× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Zsinórok, kövek, varázslatos színek – így készülnek a sujtás ékszerek

|
2024. június 04. | Kultúra

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

– Mikor és hogyan került kapcsolatba a sujtásékszer készítésével?
– Ez jó hosszú időre nyúlik vissza. Angliában éltünk akkor, távol a barátoktól és a családtól. Hiányzott valami plusz, amivel el tudja ütni az ember az időt. Korábban kipróbáltam a gyöngyfűzést, de csak később jött velem szembe egy izraeli tervező, aki már a sujtászsinórral készített alkotásokat, és nagyon megtetszettek a munkái. Megrendeltem az első zsinórjaimat, és persze volt mit tanulnom a velük való munkáról, de idővel, sok utánaolvasással és gyakorlással, illetve a gyöngyözős előismereteimmel sikerült elindulnom ezen az úton.

– Mi inspirálta, hogy könyvet is írjon róla?
– A könyvírás egy nagyon váratlan fordulat volt. A munkáim során készítettem mintákat, fényképes leírásokat egy-egy ékszer elkészítéséhez. Kapcsolatban voltam egy magyar gyöngyös bolttal is, akiknek szintén készítettem mintákat. Aztán egyszer csak jött egy e-mail egy amerikai kiadótól, hogy lenne-e kedvem a sujtás ékszerekről egy könyvet írni. Nagyon sokat dolgoztam vele, nem is gondoltam volna, hogy ennyi munka van egy könyv megírása mögött. Így először nagyon örültem, aztán kicsit megijedtem, de elmondhatom, hogy életem egyik legnagyobb kalandja volt.

– Hogyan tudja megszerettetni, népszerűsíteni ezt a technikát?
– Azt gondolom, hogy ez a technika nagyon megosztó. Nem finom, pici, egyszínű, minimalista ékszerekről beszélünk, amelyek most nagyon divatosak, de szerintem nagyon különlegesek és sok mindent ki tudunk velük fejezni. Magát az ékszerkészítést workshopokon tudom megmutatni az érdeklődőknek. Ott szembesülnek vele, hogy mennyire más ez a technika és aztán vagy megszeretik, vagy megijednek tőle. De a végeredmény azért mindenkit le szokott nyűgözni és büszkén mutatják, hogy mit készítettek.

– Honnan merít inspirációt egy-egy műremek elkészítésekor?
– Számomra az inspiráció szinte minden esetben a színekből jön. Szeretek anyagok után kutatni, minél különlegesebb dolgokat beszerezni az alkotásokhoz. A formák, a színek mindig új ötleteket szülnek. Elkezdem összerakni a színeket és ehhez alakulnak ki a munka során a formák. Egy-egy árnyalat is meg tudja változtatni az ékszer hangulatát.

– Milyen eszközök kellenek ehhez a technikához?
– Tű és cérna. Ennyi az egész. Ez egy varrásos technika, így speciális gyöngyfűző tű kell hozzá, illetve gyöngyfűző cérna és egy nagyon jó olló. A kristályok és kövek miatt azért érdemes beszerezni különböző fogókat, hogy a saját dolgunkat könnyítsük meg. Emellett azért vannak vágószerszámok, sujtászsinórok, bőrök és bármi, amit beleálmodtunk az adott ékszerbe.

– Mennyire lehet kompatibilissé tenni a sujtás ékszereket a gyorsan változó divattal?
– Szerintem nehéz felvenni a divat változását, de amiket ezzel a technikával készítünk, azok örök darabok. Be lehet illeszteni a saját stílusunkba. Sokan úgy gondolják, hogy a sujtás ékszerek alkalmi kiegészítők, pedig a hétköznapi öltözetekhez is passzolnak. Azt kell megtalálnunk, amit szeretünk, ami jól áll, amiben jól érezzük magunkat. Ezek nem zárják ki a különlegesebb kiegészítők viselését.

– Mitől függ, hogy milyen színvilággal dolgozik?
– Ez attól függ, hogy milyen ruhákat viselünk. Például a fekete színre is kapok megrendelést, pedig szerintem a sujtásékszerek pont akkor érvényesülnek, ha színesek. Nekem is vannak kedvenc színeim, például egy szarvasgomba színű zsinórral nagyon szeretek dolgozni, vagy a világosabb pezsgőszínnel. Ha találkozom egy új árnyalattal, akkor rögtön beindul a fantáziám. A színválasztás függ az évszakoktól is. Ősszel például a természet is olyan színeket produkál, ami mellett nehéz elmenni.

– Az ékszereken kívül készített-e már másmilyen tárgyakat is ezzel a technikával?
– Nem készítettem még másmilyen tárgyat. Kalapra kiegészítést igen, illetve láttam már olyat, hogy cipőre is került sujtás ékszer dísz. Azt érdemes tudni, hogy nehéz tisztítani ezeket a zsinórokat, így nehezen tudom elképzelni, hogy hétköznapi használati tárgy készülne belőlük. De jó a kérdés, én is elgondolkozom rajta.

– Van-e kinek átadnia a tudást és ennek a technikának a rejtelmeit?
– Voltak, akik többször voltak már nálam workshopon. Olyat is tudok, aki bevásárolt magának otthonra, de végül nem kezdte el a munkát vele. A saját gyermekeimet annyira nem köti le, így egyelőre magam vagyok. Remélem, hogy lesz majd olyan személy, aki beleszeret ebbe a technikába és alkalmazza majd.

– Mi a menete egy ékszer elkészítésének?
– Igazából az anyagok kiválasztásával indul a munka, a gyöngyöket, kristályokat, zsinórokat összeszedem. Azoknak az összetevőknek, amelyeken nincs fúrt lyuk, azokra ragasztok egy háttéranyagot, hogy majd lehessen vele dolgozni. Ennek van egy száradási ideje, amit ki kell várni. Ezután, ha körbevágtam a darabot, akkor el lehet kezdeni fölvarrni a zsinórokat. Az első zsinór adja meg az alapját az egésznek. Ehhez illeszkedik majd a többi. Én általában három zsinórral dolgozom. Ezután ezeket lehet erre-arra tekerni. Ezek az ékszerek mindig valamilyen kerek formát adnak. Végül még egy kis finomítás és készen is vagyunk a több órás munkával.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Az Algyői Falunap egyik kiemelt rendezvényeként az Algyői Foltvarrók Köre 15. jubileumi kiállítása nyílt meg. 2009-ben nyolc fővel indult a szakköri foglalkozás, jelenleg 15 fővel járnak tárlatokra, fesztiválokra.

2024. június 03. | Kultúra Bővebben

×