× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tíz éve ropják a Zsibongó Néptáncegyüttes tagjai

|
2022. november 17. | Kultúra

Idén ünnepelte fennállásának 10. évét a Zsibongó Néptáncegyüttes, így a már hagyománynak mondható éves gálaműsor most még fergetegesebb volt.

A 2012. őszén alakult együttes tagjai fiatal, a tánchagyományt megismerni és egy jó közösségbe tartozni vágyó szülők, akik a fellépéseik során évről-évre bebizonyítják, hogy a néptáncot elkezdeni sohasem késő. A csapat vezetői Hegedűs Edit és Bogár-Szabó Bálint, akik törekednek arra, hogy mindenféle tájegység táncaival megismertessék a tagokat és általuk a népes közönségüket.

Éves programjuk mindig sűrű, hiszen országhatárokon innen és túl is léptek már fel vagy csatlakoztak egy-egy programhoz. A helyi hagyományápolásban és közösségformálásban is szerepet vállalnak. A csoport férfi tagjai elevenítették fel a népviseletbe öltözött, lovaskocsis húsvéti locsolkodást. Adventkor pedig a hagyományos népi karácsonyi elemeket jelenítik meg az ünnepi táncműsorukkal. Színes koreográfiájukat csodálatos népviseletekben adják elő, amelyeket az algyői önkormányzat támogatásával és sikeres országos pályázatoknak köszönhetően szereznek be és készíttetnek el.

Aktív hagyományőrző tevékenységüknek köszönhetően a Helyi Értéktárba is bekerültek, illetve 2020-ban az Algyő Napi rendezvénysorozat alkalmával Alkotói díjban részesült az együttes.

A mostani jubileumi gálát Gyurcsik Andrea moldvai dalai nyitották meg, amely megteremtette a gála hangulatát. Ezt követően Rábaközi táncokat mutattak be a néptáncosok. A Kárpát-medencei magyar nyelvterület nyugati szélén található Rábaközben a német hatás ötvöződik a paraszti kultúrával. Az archív felvételek alapján összeállított népviselet alkotóelemeinek elkészítésében Bakos Gáborné Laukó Ivett volt a Zsibongó segítségére. A gálaműsor színes eleme volt a Délikert Napsugár Táncegyüttesnek és a Délikert Táncegyüttes Möndörgő Csoportjának előadása is. A zsibongótól a műsor során láthattunk még szatmári táncokat, kalotaszegi legényest, marosmenti csingerálást, nyírségi, majd dél-alföldi táncokat is. A gálát pedig Bagi táncokkal zárták a néptáncosok. A táncokhoz a zenét a Gyantár Zenekar biztosította.
A hangulatos és emlékezetes gálaműsor után az együttes és a vendégfellépők tagjai tortával ünnepelték a sikeres fellépést és a csapat elmúlt 10 évét.

Reméljük még nagyon sokáig színesítik Algyő életét!

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×