„A gyermek tisztelete. Játék. Mesemondás. A gyakorlati élet eszközei. A természet közelsége. Tehetséggondozás. A tanulás öröme." Íme néhány kulcsmondat, amellyel a Montessori-féle pedagógiai módszer lényegét jellemzik az óvónők. Az ilyen szemléletű intézmények közül a dél-alföldi bázis az algyői Szivárvány óvoda.

"> „A gyermek tisztelete. Játék. Mesemondás. A gyakorlati élet eszközei. A természet közelsége. Tehetséggondozás. A tanulás öröme." Íme néhány kulcsmondat, amellyel a Montessori-féle pedagógiai módszer lényegét jellemzik az óvónők. Az ilyen szemléletű intézmények közül a dél-alföldi bázis az algyői Szivárvány óvoda.

">
× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Óvónők találkoztak Algyőn: Segíts, hogy magam csinálhassam!

|
2012. április 23. | Oktatás

„A gyermek tisztelete. Játék. Mesemondás. A gyakorlati élet eszközei. A természet közelsége. Tehetséggondozás. A tanulás öröme." Íme néhány kulcsmondat, amellyel a Montessori-féle pedagógiai módszer lényegét jellemzik az óvónők. Az ilyen szemléletű intézmények közül a dél-alföldi bázis az algyői Szivárvány óvoda.

– Húsz éve 20 taggal alakult a Magyarországi Montessori Egyesület. Ma több mint 400 pedagógus az ország számos pontján alkalmazza a gyermeki személyiséget és a gyakorlatközeliséget középpontba állító módszert az ovis csoportoktól kezdve az általános iskolai osztályokig – közli Bencsik Lászlóné. A budapesti pedagógus azért érkezett Algyőre, hogy részt vegyen azon a programon, ahol bemutatták a módszert sikerrel alkalmazó helyi Szivárvány óvodát, majd szakmai vitanapon vázolták az elmúlt két évtizedben bejárt utat: Montessoritól a tehetséggondozásig. Mert nemcsak magukévá tették a nevelési módszert az ezt alkalmazó Montessori-pedagógusok, hanem tovább is fejlesztették: beépítették programjukba a játékot, a mesemondást, és számos új eszközt is készítettek.

A háttérből

Kulcsszereplő a pedagógus, ám a Moontessori-oviban csak a háttérből irányít. Úgy viszonyul a gondjaira bízott gyerekhez, hogy az megszólíthassa: „Segíts, hogy magam csinálhassam!". Az algyői szakmai napon szóba kerültek a módszerhez kötődő legjelentősebb személyiségek. Így például a rendszert kidolgozó Montessori Máriával együtt tanuló, azt a múlt század első felében tanfolyamán terjesztő Buchard-Bélaváry Erzsébet, vagy a 80-as években a módszert újjáélesztő Méhes Vera.

Az ovis „tehetségígéretek" személyiségfejlesztésének fontosságát emelte ki és az ezt ösztönző algyői tehetségműhelyeket mutatta be Ozsváth Lászlóné óvodavezető. Az algyői Szivárvány a Magyarországi Montessori Egyesület dél-alföldi területi körének bázisóvodája, s immár minősített intézményként vásárhelyi, földeáki és újszegedi pedagógusok munkáját segíti.

– Szabadságra, önfejlesztésre, önállóságra ösztönzi a gyermeket Montessori Mária rendszere – magyarázza az algyői óvónő, Bai Istvánné Erika, amikor arra a kérdésre válaszol: miben más a Montessori-féle módszert alkalmazó oviból iskolába kerülő kisgyerek, mint egy hagyományos intézményből érkező társa. A Montessori-pedagógusok tisztelik, elfogadják és figyelembe veszik a gyerek személyiségét, így a kicsi észre sem veszi, amikor épp „nevelik". Az algyői Szivárvány oviban is olyan játékokkal, eszközökkel veszik körül a gyerekeket, hogy azok közül kedvükre és érdeklődésük szerint válogathassanak. Ha ezeket kézbe veszik és használják, akkor saját tapasztalataik alapján fedezik fel a világot, fejlesztik képességeiket, így új és új ismeretekhez jutnak. A budapesti Montessori-iskola pedig számokkal is bizonyítja, hogy az ilyen intézményből kikerülő gyerekek problémamegoldása kiváló, igazi „felfedezők".

 

További hírek

Algyőn a horgásztavakon került megrendezésre Sarok Krisztián és az Önkormányzat szervezésében 2024 május 11-én szombaton az első Családi horgászverseny.

2024. május 14. | Sport Bővebben

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

Felelősségteljes, valós alapokon nyugvó gazdálkodás eredményeként az öt éves ciklus végére a gazdasági szempontból országos és nemzetközi szinten is nehéz, több válságelemet tartalmazó körülmény ellenére az Önkormányzat vagyona növekedett.

2024. május 06. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában lévő pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. május 03. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete minden 65 év feletti lakos részére 15.000 forint pénzbeli támogatást ad. Ezzel kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs.

2024. május 02. | Önkormányzat Bővebben

×