× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Szűcshímzések az Alkotóházban

|
2014. február 05. | Kultúra
A Magyar Kultúra Napja alkalmából a Gyevi Art Kulturális Egyesület „Dél-alföldi szűcshímzések” címmel kiállítást rendezett az Alkotóházban Szabóné T. Nagy Zsófia, a Népművészet Mestere, Király Zsiga-díjas hímző munkáiból. Dr. Bárkányi Ildikó néprajzkutató megnyitó beszédében méltatta Zsóka néni munkásságát, aki több, mint 50 éve hímez, hiszen 1962-ben indította első szakkörét Békés megyében. Közel 40 éve költöztek férjével Szegedre, s itt a Juhász Gyula Művelődési Központ kérte fel szakkör vezetésére. Az itt összejött 87 fő az irányítása alatt hamarosan eredményt ért el, több sikert tudhattak maguk mögött az asszonyok. Nem egy megszerezte a Népművészet Mestere címet is. A hímző kör 2011-ig mûködött, de a lelkesebb tagok mai is tartják egymással és Zsóka nénivel a kapcsolatot.

A kiállítást színes műsor követte. A Búzavirág Asszonykórus madaras népdalokat, az Algyői Hagyományőrző Citerazenekar dunántúli citerazenét, Szabó Dóra mezőségi népdalokat énekelt.

A kiállított hímzések között találunk szegedi, gyulai, békés-megyei, kunsági hímzéseket. A 65 darabból álló kiállítás február 10-ig tekinthető meg. A rendezvényről a TiszaPartTv felvételt készített, így aki nem jut el a kiállításra, az megtekintheti a www.gyeviart.hu honlapon.
 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×