× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Történelmi vízmércét adtak át Algyőn

|
2021. március 07. | Kultúra

Történelmi vízmércét adtak át szombaton Algyőn a a Szent Anna kikötőben az Algyői önkormányzata, az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesületet és az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság összefogásában.

– Rendhagyó átadó ünnepségre gyűltünk itt ma össze. Az 1879-es nagy árvíz emlékére egy teljesítménytúrát és megemlékezést terveztünk tartani, de közbeszólt a vírus és a veszélyhelyzet, így csak az átadót tudjuk megtartani, mert úgy gondoltuk, ezt nem szabad elhagyni – köszöntötte a sajtó képviselőit szombat délelőtt az algyői Szent Anna kikötőben Füzesy István, az Algyői Tisza Szabadidő, Sport, Környezetvédő és Rekreációs Egyesületet elnöke.

A rendezvényen egy történelmi vízmércét adtak át, amely a közelmúlt árvizeinek vízszintjét is mutatja.

A történelmi események felidézését követően Molnár Áron, Algyő polgármestere azt mondta, a nagy árvíz óta minden március ötödike különleges napnak számít Algyő életében. 

– A mai nap azért különleges, mert olyan emlékművet avatunk, ami hűen jelzi azt, hogy mennyire kiszámíthatatlan az élet itt a Tisza mellett, mennyire kiszolgáltatott az ember a természetnek, aminek nem mi vagyunk az urai. Ez az emlékmű a mutatja, hogy milyen ereje van a víznek és a Tiszának – fogalmazott a polgármester.

Kozák Péter, Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság vezetője azzal kezdte beszédét, hogy elmondta, a tavaszi időszak a vízügyi igazgatóságok életében speciális, ilyenkor derül ki, hogy milyen feladatot ad a nekik természet.

– A Tisza már elkezdte mutatni, hogy létezik. Az 1879-es események meghatározóak az életünkben, ez egy olyan évforduló, amire mindig megemlékezünk. Az igazgatóság mindig is támogatta a helyi települési törekvéseket, amelyek ehhez a megemlékezéshez társulni szerettek volna saját emlékeikkel. A mostani rendezvény apropója a történelmi vízmérce felavatása, amely nem példa nélküli, hiszem az Alsó-Tisza mentén több ilyen kezdeményezés is van. Így emlékszünk arra, hogy nekünk ez a folyó nem csak ad, hanem el is vesz és ezt igyekszünk munkákkal megelőzni – zárta ünnepi gondolatait az igazgató.

forrás: www.delmagyar.hu

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×