× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Szaporhegyi ünnep

|
2013. szeptember 13. | Kultúra
Algyő és Sándorfalva civil szervezetei (a Gyevi Art Kulturális Egyesület, Sándorfalva nyugdíjas klubja, az algyői Szőke Tisza nyugdíjas Klub) immár harmadik alkalommal rendezték meg augusztus 16-án Szaporhegyen, az egykori tanyai iskolánál visszaállított keresztnél államalapításunk ünnepét.

2011-ben a két település önkormányzata – a gyevi Art Kulturális Egyesület kezdeményezésére – visszaállította a ledőlt keresztet, mely hajdan az iskola udvarában állt. Ez a terület a nagyárvíz idejéig Algyőhöz tartozott, később Sándorfalváé lett. Az 1900-as évek elején építették az iskolát, mely 1964-ig állt, és mind az algyői, mind a sándorfalvi tanyákról tanultak itt gyerekek.

2011-ben a két település lakossága, illetve Algyő és Sándorfalva képviselő-testülete – mely között korábban kulturális együttműködést is kötött – elhatározta, hogy ezentúl minden évben ezen a helyen, a szaporhegyi keresztnél ünnepli meg a magyar államalapítást.

Azóta színvonalas irodalmi műsorokkal, koszorúzással, kenyérszegéssel tisztelgünk a közös múltunknak.

Az idei műsort a sándorfalvi nyugdíjasklub állította össze. Az énekkel, gitárkísérettel színesített irodalmi műsorban elhangzottak István király intelmei Imre herceghez, és Siska Antal emlékezése államalapítónkra. Az algyői és sándorfalvi nyugdíjasok közösen énekelték el a Boldogasszony Anyánk című dalt és az ó, Szent István dicsértessél… kezdetű éneket.

Ezt követően mindkét település polgármestere szólt az ünnepről, a műsorról, majd a keresztnél elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A koszorúzás után Herczeg József polgármester megszegte a sándorfalviak „új kenyerét”, amit az ünneplők jóízűen elfogyasztottak.

Köszönet a segítőknek!

És külön köszönet az Algyői Sportkörnek, hogy lehetővé tette kiszállításunkat a helyszínre.
 

További hírek

Az Algyői Könyvtár könyvtárosai Olvasó Klubot indítottak a könyvek szerelmeseinek és azoknak is, akik még próbálgatják a könyvek varázsát magukba szívni.

2022. január 19. | Kultúra Bővebben

Több lakosunk jelezte, hogy gázszagot érez. A problémát jeleztük az illetékes hatóságok felé, akik megkezdték a probléma okának felderítését.

2022. január 19. | Gazdaság Bővebben

Az évi egy alkalom megszervezett lomtalanítás helyett a házhoz menő lomtalanításra tért át a szolgáltató az önkormányzattal történő egyeztetést követően.

2022. január 13. | Gazdaság Bővebben

Az ünnepek után a fenyőfák elszállítását a Településtisztasági Nonprofit Kft. térítési díj nélkül, az ingatlanok elől elszállítja.

2022. január 08. | Napjaink Bővebben

Szentesen a lángok martalékává vált a városi sportcsarnok.

2022. január 02. | Sport Bővebben

×