× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Az önkormányzat üzemelteti a jövőben a horgásztavakat

|
2023. október 18. | Önkormányzat

A horgásztavak üzemeltetése visszakerült az önkormányzathoz, és az eredetileg tervezettnél kisebb teljesítményű napelemparkot létesítenek a fürdőnél. Többek között ezek a döntések születtek a szeptemberi képviselő-testületi ülésen, ahol arról is határoztak, hogy elindul a Fehér Ignác Ösztöndíjprogram.

Több mint 30 napirendi pontot tárgyalt nyílt ülésen a képviselő-testület szeptemberben. Áttekintették a helyi adók alakulását is. Ebből a legnagyobb tétel az iparűzési adó, amelyből június végéig a tervezett 1 milliárd forinthoz képest 1 milliárd 114,5 millió folyt be a büdzsébe. Molnár Áron polgármester elmondta, megnyugtató látni, ami kiolvasható a beszámolóból, hogy erősödik a költségvetés.

Az önkormányzati intézményeinek első féléves pénzforgalmi adatainak felülvizsgálata kapcsán a településvezető emlékeztetett, hogy az intézményi átköltözések is pluszkiadással jártak, valamint a rezsiszámlák is. Az előterjesztésből kiderült, hogy a szociális intézmény és az óvoda az időarányos teljesítéseknél túllépte a költségvetésükben szereplő arányt, így plusztámogatást igényeltek, több mint 13 milliót az óvoda, és csaknem 10 milliót az AESZI. A testület a működési tartalék terhére biztosította az intézményeknek a biztonságos működésre a kiegészítő támogatást.

Gépekre pályáznak

Egy román–magyar pályázatra is jelentkezik a nagyközség. A Szeged, Algyő és az aradi vízmű alkotta konzorcium a nagyközség tekintetében eszközbeszerzést tervez 81 millió forint körüli értékben. A pályázati összeg 213 ezer euró, a pontos ár az árfolyamtól függ. A projekt 95 százalékos uniós és 15 százalékos állami támogatási intenzitású, így az önerő 5 százalék. A pénzből egy kotrógépet és egy platós gépjárművet szeretnének venni Algyőn, erről a Gyeviép Nkft.-vel egyeztettek. Amennyiben nyernek, a települést nagyjából 5 millió forintos önerő terheli majd. Ez a következő évi költségvetést terheli. A képviselők támogatták, hogy jelentkezzenek a pályázatra.

Jól teljesítenek

A négy önkormányzati társaság pénzügyi helyzetét is áttekintették. Az ülésen elhangzott, azért döntöttek korábban a féléves beszámolók bekérése mellett, hogy ne következő év áprilisában derüljön ki, ha például az egyik nonprofit társaságuk jelentős profitot termel, illetve az se, ha pénzügyi gondjai vannak egy cégnek. Molnár megjegyezte, lehet, hogy túlzás volt mérlegbeszámolót kérniük, így lehet, hogy ezen majd változtatnak a jövőben. Hozzátette, a beszámolók kapcsán két dolgot fontos megnéznie a testületnek, a cég pénzügyi helyzetét, illetve az is fontos kérdés, hogy szükséges-e módosítani a társaság üzleti tervét.

Az előterjesztésekből kiderült, hogy félévkor mindegyik önkormányzati cég pluszt tudott felmutatni. Az AKTV Kft. 417 ezer forint adózott eredményt, a Gyeviép Nkft. 12 milliót, a Gyevikult Nkft. másfél milliót, míg a Gyevitur Nkft 1,9 millió forintot. Így egyik társaság üzleti tervét sem kell módosítani.

Pluszpénz

A képviselők 5 millió forint plusztámogatást is megszavaztak a Gyeviturnak. Az ügyvezető bérfejlesztésre kérte a kiegészítő forrást, mint elmondta, célja megtartani a dolgozókat, ám saját forrásuk nincs béremelésre. Az önkormányzati cégeknél egyébként az ügyvezetők dönthetnek béremelésről, nincs szükség testületi döntésre, a téma azért került a képviselők elé, mert a társaságnak erre nincs saját forrása. A napirendi pontot 1 tartózkodással elfogadta a testület.

Drágul a menza

November elsejétől 15 százalékkal drágul a közétkeztetés. Az emelésre az energia-, valamint az élelmiszerárak emelkedése miatt van szükség. Az AESZI-nél az ebéd bruttó 875 forintra emelkedik. Az általános iskolások esetében a tízórai 279, az ebéd 865, míg az uzsonna 279 forint lesz, az alkalmazottaknak az ebédért 865 forintot kell majd fizetniük. Az óvodások tízóraija és uzsonnája egyaránt bruttó 224 forintra nő, az ebéd 650 forint lesz, az alkalmazottak ebédje pedig 865 forint.

Ösztöndíjprogramok

Algyő ismét csatlakozik a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerhez. Ez egy szociális alapú pályázat, a települések havi 5000 forinttal járulnak hozzá havonta a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőfokú tanulmányaihoz, és ugyanennyit ad az állam is.

