× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A Választási Iroda hirdetménye

|
2014. július 29. | Önkormányzat
Magyarország Köztársasági Elnöke kitűzte a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselők 2014. évi választását. A választás napja: 2014. október 12. vasárnap, a szavazás 6:00 órától 19:00 óráig tart.

Algyő nagyközség egy választókerületet alkot, amelyben a megválasztható önkormányzati képviselők száma: 8 fő.

Egyéni választókerületi képviselőjelölt és polgármesterjelölt a választópolgárok jelölése alapján lehet valaki, a választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de csak egy településen fogadhat el jelölést.

Egyéni választókerületi képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott.

Polgármesterjelölt az, akit a település választópolgárainak legalább 3%-a jelöltnek ajánlott.

Az egyéni választókerületi jelölt, valamint a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a helyi választási iroda vezetője állapítja meg szavazást megelőző ötvennyolcadik napot követő munkanapon (2014. augusztus 19.).

Az egyéni választókerületi jelöltet és a polgármesterjelöltet legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon kell bejelenteni (2014. szeptem-ber 8. 16:00). Az egyéni választókerületi jelöltet és a polgármesterjelöltet a helyi választási bizottság veszi nyilvántartásba.

A polgármestert a települések választópolgárai közvetlenül választják. A polgármester választásának szavazólapján a választópolgár egy jelöltre szavazhat. Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

Az egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. Szavazategyenlőség esetén sorsolással kell megállapítani, hogy az egyenlő számú szavazatot elért jelöltek közül melyik szerez mandátumot.

Az egyéni listás szavazólapon a választópolgár legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum kiosztható, azaz Algyőn 8 főre. Ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek megválasztották, az egyéni listáról törölni kell, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel.

A választópolgárt a szavazást megelőzően a szavazatszámláló bizottságnak azonosítania kell. A választópolgár igazolja személyazonosságát, valamint lakcímét vagy személyi azonosítóját. A választópolgár személyazonosságát igazolhatja érvényes személyi igazolvánnyal, vagy jogosítvánnyal, vagy útlevéllel. Az említett adatok igazolása más módon (például személyes ismertségre hivatkozással, érvénytelen igazolvány bemutatása alapján stb.) nem fogadható el!

A névjegyzékben szereplő választópolgároknak az értesítőt 2014. augusztus 15. és augusztus 25. között küldi meg a Nemzeti Választási Iroda. Amennyiben valaki nem kapta meg az értesítőt, vagy elveszti azt, a jegyzőtől igényelhet újat (az értesítő megléte nem feltétele a szavazati jog gyakorlásának).

A választópolgár lakóhelyén vagy - ha lakóhelye mellett legkésőbb a választás kitűzését megelőző 30. napig tartózkodási helyet is létesített - bejelentett tartózkodási helyén választhat.

Az átjelentkezésre irányuló kérelmet az a választópolgár nyújthatja be, akinek a választás kitűzését megelőzően legalább harminc nappal létesített tartózkodási helyének érvényessége legalább a szavazás napjáig tart. Az átjelentkezésre irányuló kérelemnek tartalmaznia kell a választópolgár tartózkodási helyének címét. Az átjelentkező választópolgár legkésőbb a szavazást megelőző második napon visszavonhatja átjelentkezési kérelmét.

A helyi választási iroda vezetője a kérelem alapján a választópolgárt törli a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékéből, egyidejűleg felveszi a tartózkodási helye szerinti szavazókör névjegyzékébe. A választópolgárt vissza kell venni a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékébe, ha - legkésőbb a szavazást megelőző második napon - tartózkodási helyét megszünteti.

A kérelemnek legkésőbb 2014. október 10-én 16.00 óráig kell megérkeznie a Helyi Választási Irodához (továbbiakban: HVI). A választópolgár a szavazást megelőző második napon (2014. október 10.) 16.00 óráig kérheti a visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

Mozgóurnát az a választópolgár kérhet, aki azért nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mert egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt a mozgásában. Egyéb indokok (pl.: munkavégzési kötelezettség teljesítése) alapján nincs lehetőség mozgóurna igénylésére. A mozgóurna iránti kérelmet legkésőbb 2014. október 10-én 16.00 óráig lehet benyújtani a HVI-hoz, vagy a szavazás napján (2014. október 12.) 15.00 óráig a Szavazatszámláló Bizottsághoz (SZSZB).

A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújthatók személyesen a Helyi Választási Irodánál, postai úton (6750 Algyő, Kastélykert u. 40.), ügyfélkapun keresztül, valamint a http://www.valasztas.hu/hu/onkval2014/index.html honlapon, on-line. A kérelem nyomtatványok elérhetők a HVI-nál és letölthetők a fenti honlapról.

A névjegyzék 2014. október 10-ig tekinthető meg a Polgármesteri Hivatalban (6750 Algyő, Kastélykert u. 40. Tel: 517-517). A névjegyzékből való kihagyás, vagy abba való felvétel miatt 2014. október 10-án 16:00 óráig lehet kifogást benyújtani a Választási Iroda vezetőjéhez.

Azon választópolgárok, akiknek lakcíme csak Algyő település megnevezését tartalmazza, illetőleg akik átjelentkezéssel szavaznak településünkön, választójogukat az algyői 4. számú szavazókörben gyakorolhatják. (Algyő, Kosárfonó u. 16./zöld iskola/)

A Szavazatszámláló Bizottságokba a jelölő szervezetek által delegáltak bejelentése 2014. szeptember 26-án 16:00 óráig történhet.

Részletes tájékoztatásért a Polgármesteri Hivatalban a Választási Irodához lehet fordulni az alábbi telefonszámokon: 62/517-511 (Angyal Zsolt - HVI vezető), 62/517-513 (Dr. Varga Ákos - HVI vezető-helyettes).

A Választási Iroda vezetője: Angyal Zsolt 6750 Algyő, Kastélykert u. 40. Tel.: 62/517-511, Fax: 62/517-516.
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×