× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ebek veszettség elleni oltásának szabályai 2014-ben

|
2014. május 29. | Gazdaság
Az ebek nyilvántartását már nem az önkormányzatok végzik, hanem a tulajdonos kötelessége, hogy állatát a kamara által bejegyzett, szabadon választott magán állatorvosnál bejelentse. Ugyancsak köteles bejelenteni, ha a kutya elveszett, elhullott, vagy más tulajdonoshoz került.

A 2009. január 1-jétôl hatályba lépett, a veszettség elleni védekezés részletes szabályairól szóló 164/2008. (XII.20.) FVM rendelet előírja, hogy 2010. január 1-től már csak a rendelet előírásainak megfelelő, sorszámozott oltási könyvvel igazolható a veszettség elleni védőoltás beadása.

Három hónapos kortól az ebek bejelentéséhez érvényes oltási könyv szükséges, amely minden tulajdonosváltáskor kíséri az állatot! A könyv elvesztését nyolc napon belül jelenteni kell, és pótlást kell kérni a magán állatorvostól. Az oltási könyvet a tulajdonosnak mindig magával kell vinnie akkor is, ha az állatot közterületre viszi, sétáltatja. Kérésre fel kell mutatni a közterület felügyelônek, mezőőrnek, rendőrnek.

A veszettség – ami egy vírusos, gyógyíthatatlan betegség – emberre és állatra egyaránt veszélyes! Megelőzése védőoltással történik!

Beoltani csak chippel ellátott állatokat lehet, de a chip beültetése – a hosszadalmas adminisztráció miatt – az összevezetéses oltás során nem megoldható. A pórázhoz nem szokott ebek összevezetése körülményes és veszélyes az állatokra és gazdáikra egyaránt. Algyőn kampányszerű, összevezetéses oltás – közegészségügyi és állategészségügyi okokból – 2014-ben sem lesz, oltatni az állatorvosi rendelőben, vagy az állatok tartási helyén lehet.

Az állatorvosi rendelő címe: 6750 Algyő, Géza u. 33., telefonszám: 62/267-262; 06-30/9383-233.

Az Eboltás kötelező! Már a 3 hónapos kort elért kutyát oltani kell, majd ezt követően 6 hónapon belül még egyszer, utána pedig minden évben, mert a veszettség elleni oltás 1 évig érvényes. Az oltással egyidejűleg kötelező az ebek féregtelenítése, amihez 10 testsúly-kilogrammonként 1 tabletta szükséges.

Az oltás díja: 3500 forint; 1 tabletta ára: 100 forint.
 

További hírek

Algyőnek számos olyan lakosa volt az idők folyamán, akik hírét vitték községünknek. Tehetségükkel, munkájukkal és odaadásukkal példát állítva mindenki elé. Egy elhivatott algyői fiatalember is erre az útra lépett, és hétről hétre méretteti majd meg magát a TV2 Dancing with the Stars – Mindenki táncol című műsorában...

2020. október 20. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Búvár u. 9. emelet 6. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására.

2020. október 19. | Önkormányzat Bővebben

Régi edények és különböző használati tárgyak, de még a nyolcvanas évekből származó Grundig tévé is van abban – a hétvégén átadott – algyői Látványraktárban, aminek a tájházban találtak helyet.

2020. október 19. | Kultúra Bővebben

Egy török pipát is rejtett a kert Algyőn, még mindig egészben van, a tulipános minta is látszik rajta. Emellett Árpád-, bronz- és avarkori tárgyak maradványai is előkerültek a föld alól, tárlaton mutatják be ezeket.

2020. október 16. | Kultúra Bővebben

Mórahalom–Algyő 0–2 (0–0)

2020. október 14. | Sport Bővebben

×