgalma után néhány száz méterre, jobbról található. Bekerített porta, felszórva zúzott kővel. Néhány konténer áll rajta, és egy tábla, amely kiadónak, eladónak hirdeti a területet. Az „eladó" feliratot áthúzták.

A táblán lévő telefonszámon elértük a telek gazdáját, aki nem akart nyilatkozni – aztán ügyvédje, Temesvári Zoltán jelentkezett, hogy elmondja, miért pereltek. A szakjogász az M43-as építésekor hoppon maradt alvállalkozókat képviselve többször egyeztetett az állami utakat építő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-vel. Akkor meg tudtak állapodni. Azt mondja, ebben az ügyben hiába ment a céghez, meghallgatták, de nem vették figyelembe megbízója kérését. – Ő a kezdetek óta azt kéri, hogy a kerékpárút ne menjen át a telkén, ne sajátítsanak ki belőle semmit, vezessék a másik oldalon – mondja Temesvári Zoltán.

A tulajdonos eldöntötte, minden jogi fórumot kihasznál, hogy érdekeit védje. A NIF sem enged, folytatja a kisajátítási eljárást, tehát továbbra is ezen az oldalon tervezi a beruházást. A bíróság arról nem foglalt állást, melyik oldalon kell építkezni. Közbevetettem: ugyan laikus vagyok, de én is ezen az oldalon vezetném a bicikliutat, mert Hódmezővásárhely-Kishomoktól az algyői hídig is ezen az oldalon húzódik a bringások aszfaltcsíkja, a túloldalon pedig ott a kertészet és a kastélyszálló, ahol nyilván többe kerülne a terület. Az ügyvéd állítja: beszélt a kisajátítások ingatlanbecslőjével, aki szerint a másik oldalon mégis olcsóbban lehetett volna megszerezni a nyomvonalat.

A kormányhivatal emlékeztet: a peres fél telke nemrég még szikes legelő volt, később minősíttették át ipari területté. Temesvári erre azt mondja, dokumentumokkal tudják igazolni, hogy jóval a tervezés előtt minősíttette át a család a telket. A gazda nem nyerészkedni akar, első helyen azt kéri, az út ne érintse a portát. Másodsorban ettől nem zárkózik el, ha megfelelően tudja használni a tulajdonát, és teljesülnek bizonyos feltételek.

Mennyi pénzt kínált az állam? Erre a kérdésre a NIF és az ügyvéd sem adott választ. Utóbbi szerint amíg nincs jogerős engedély, nincs is értelme kisajátításról tárgyalni. Most a NIF-nek, mint Loppert Dániel kommunikációs vezetőtől tudjuk, elölről kell kezdenie az engedélyeztetést, ami elhúzódik, mert 2009 óta új jogszabályok, új hatóságok is születtek. Legkorábban, jó esetben 2014 végére lehet jogerős engedély, a kivitelezés csak jövőre kezdődhet. Ez ügyben azonban senki sem optimista.
 

További hírek

Algyőnek számos olyan lakosa volt az idők folyamán, akik hírét vitték községünknek. Tehetségükkel, munkájukkal és odaadásukkal példát állítva mindenki elé. Egy elhivatott algyői fiatalember is erre az útra lépett, és hétről hétre méretteti majd meg magát a TV2 Dancing with the Stars – Mindenki táncol című műsorában...

2020. október 20. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Búvár u. 9. emelet 6. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására.

2020. október 19. | Önkormányzat Bővebben

Régi edények és különböző használati tárgyak, de még a nyolcvanas évekből származó Grundig tévé is van abban – a hétvégén átadott – algyői Látványraktárban, aminek a tájházban találtak helyet.

2020. október 19. | Kultúra Bővebben

Egy török pipát is rejtett a kert Algyőn, még mindig egészben van, a tulipános minta is látszik rajta. Emellett Árpád-, bronz- és avarkori tárgyak maradványai is előkerültek a föld alól, tárlaton mutatják be ezeket.

2020. október 16. | Kultúra Bővebben

Mórahalom–Algyő 0–2 (0–0)

2020. október 14. | Sport Bővebben

×