× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Ritka kincsekre bukkantak Algyőn a templom környékén

|
2020. október 16. | Kultúra

Egy török pipát is rejtett a kert Algyőn, még mindig egészben van, a tulipános minta is látszik rajta. Emellett Árpád-, bronz- és avarkori tárgyak maradványai is előkerültek a föld alól, tárlaton mutatják be ezeket.

Állandó tárlat nyílt az algyői könyvtárban, ami azt bizonyítja, hogy érdemes a lábunk elé nézni. Ha kicsit is érdekesebb cserép- vagy kerámiadarabot látunk, akkor bátran hajoljunk le érte, hiszen kincsekre bukkanhatunk. Így tett Szilágyi-Perjési Katalin könyvtáros idősebbik lánya is, amikor párjával egy házat vásároltak a templomtól nem messze. Kertészkedni kezdtek, azonban egyre több darabka került elő közben, és ahogy mé­­lyebbre ástak, épségben lévő tárgyakra bukkantak.

– Folyamatosan gyűjtögették a darabokat, hiszen mi iga­­zi „elvetélt régészcsalád” vagyunk. Egy nagyobb ásás so­­rán egy Árpád-kori ház alapjára is rábukkantunk. Úgy döntöttünk, a szegedi régészeti tanszéktől kérünk segítséget, hogy megtudjuk, mi melyik korból származik. Ki is jöttek, és nagyon elcsodálkoztak, amikor meglátták, hogy mikre leltünk, szerintük ez olyan anyag, hogy doktorit lehetne belőle csinálni – mondta lapunknak a könyvtáros.

Szilágyi-Perjési Katalintól megtudtuk, Algyő legrégebben lakott területe a templom környéke, hiszen ez a legmagasabb pontja a településnek.

– Kiderült, hogy a lányomék szomszédja már korábban is talált jelentős tárgyakat, például amikor meszes gödröt ásott, akkor tálakra bukkant, de mivel nem tudta, mi az, így ment a szemétbe. Talált viszont egy török pipát, amelyen még ma is jól látszik a tulipánminta, ráadásul vásárhelyi kerámiából készült – részletezte.

A régészek segítségével rendszerezni tudták a talált tárgyakat, majd a szakemberek javaslatára kiállítási anyagot készítettek. Kés-, borotva- és sarkantyúmaradványok, szarmata edénydarab, velencei díszes üvegpoharak darabkái, vászonkorsók töredékei, 18. századi kerámiák, kályhacserép, ólomedény kiöntőnyílása, grafitos kerámia – mind-mind a tárlat része. Ráadásul a jövőben újabb darabokkal bővül majd a tárlat, valamint a helyieket is arra kérik, ha hasonlókra bukkannak az udvaron vagy a kertben, vigyék be a könyvtárba.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)


Kapcsolódó galéria: Ritka kincsekre bukkantak Algyőn a templom környékén (10 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

Átadásra került 2024. április 12-én a felújított Komp utca. A szabadstrandra és a kikötőbe tartó forgalom növekedése miatt nagy szükség volt az út javítására.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

Dr. Molnár Mária csecsemő és gyermekorvos két új telefonos applikációt ismertetne meg a lakossággal.

2024. április 16. | Egészség, életmód Bővebben

A Helyi Választási Iroda (Algyői Polgármesteri Hivatal, 6750 Algyő Kastélykert u. 40.) 2024. április 20. napján (szombat) 8.00 és 16.00 óra között az egyéni listás (képviselő) jelölt, a polgármester jelölt és a nemzetiségi önkormányzati képviselőjelölt részére ajánlóív igénylés és kiadás céljából ügyeletet tart.

2024. április 16. | Önkormányzat Bővebben

×