A képviselők a Fehér Ignác Ösztöndíjprogramról is tárgyaltak. Ennek bevezetését már tervezték, azonban a koronavírus-járvány és az azzal járó gazdasági visszaesés miatt el sem indult. Ez a program kimondottan tanulmányi eredményhez köti a támogatást. A képviselők úgy döntöttek, hogy 4,2-es átlag felett havi szinten 10 ezer forintot kapnak majd a diákok. A részletes szabályokat az októberi testületi ülésen tisztázzák.

Kedvezőbb ajánlat

A település jövő évre vonatkozó energiabeszerzési tervét is tárgyalták. Az előterjesztésből kiderül, hogy az áram közbeszerzésénél a nyertes ajánlattevő az MVM Next Energiakereskedelni Kft. volt, a nettó ajánlat 71,7 forint kWh-ként. Idén ugyanezért 181,2 forintot fizet az önkormányzat. A földgáz esetében is a jelenleginél jóval kedvezőbb árajánlatot kaptak, szintén az MVM Next Energiakereskedelmi Kft. adott ajánlatot, ami 29,9 forint kWh. Idén ez 64,9 forint.

Molnár elmondta, indexált árra írták ki a közbeszerzést, minden hónapban a világpiaci árhoz képest egy bonyolult számítási rendszer alapján dől el, mennyit kell pontosan fizetniük, ez lehet kevesebb és több is az említett árhoz képest. Azért így írták ki a közbeszerzést, mert idén a fix árral nem járt jól az önkormányzat. Egyébként több településsel konzorciumban kértek árajánlatot, így kedvezőbb tarifát kaptak.

Megjegyezte, reméli, mind az intézmények, mind a cégek viszonylatában ez valamiféle fellélegzést eredményez jövőre, és semmi olyan dolog nem történik, ami nagyon le vagy éppen felvinné az árat.

Döntés a tavakról

A horgásztavak haszonbérletének felülvizsgálata elnevezésű napirendről tárgyalt legtovább a képviselő-testület. A javaslat azt tartalmazta, hogy bontsák fel a haszonbérleti szerződést és a területet adják át a Gyeviép Nkft. kezelésébe. Ahogy a Hírmondó előző számába megírtuk, annyira lecsökkent a három horgásztó vízszintje, hogy az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) közreműködésével kellett elkezdeni a kritikusan alacsonyra csökkent vízszint normalizálását.

Molnár Áron elmondta, a három tavat és a horgásztanyát 2016-ben vette meg az önkormányzat és átadta a tavak üzemeltetését az Algyői Természetvédő Horgászegyesületnek. A polgármester leszögezte, az önkormányzatnak alapvetően nem a legkényelmesebb, hogy üzemeltető legyen, de kötelessége a saját tulajdonával úgy gazdálkodni, hogy az a közösség érdekeit szolgálja.

– Azt tapasztaltunk szeptember elején, hogy ennek a területnek a jó gazda módjára történő üzemeltetése nem történt meg. Az önkormányzatnak nem kell kivizsgálnia az ügyet, hanem vissza kell vennie a kezelést – szögezte le. Kitért rá, hogy az egyesület nem jelezte az önkormányzatnak a problémát, segítséget sem kértek egy alkalommal se. A cél, hogy a három tó továbbra is a horgászokat és a kikapcsolódni vágyókat szolgálja. Molnár hangsúlyozta, semmilyen politikai színezete nincs az előterjesztésnek, eddig sem érdekelte sem őt, sem a testületet, hogy ki „milyen színű” egy egyesületnél, milyen a politikai irányultsága. A horgászokat kár sem éri, hiszen az érvényes horgászengedélyükkel bármikor pecázhatnak.

Torma Tibor azt szorgalmazta, hogy tárgyaljanak az egyesület tagságával, hiszen az elmúlt években rendben tartotta a területet az egyesület és több versenyt is szerveztek, ezért ő nem látta drasztikusnak a helyzetet. Molnár szerint viszont ennek a döntésnek semmi köze nincs az egyesülethez. Úgy értékelt, arról kell dönteni, hogy meg akarják-e védeni az önkormányzati tulajdont vagy sem. Füzesy István az egyesületi elnök e-mailjére reagálva elmondta, a halőr is megerősítette augusztus végén, hogy a 3-as tó állapota kritikus, azon gondolkodtak, hogy át kell telepíteni a halakat a másik két tóba. Az ATIVIZIG hozzáállását és gyors segítségnyújtását is megköszönte. Kiss Róbert megjegyezte, a 3,2 hektáros területet az egyesület nem képes rendben tartani, nincs rá emberük. Szerinte az önkormányzat felelőssége gondozni a környezetet, nem lehet egy egyesületre ezt ráterhelni, hogy a saját jegybevételeiből termelje ki az üzemeltetés költségeit. Az előterjesztést végül Torma Tibor tartózkodása mellett megszavazta a többség, így a horgásztavak üzemeltetője az önkormányzat cége, a Gyeviép Nkft. lett.

A testület megszavazta azt is, hogy november 15-én tartanak közmeghallgatást a Faluház nagytermében 17 órakor.

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×