× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Sikeres volt az algyői grillverseny

|
2020. július 28. | Kultúra

A hosszú hétvégén, péntektől vasárnapig, gazdag program várta az algyőieket, nagy sikert aratott – az eső sem tudta elmosni – az első alkalommal megrendezett Gyevikult grillverseny. Tegnap szentmise, körmenet, Szent Anna-napi búcsú kirakodóvásárral zárta a programsorozatot.

A hétvégi programsorozat pénteken Kövér Imréné szakácskönyvgyűjteményének és Süli Zakar Sándorné szalvétagyűjteményének közös kiállításával indult, amit Molnár Áron polgármester nyitott meg. Előbbi­ből 150, utóbbiból több száz da­­rabot tekinthettek meg az ér­­deklődők vasárnap estig az algyői Tájház-EzerJóHázban. Az udvarban rendezett folkna­­pon a Délikert Möndörgő és a helyi Zsibongó néptáncegyüttes ropta a Kender zenekar mu­­­zsikájára, az első napot tánc­ház zárta.

Az ötlet

Másnap rendezték meg az I. Gye­­vikult grillversenyt, amelyet az eső sem tudott elmosni: a 11 nevezett csapat, a zsűri az érdeklődőkkel együtt végig ki­tartott – mondta a főszervező Kovács László, a Gyevikult NKft. ügyvezetője. Elárulta: onnan jött az ötlet, hogy otthon, baráti társaságban nagyon sokan grilleznek, és a csoportok mutassák meg, mit tudnak, derüljön ki, melyikük a jó, a jobb és a még jobb. A résztvevők két kategóriá­ban – sertés és marha együtt, illetve csirke – versenghettek egymással, a díjazás összértéke 120 ezer forint volt.

Grillezés

– Szenvedélyünk a grillezés, ezért számunkra nemcsak a részvétel a fontos, győzni szeretnénk – közölte az algyői SmoKings, vagyis gyors és nyersfordításban a füstölő királyok szóvivője, Lénárt István. Nem hagyományos ízvilágú füstölést követően tepsiben, alufóliában is megsütött sertéssel, karamellizált császárhússal készültek elvarázsolni a zsűrit, amely mézes-whiskys szószt is kapott, hagymás babbal és friss kenyérlepénnyel tá­­lalták. A varázslat sikerült, ők – Lénárton kívül Belovai Dá­niel és Péter, valamint Marik Tamás – nyerték a versenyt, megelőzve a Lokomotív Bt. és a Grill Dream Team csapatát, míg a Szenes Vegyes különdíjat kapott.

A Héjja család saját készíté­­sű „kályhával” vett részt a ver­­senyen, az abban készült sertéscsülök, marhaszegy – manapság a barbecue, a grill legfelkapottabb sztárja –, az oldalas, valamint a csirkecomb ízletes lett, kóstoltuk.

– Ötszázas, hatos falvastagságú vascsőből gyártottuk, egy szakember azt mondta, olyan erős, tartós, hogy ebben még az ükunokáim is sütögethetnek – mondta Sándor, fia, Roland bólogatott. A grilludvarban – szombattól nevezhetjük így is – fantasztikus illatok keveredtek, közben a vendégeket a Haraszti Ádám Project jazzkoncertje szórakoztatta.

Búcsú

A gazdag hétvégi algyői programot a vasárnapi Anna-napi búcsú zárta, ünnepi szentmisével, körmenettel és a hagyományos kirakodóvásárral, va­­lamint a Tájháznál délután még borudvar, borkóstolás is vár­­ta a helybelieket.

forrás: www.delmagyar.hu


Kapcsolódó galéria: Sikeres volt az algyői grillverseny (28 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Algyőnek számos olyan lakosa volt az idők folyamán, akik hírét vitték községünknek. Tehetségükkel, munkájukkal és odaadásukkal példát állítva mindenki elé. Egy elhivatott algyői fiatalember is erre az útra lépett, és hétről hétre méretteti majd meg magát a TV2 Dancing with the Stars – Mindenki táncol című műsorában...

2020. október 20. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete pályázatot hirdet az Algyő, Búvár u. 9. emelet 6. szám alatt megüresedő költségalapú bérlakás legfeljebb 5 évre történő bérbeadására.

2020. október 19. | Önkormányzat Bővebben

Régi edények és különböző használati tárgyak, de még a nyolcvanas évekből származó Grundig tévé is van abban – a hétvégén átadott – algyői Látványraktárban, aminek a tájházban találtak helyet.

2020. október 19. | Kultúra Bővebben

Egy török pipát is rejtett a kert Algyőn, még mindig egészben van, a tulipános minta is látszik rajta. Emellett Árpád-, bronz- és avarkori tárgyak maradványai is előkerültek a föld alól, tárlaton mutatják be ezeket.

2020. október 16. | Kultúra Bővebben

Mórahalom–Algyő 0–2 (0–0)

2020. október 14. | Sport Bővebben

×