× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Teleki Pál érdemérem

|
2013. június 18. | Kultúra

2013. június 4-én, a trianoni békediktátum aláírásának 93. évfordulóján a budapesti Eötvös Collegiumban nyolc személynek adták át a Teleki Pál Érdemérmet, köztük Kátó Sándornak és Bene Zoltánnak. A Teleki Pál Érdemérem – a Bethlen Gábor-díj és a Márton Áron Emlékérem mellett – a Bethlen Gábor Alapítvány által adományozott kitüntetés, amelyet „magyar becsületrend” néven is neveznek. A díjalapítók úgy vélték, Teleki Pál áldozatos küzdelme – a vesztett háború és a trianoni ítélet nyomán megcsonkított, kirabolt és erkölcsileg lezüllött ország közállapotának rendbetételéért és a magyar állam függetlenségéért – nagyobb megbecsülést érdemel az utókortól, ezért nevezték el róla ezt az érdemérmet. Az érem egyik felét Teleki Pál portréja díszíti, a másik felén a „MERJÜNK MAGYAROK LENNI!” felirat olvasható. A 2004-ben alapított kitüntetéssel 2006-tól a magyar örökség elszánt védelmezőit, az értékteremtő munkát, a Teleki szolidáris szellemiségét, emberi példáját követőket ismeri el a Bethlen Gábor Alapítvány.
 
Kátó Sándor és Bene Zoltán laudációja (elhangzott az átadó ünnepségen, laudált: Lezsák Sándor):
 
Az algyői Móra Ferenc Népszínház immár tizenöt esztendeje hiánypótló szerepet vállal, amennyiben a magyar vidék és a határainkon túli, magyarlakta területek színházigényét próbálja kielégíteni művészi fokon, rangos szerzők közérthető műveinek közérthető módon való bemutatásával.  Elemi célkitűzése a Kárpát-medence szórvány magyarsága felé történő élő, anyanyelvi kultúra közvetítése. Ezt tekinti számos fontosabbnál fontosabb vállalásai közül a leginkább meghatározó feladatának.
 
A Népszínház művészeti vezetője a kezdetektől fogva az erdélyi születésű Kátó Sándor színművész, rendező, aki 1972-ben végzett a marosvásárhelyi Szent-györgyi István Színművészeti Akadémián. Negyven esztendős színészi pályája során több színház társulatának (Sepsiszentgyörgy, Temesvár, Budapesti Nemzeti Színház, Szegedi Nemzeti Színház, Szabadkai Népszínház) volt tagja, számos magyar filmben szerepelt (80 huszár, Ménesgazda, Allegro Barbaro stb.). Megtapasztalta a csillogás világát, mégis a vidéki színjátszásra, sőt: a szórványt, a külhoni magyarságot szolgáló vándorszínészetre tette fel életének utóbbi másfél évtizedét. Kátó Sándor nem tudja, mintegy genetikailag képtelen megtagadni a gyökereit – ebből táplálkozik a szórvány iránti elkötelezettsége, aminek az algyői Móra Ferenc Népszínház, nemes értelemben véve, egyik eszköze. Az idő azt igazolta, hogy kiváló „eszköz” ez a maroknyi csapat, amelynek tagjai a hazai színjátszás hőskorának vándorszínészeit idézik mind a lelkesedés, mind az elhivatottság tekintetében, s amely csapatnak lelke, motorja, éltető eleme, alfája és ómegája – Kátó Sándor és Bene Zotán.

Bene Zoltán író, művelődésszervező egyfelől a Népszínház ernyőszervezete, a Móra Ferenc Népszínház Közhasznú Egyesület titkáraként a társulat mindennapi létezéséhez szükséges feladatokat végzi, másfelől dramaturgként és íróként segíti a társulatot. Többek között Kovách Aladár Téli zsoltár című, Apáczai Csere János életét feldolgozó színművét és Barta Lajos Zsuzsiját igazította a társulatra. Az, hogy szépíróként is a társulat szolgálatába állt, szinte természetes, hiszen Bene Zoltán a Kárpát-medence rangos irodalmi lapjainak oroszlánrészében rendszeresen publikáló író, munkáját irodalmi díjakkal ismerték el, több prózakötete látott napvilágot, néhány művét pedig idegen nyelvekre (szerb, román, német) is lefordították. Bene Zoltán Istennél a kegyelem című Damjanich-drámáját 2008-ban mutatta be a Népszínház (és azóta is játssza), Bujdosók című darabját pedig, amely Mikes Kelement állítja középpontjába, egyetlen napba, 1723. április 25-ébe sűrítve a Rákóczi-emigráció tragédiáját, 2012 őszén Zágonban láthatta először a közönség, ám az ősbemutatót több előadás követte és fogja követni.
 
Kátó Sándor és Bene Zoltán – együtt és külön-külön – értékteremtő munkát végeznek, s ezzel a munkával a nemzetet és a magyarságot szolgálják. A Bethlen Gábor Alapítvány ezért tevékenységüket, példás magyarságszolgálatukat Teleki Pál Érdeméremmel ismeri el.
 
Bene Zoltán kitüntetett a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportjának titkáraként is áldozatos munkát végez. Gratulálunk!

 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×