× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Újabb sikereket ért el Hegedűs Gábor

|
2023. február 14. | Kultúra

A Pro Cultura Pannoniae Alapítvány és az Országos Mécs László Irodalmi Kör tavaly is irodalmi pályázatot hirdetett. Hegedűs Gábor Az év nyugdíjas költője címet tudhatja magáénak, hiszen a pályázatnak ebben a kategóriájában az első helyet szerezte meg.

– Mit lehet tudni a pályázatról, amelyre nevezte műveit?

– Bár több része is volt a kiírt pályázatnak, én a Szeretet és szerelem, Az év nyugdíjas költője és Az év nyugdíjas írója kategóriákba küldtem be alkotásokat. A három kategóriából Az év nyugdíjas költője pályázaton sikerült első helyezést elérnem. Hatalmas megtiszteltetés a számomra ez a díj! Egy alkotót mindig örömmel tölt el, ha értékelik a munkáját.

– Milyen alkotásokkal pályázott?

– A pályázatra az első két kategóriában verseket küldtem be, az írói pályázatra pedig egy édesapám hadifogságban töltött tábori életéről szóló novellát, amelynek címe Hegedűszó…talán az élet. Ez a novellám a debreceni Nagycsaládosok Szövetsége Életmesék pályázatán második díjat ért el. Ezen kívül még három novellát küldtem el az irodalmi körnek.

– Honnan jött az ötlet, hogy megmérettesse magát?

– Minden olyan irodalmi pályázatra igyekszem műveket küldeni, amelyekről úgy érzem, hogy az általam képviselt irodalmi elképzelésbe beleférnek. Olvastam a pályázatot és úgy éreztem, hogy nekem való. Egy írogató embernek nagyon fontos, hogy írásai ne a fióknak készüljenek, hiszen akkor nem éri el azt a célt, amiért íródott. Hiszen minden elkészült alkotás kifejez valamit. Fontos az, hogy ezt mások is megismerjék.

– Mit jelent önnek, hogy a legjobb helyezést érte el?

– Igazából én soha nem elvárásokkal pályázom. Mottóm az, hogy az irodalmat csak végtelen alázattal lehet művelni, elvárásokkal soha. Az tévútra viszi az embert. Radnai István költő barátom mondta, hogy a műveim értékelése nem az én feladatom, hanem azt meg kell hagyni az olvasónak és az utókornak. Az elmúlt év számomra nagyon sikeres volt. Hiszen a korábban leírt díjak mellett a Kárász József Irodalmi Kör novella pályázatának különdíját, az Irodalmi Vetés Magazin nívódíját, a Krúdy Gyula Irodalmi Kör díszoklevelét, valamint a Krúdy öröksége díjat is a magaménak tudhatom. A kapott elismerések jóleső érzéssel töltenek el, hiszen a munkásságom elismerése.

– Hogyan választja ki az alkotásai közül, hogy éppen melyiket küldi el egy adott pályázatra?

– Mielőtt jelentkezek, mindig alaposan áttanulmányozom a kiírást, majd gondos válogatás után küldöm csak el az anyagot a pályázatra. Sokszor előfordul, hogy az elsőnek a pályázatra szánt alkotásomat az utolsó pillanatban, az elküldés előtt módosítom, mert találtam egy jobbat, a kiírásnak jobban megfelelőt, vagy épp írtam közben egy olyat, amely szerintem jobb. Mint már említettem, az esélytelenek nyugalmával szoktam beküldeni a pályaművemet. Ha mégis elérek valami díjat, az felemelő érzés.

– Miként lát hozzá egy vers vagy egy novella megírásának, és mikor érzi úgy, hogy a mű be van fejezve?

– Amikor 2014-ben írni kezdtem, még nem foglalkoztatott az, hogy amit alkotok, megfelel-e a versírás, vagy novella szabályainak. Ma már tudom, hogy a jó versek és novellák írása egyaránt csak egy tanulási folyamat eredménye lehet. Meg kellett tanulni a versírás szabályait, a novella kritériumait. Mindezek mellett rengeteget kell olvasni, klasszikusokat, kortárs irodalmat, sőt a magamfajta kezdők nagyszerű alkotásait is. Mint Brachfeld Siegfried mondta: a téma az utcán hever, csak le kell hajolni érte. Ha olvasok egy remek verset vagy nézek egy filmet, olvasok egy regényt, vagy éppen csak hallok valamit, ami megfog, már alapot szolgáltat egy vershez, vagy emléket idézve egy novellához. Egy mű elkészülése többlépcsős folyamat. Hiszen nem mindig úgy jó, ahogy elsőre megalkottuk. Nem árt pihentetni, majd újra olvasni és csak így nyerheti el a végső formáját.

– Min dolgozik éppen?

– Eddig megjelent 8 papíralapú kötetemhez és a Magyar Elektronikus Könyvtár (MEK) kínálatában lévő 22 ePUB kötetem mellé újabb kötetek csatlakoztak. Megjelent nyomtatásban az eddig publikált verseimet tartalmazó 2 kötetes művem Életem balladája címmel. Az egyik kötet 640 oldal a másik 596 oldal. Az ajánlóját Németh Nyiba Sándor, a Krúdy Irodalmi Kör elnöke, olimpikon, a Magyar Kultúra Lovagja írta. Nyomdában van és hamarosan megjelenik az eddig megjelent novelláimat tartalmazó kötet Az új kenyér címmel 217 oldalon. Ajánlóját Bornemisza Attila, a Cserhát Művész Kör elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja írta. Jelenleg a 23. elektronikus kötetemen dolgozom, amely hamarosan elérhető lesz a MEK kínálatában. A címe a Csend alkonyán. Ez a kötet új verseimet és novelláimat, valamint még eddig meg nem jelent verseimet tartalmazza majd. Már elkészült az Európai aranyásó című a MEK kínálatában elektronikusan megjelent regényem szinopszisa, lassan hozzá kell majd fognom a kidolgozáshoz. Most is készülök újabb pályázatokra. Ezen felül folyamatosan publikálok irodalmi oldalakon, verseim jelennek meg a Kláris Irodalmi folyóiratban. 2022-ben pályáztam a balatonfüredi Salvatore Quasimodo olasz költő emlékére évente megtartott költőversenyre is. Hatalmas megtiszteltetés volt, hogy a nagyszámú jelentős pályázó mellett a beküldött pályaművem az elő-zsűrin átjutott. Remélem, még sokáig alkothatok. A MEK-en tapasztalt jelentős olvasottságom is inspirál erre. Hiszen ez is egy fontos elismerése a munkásságomnak.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre és az Algyői Könyvtár irodalmi és grafika pályázatot hirdet „Amikor a toll kibicsaklik” címmel.

2023. szeptember 27. | Kultúra Bővebben

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

×