× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ebek veszettség elleni oltásának szabályai 2014-ben

|
2014. május 29. | Gazdaság
Az ebek nyilvántartását már nem az önkormányzatok végzik, hanem a tulajdonos kötelessége, hogy állatát a kamara által bejegyzett, szabadon választott magán állatorvosnál bejelentse. Ugyancsak köteles bejelenteni, ha a kutya elveszett, elhullott, vagy más tulajdonoshoz került.

A 2009. január 1-jétôl hatályba lépett, a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet előírja, hogy 2010. január 1-től már csak a rendelet előírásainak megfelelő, sorszámozott oltási könyvvel igazolható a veszettség elleni védőoltás beadása.

Három hónapos kortól az ebek bejelentéséhez érvényes oltási könyv szükséges, amely minden tulajdonosváltáskor kíséri az állatot! A könyv elvesztését nyolc napon belül jelenteni kell, és pótlást kell kérni a magán állatorvostól. Az oltási könyvet a tulajdonosnak mindig magával kell vinnie akkor is, ha az állatot közterületre viszi, sétáltatja. Kérésre fel kell mutatni a közterület felügyelônek, mezőőrnek, rendőrnek.

A veszettség – ami egy vírusos, gyógyíthatatlan betegség – emberre és állatra egyaránt veszélyes! Megelőzése védőoltással történik!

Beoltani csak chippel ellátott állatokat lehet, de a chip beültetése – a hosszadalmas adminisztráció miatt – az összevezetéses oltás során nem megoldható. A pórázhoz nem szokott ebek összevezetése körülményes és veszélyes az állatokra és gazdáikra egyaránt. Algyőn kampányszerű, összevezetéses oltás – közegészségügyi és állategészségügyi okokból – 2014-ben sem lesz, oltatni az állatorvosi rendelőben, vagy az állatok tartási helyén lehet.

Az állatorvosi rendelő címe: 6750 Algyő, Géza u. 33., telefonszám: 62/267-262; 06-30/9383-233.

Az Eboltás kötelező! Már a 3 hónapos kort elért kutyát oltani kell, majd ezt követően 6 hónapon belül még egyszer, utána pedig minden évben, mert a veszettség elleni oltás 1 évig érvényes. Az oltással egyidejűleg kötelező az ebek féregtelenítése, amihez 10 testsúly-kilogrammonként 1 tabletta szükséges.

Az oltás díja: 3500 forint; 1 tabletta ára: 100 forint.
 

További hírek

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

A nők tovább meneteltek, a férfiak pedig lerohanásgólokkal nyertek a kézilabda Csongrád-Csanád megye második, harmadik vonalában.

2021. április 07. | Sport Bővebben

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

2021. április 05. | Önkormányzat Bővebben

×