× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Szaporhegyi ünnep

|
2013. szeptember 13. | Kultúra
Algyő és Sándorfalva civil szervezetei (a Gyevi Art Kulturális Egyesület, Sándorfalva nyugdíjas klubja, az algyői Szőke Tisza nyugdíjas Klub) immár harmadik alkalommal rendezték meg augusztus 16-án Szaporhegyen, az egykori tanyai iskolánál visszaállított keresztnél államalapításunk ünnepét.

2011-ben a két település önkormányzata – a gyevi Art Kulturális Egyesület kezdeményezésére – visszaállította a ledőlt keresztet, mely hajdan az iskola udvarában állt. Ez a terület a nagyárvíz idejéig Algyőhöz tartozott, később Sándorfalváé lett. Az 1900-as évek elején építették az iskolát, mely 1964-ig állt, és mind az algyői, mind a sándorfalvi tanyákról tanultak itt gyerekek.

2011-ben a két település lakossága, illetve Algyő és Sándorfalva képviselő-testülete – mely között korábban kulturális együttműködést is kötött – elhatározta, hogy ezentúl minden évben ezen a helyen, a szaporhegyi keresztnél ünnepli meg a magyar államalapítást.

Azóta színvonalas irodalmi műsorokkal, koszorúzással, kenyérszegéssel tisztelgünk a közös múltunknak.

Az idei műsort a sándorfalvi nyugdíjasklub állította össze. Az énekkel, gitárkísérettel színesített irodalmi műsorban elhangzottak István király intelmei Imre herceghez, és Siska Antal emlékezése államalapítónkra. Az algyői és sándorfalvi nyugdíjasok közösen énekelték el a Boldogasszony Anyánk című dalt és az ó, Szent István dicsértessél… kezdetű éneket.

Ezt követően mindkét település polgármestere szólt az ünnepről, a műsorról, majd a keresztnél elhelyezték az emlékezés koszorúit.

A koszorúzás után Herczeg József polgármester megszegte a sándorfalviak „új kenyerét”, amit az ünneplők jóízűen elfogyasztottak.

Köszönet a segítőknek!

És külön köszönet az Algyői Sportkörnek, hogy lehetővé tette kiszállításunkat a helyszínre.
 

További hírek

2022. augusztus 9-én a Kastélykert u. 44 előtt csőtörés történt, ezért a Szegedi Vízmű Zrt. közlése alapján időszakos vízhiány tapasztalható a Géza utca és a Szamóca utca között. A hiba elhárítása folyamatban van, a javítás körülbelül 3 órát vesz majd igénybe.

2022. augusztus 09. | Gazdaság Bővebben

A magyar versenyzők négy érmet, közte két aranyat szereztek szombaton a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokság első döntős napján, írta az MTI. Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét K-1 1000 méteren és a Kiss Blanka, Lucz Anna duó is remek teljesítménnyel nyerte meg a K-2 200 métert.

2022. augusztus 07. | Sport Bővebben

50 kilogrammnyi csirkehúst lopott a házból a 45 éves férfi.

2022. augusztus 05. | Rendőrség Bővebben

Szingapúrból érkeztek fiatal edzők az Algyői Vizisport Egyesülethez, hogy megnézzék, hogyan lehet egy ötletből egy remek egyesületet építeni. A fiatalok nagyon lelkesen és nyitottan ismerkednek a hazánkban működő kajak-kenu sport struktúrájával és az edzések módszertanával.

2022. augusztus 03. | Sport Bővebben

Befizetés, beiratkozás, szünet, családi délelőtt, ballagás a Bóbita Bölcsődében

2022. augusztus 01. | Oktatás Bővebben

×