× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Tíz éve ropják a Zsibongó Néptáncegyüttes tagjai

|
2022. november 17. | Kultúra

Idén ünnepelte fennállásának 10. évét a Zsibongó Néptáncegyüttes, így a már hagyománynak mondható éves gálaműsor most még fergetegesebb volt.

A 2012. őszén alakult együttes tagjai fiatal, a tánchagyományt megismerni és egy jó közösségbe tartozni vágyó szülők, akik a fellépéseik során évről-évre bebizonyítják, hogy a néptáncot elkezdeni sohasem késő. A csapat vezetői Hegedűs Edit és Bogár-Szabó Bálint, akik törekednek arra, hogy mindenféle tájegység táncaival megismertessék a tagokat és általuk a népes közönségüket.

Éves programjuk mindig sűrű, hiszen országhatárokon innen és túl is léptek már fel vagy csatlakoztak egy-egy programhoz. A helyi hagyományápolásban és közösségformálásban is szerepet vállalnak. A csoport férfi tagjai elevenítették fel a népviseletbe öltözött, lovaskocsis húsvéti locsolkodást. Adventkor pedig a hagyományos népi karácsonyi elemeket jelenítik meg az ünnepi táncműsorukkal. Színes koreográfiájukat csodálatos népviseletekben adják elő, amelyeket az algyői önkormányzat támogatásával és sikeres országos pályázatoknak köszönhetően szereznek be és készíttetnek el.

Aktív hagyományőrző tevékenységüknek köszönhetően a Helyi Értéktárba is bekerültek, illetve 2020-ban az Algyő Napi rendezvénysorozat alkalmával Alkotói díjban részesült az együttes.

A mostani jubileumi gálát Gyurcsik Andrea moldvai dalai nyitották meg, amely megteremtette a gála hangulatát. Ezt követően Rábaközi táncokat mutattak be a néptáncosok. A Kárpát-medencei magyar nyelvterület nyugati szélén található Rábaközben a német hatás ötvöződik a paraszti kultúrával. Az archív felvételek alapján összeállított népviselet alkotóelemeinek elkészítésében Bakos Gáborné Laukó Ivett volt a Zsibongó segítségére. A gálaműsor színes eleme volt a Délikert Napsugár Táncegyüttesnek és a Délikert Táncegyüttes Möndörgő Csoportjának előadása is. A zsibongótól a műsor során láthattunk még szatmári táncokat, kalotaszegi legényest, marosmenti csingerálást, nyírségi, majd dél-alföldi táncokat is. A gálát pedig Bagi táncokkal zárták a néptáncosok. A táncokhoz a zenét a Gyantár Zenekar biztosította.
A hangulatos és emlékezetes gálaműsor után az együttes és a vendégfellépők tagjai tortával ünnepelték a sikeres fellépést és a csapat elmúlt 10 évét.

Reméljük még nagyon sokáig színesítik Algyő életét!

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

A közlekedési szokások és igények megismerése érdekében Algyő vonatkozásában elkészült egy mobilitási kérdőív, amely két irányt érint, egyrészt a lakosságit (Algyő belterület), illetve a munkahelyit (MOL ipartelep, Jura Ipari Park).

2023. december 02. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyői Nőegylet idén is csodaszép adventi koszorút készített a községnek.

2023. december 02. | Napjaink Bővebben

Budapesten, a Szent Gellért Csarnokban rendezték meg a 2. Zen Power Taekwon-do Kids Hatpróba nevű versenyt, ahol az utánpótláskorú harcművészek mérethették meg magukat küzdelem, formagyakorlat, erőmérő, elmélet, gyorsaság és speciáltechnika állomásokon.

2023. december 01. | Sport Bővebben

×