× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Szaporhegyi ünnep

|
2013. szeptember 13. | Kultúra
Algyő és Sándorfalva civil szervezetei (a Gyevi Art Kulturális Egyesület, Sándorfalva nyugdíjas klubja, az algyői Szőke Tisza nyugdíjas Klub) immár harmadik alkalommal rendezték meg augusztus 16-án Szaporhegyen, az egykori tanyai iskolánál visszaállított keresztnél államalapításunk ünnepét.

2011-ben a két település önkormányzata – a gyevi Art Kulturális Egyesület kezdeményezésére – visszaállította a ledőlt keresztet, mely hajdan az iskola udvarában állt. Ez a terület a nagyárvíz idejéig Algyőhöz tartozott, később Sándorfalváé lett. Az 1900-as évek elején építették az iskolát, mely 1964-ig állt, és mind az algyői, mind a sándorfalvi tanyákról tanultak itt gyerekek.

2011-ben a két település lakossága, illetve Algyő és Sándorfalva képviselő-testülete – mely között korábban kulturális együttműködést is kötött – elhatározta, hogy ezentúl minden évben ezen a helyen, a szaporhegyi keresztnél ünnepli meg a magyar államalapítást.

Azóta színvonalas irodalmi műsorokkal, koszorúzással, kenyérszegéssel tisztelgünk a közös múltunknak.

Az idei műsort a sándorfalvi nyugdíjasklub állította össze. Az énekkel, gitárkísérettel színesített irodalmi műsorban elhangzottak István király intelmei Imre herceghez, és Siska Antal emlékezése államalapítónkra. Az algyői és sándorfalvi nyugdíjasok közösen énekelték el a Boldogasszony Anyánk című dalt és az ó, Szent István dicsértessél… kezdetű éneket.

Ezt követően mindkét település polgármestere szólt az ünnepről, a műsorról, majd a keresztnél elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A koszorúzás után Herczeg József polgármester megszegte a sándorfalviak „új kenyerét”, amit az ünneplők jóízűen elfogyasztottak.

Köszönet a segítőknek!

És külön köszönet az Algyői Sportkörnek, hogy lehetővé tette kiszállításunkat a helyszínre.
 

További hírek

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

A szegedi rendőrök a társhatóságok munkatársaival közösen ellenőriztek egy engedély nélküli rendezvényt. A rendőrség közleménye szerint most Algyőn csaptak le a driftelőkre.

2024. április 10. | Rendőrség Bővebben

×