× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ebek veszettség elleni oltásának szabályai 2014-ben

|
2014. május 29. | Gazdaság
Az ebek nyilvántartását már nem az önkormányzatok végzik, hanem a tulajdonos kötelessége, hogy állatát a kamara által bejegyzett, szabadon választott magán állatorvosnál bejelentse. Ugyancsak köteles bejelenteni, ha a kutya elveszett, elhullott, vagy más tulajdonoshoz került.

A 2009. január 1-jétôl hatályba lépett, a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet előírja, hogy 2010. január 1-től már csak a rendelet előírásainak megfelelő, sorszámozott oltási könyvvel igazolható a veszettség elleni védőoltás beadása.

Három hónapos kortól az ebek bejelentéséhez érvényes oltási könyv szükséges, amely minden tulajdonosváltáskor kíséri az állatot! A könyv elvesztését nyolc napon belül jelenteni kell, és pótlást kell kérni a magán állatorvostól. Az oltási könyvet a tulajdonosnak mindig magával kell vinnie akkor is, ha az állatot közterületre viszi, sétáltatja. Kérésre fel kell mutatni a közterület felügyelônek, mezőőrnek, rendőrnek.

A veszettség – ami egy vírusos, gyógyíthatatlan betegség – emberre és állatra egyaránt veszélyes! Megelőzése védőoltással történik!

Beoltani csak chippel ellátott állatokat lehet, de a chip beültetése – a hosszadalmas adminisztráció miatt – az összevezetéses oltás során nem megoldható. A pórázhoz nem szokott ebek összevezetése körülményes és veszélyes az állatokra és gazdáikra egyaránt. Algyőn kampányszerű, összevezetéses oltás – közegészségügyi és állategészségügyi okokból – 2014-ben sem lesz, oltatni az állatorvosi rendelőben, vagy az állatok tartási helyén lehet.

Az állatorvosi rendelő címe: 6750 Algyő, Géza u. 33., telefonszám: 62/267-262; 06-30/9383-233.

Az Eboltás kötelező! Már a 3 hónapos kort elért kutyát oltani kell, majd ezt követően 6 hónapon belül még egyszer, utána pedig minden évben, mert a veszettség elleni oltás 1 évig érvényes. Az oltással egyidejűleg kötelező az ebek féregtelenítése, amihez 10 testsúly-kilogrammonként 1 tabletta szükséges.

Az oltás díja: 3500 forint; 1 tabletta ára: 100 forint.
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×