× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tíz éve ropják a Zsibongó Néptáncegyüttes tagjai

|
2022. november 17. | Kultúra

Idén ünnepelte fennállásának 10. évét a Zsibongó Néptáncegyüttes, így a már hagyománynak mondható éves gálaműsor most még fergetegesebb volt.

A 2012. őszén alakult együttes tagjai fiatal, a tánchagyományt megismerni és egy jó közösségbe tartozni vágyó szülők, akik a fellépéseik során évről-évre bebizonyítják, hogy a néptáncot elkezdeni sohasem késő. A csapat vezetői Hegedűs Edit és Bogár-Szabó Bálint, akik törekednek arra, hogy mindenféle tájegység táncaival megismertessék a tagokat és általuk a népes közönségüket.

Éves programjuk mindig sűrű, hiszen országhatárokon innen és túl is léptek már fel vagy csatlakoztak egy-egy programhoz. A helyi hagyományápolásban és közösségformálásban is szerepet vállalnak. A csoport férfi tagjai elevenítették fel a népviseletbe öltözött, lovaskocsis húsvéti locsolkodást. Adventkor pedig a hagyományos népi karácsonyi elemeket jelenítik meg az ünnepi táncműsorukkal. Színes koreográfiájukat csodálatos népviseletekben adják elő, amelyeket az algyői önkormányzat támogatásával és sikeres országos pályázatoknak köszönhetően szereznek be és készíttetnek el.

Aktív hagyományőrző tevékenységüknek köszönhetően a Helyi Értéktárba is bekerültek, illetve 2020-ban az Algyő Napi rendezvénysorozat alkalmával Alkotói díjban részesült az együttes.

A mostani jubileumi gálát Gyurcsik Andrea moldvai dalai nyitották meg, amely megteremtette a gála hangulatát. Ezt követően Rábaközi táncokat mutattak be a néptáncosok. A Kárpát-medencei magyar nyelvterület nyugati szélén található Rábaközben a német hatás ötvöződik a paraszti kultúrával. Az archív felvételek alapján összeállított népviselet alkotóelemeinek elkészítésében Bakos Gáborné Laukó Ivett volt a Zsibongó segítségére. A gálaműsor színes eleme volt a Délikert Napsugár Táncegyüttesnek és a Délikert Táncegyüttes Möndörgő Csoportjának előadása is. A zsibongótól a műsor során láthattunk még szatmári táncokat, kalotaszegi legényest, marosmenti csingerálást, nyírségi, majd dél-alföldi táncokat is. A gálát pedig Bagi táncokkal zárták a néptáncosok. A táncokhoz a zenét a Gyantár Zenekar biztosította.
A hangulatos és emlékezetes gálaműsor után az együttes és a vendégfellépők tagjai tortával ünnepelték a sikeres fellépést és a csapat elmúlt 10 évét.

Reméljük még nagyon sokáig színesítik Algyő életét!

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×