× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Történelmi vízmércét adtak át Algyőn

|
2021. március 07. | Kultúra

Történelmi vízmércét adtak át szombaton Algyőn a a Szent Anna kikötőben az Algyői önkormányzata, az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesületet és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásában.

– Rendhagyó átadó ünnepségre gyűltünk itt ma össze. Az 1879-es nagy árvíz emlékére egy teljesítménytúrát és megemlékezést terveztünk tartani, de közbeszólt a vírus és a veszélyhelyzet, így csak az átadót tudjuk megtartani, mert úgy gondoltuk, ezt nem szabad elhagyni – köszöntötte a sajtó képviselőit szombat délelőtt az algyői Szent Anna kikötőben Füzesy István, az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesületet elnöke.

A rendezvényen egy történelmi vízmércét adtak át, amely a közelmúlt árvizeinek vízszintjét is mutatja.

A történelmi események felidézését követően Molnár Áron, Algyő polgármestere azt mondta, a nagy árvíz óta minden március ötödike különleges napnak számít Algyő életében. 

– A mai nap azért különleges, mert olyan emlékművet avatunk, ami hűen jelzi azt, hogy mennyire kiszámíthatatlan az élet itt a Tisza mellett, mennyire kiszolgáltatott az ember a természetnek, aminek nem mi vagyunk az urai. Ez az emlékmű a mutatja, hogy milyen ereje van a víznek és a Tiszának – fogalmazott a polgármester.

Kozák Péter, Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője azzal kezdte beszédét, hogy elmondta, a tavaszi időszak a vízügyi igazgatóságok életében speciális, ilyenkor derül ki, hogy milyen feladatot ad a nekik természet.

– A Tisza már elkezdte mutatni, hogy létezik. Az 1879-es események meghatározóak az életünkben, ez egy olyan évforduló, amire mindig megemlékezünk. Az igazgatóság mindig is támogatta a helyi települési törekvéseket, amelyek ehhez a megemlékezéshez társulni szerettek volna saját emlékeikkel. A mostani rendezvény apropója a történelmi vízmérce felavatása, amely nem példa nélküli, hiszem az Alsó-Tisza mentén több ilyen kezdeményezés is van. Így emlékszünk arra, hogy nekünk ez a folyó nem csak ad, hanem el is vesz és ezt igyekszünk munkákkal megelőzni – zárta ünnepi gondolatait az igazgató.

forrás: www.delmagyar.hu

 

További hírek

A kerti munkát és a gyerekek kinti játékát egyaránt zavarják a méhek Algyőn, sokan félnek tőlük. Éppen ezért egyeztetésre hívta a helyi méhészeket az önkormányzat, és ellenőrizték a szabályok betartását is. Közös megoldást találtak.

2021. június 16. | Gazdaság Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata megbízásából a Szempair Kft. légi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközségben a következő területeken.

2021. június 16. | Önkormányzat Bővebben

Az óvodába járó gyermekek létszámának növekedésével arányosan vált egyre zsúfoltabbá a játszóudvar, éppen ezért nevelőközösségünk elhatározta, hogy gazdagabbá, változatosabbá varázsolja az udvari játékeszközöket.

2021. június 14. | Oktatás Bővebben

Két autó, egy Volkswagen Passat és egy Mercedes karambolozott szombat este fél 8 körül az Algyői úton, a MOL kútnál, Szeged irányában. Az egyik autó felborult, jelenleg is a feje tetején van, a helyszínen lévő olvasóinktól úgy tudjuk, sérült is van.

2021. június 13. | Rendőrség Bővebben

Algyői séta címmel nyílt tárlata a Faluházban a szegedi Nap-Fény Fotókörnek. A kör tagjai tavaly nyáron többször is a községbe kirándultak, ekkor kapták lencsevégre például a tájház kiállítását, a helyi fodrászt és kiemelkedő épületeket is a településen.

2021. június 12. | Kultúra Bővebben

×