× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Országos Foltvarró Fesztiválon az Algyői Foltvarrók Köre

|
2022. november 08. | Kultúra

Szeptember 10-én a Magyar Foltvarró Céh által szervezett Országos Foltvarró Fesztiválon Veszprémben járt az Algyői Foltvarrók Köre.

Brányi Mária, Veszprém alpolgármestere az ünnepélyes megnyitón elmondta, a foltvarrás asszonyi mesterség, eredete a múlt ködébe vész.

„A foltmozaik története régre, valószínűleg a szövés feltalálásnak idejére nyúlik vissza. Ezt a különleges eljárást talán a szükség hívta életre. Az első foltvarró asszonyok takarójukat még kézi varrással készítették aprólékos, nagy odafigyelést igénylő munkával” – mondta.

A háromnapos programsorozat szombati napján látogatott el csoportunk a rendezvényre, amelyen hazai és külföldi alkotók foltvarrott alkotásait tekinthettük meg. Az Agóra Művelődési Központ minden terme és folyosója megtelt csodálatos faliképpel, terítővel, ágytakaróval, táskával egyéb textil használati és dísztárggyal. A vásártéren textil és patchwork eszközök árusai kínálták termékeiket, amelyek közül ki-ki pénztárcájához mérten válogathatott. Két neves varrógép forgalmazó is kínálta varróeszközeit. A program keretében volt tombolasorsolás és a korábban meghirdetett verseny pályamunkáinak eredményhirdetésére is várták az érdeklődőket.

A nap folyamán foltvarrós ismerősökkel találkoztunk, megcsodáltuk egymás újonnan varrt munkáit, és megbeszéltük az újabb ötleteinket.

A kirándulást Molnár Áron polgármester támogatta a polgármesteri alapból. Ezúton is köszönjük a támogatást! Köszönjük a két lelkes sofőr, Antal János és Berény András segítségét is.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

Algyő területén biológiai szúnyoggyérítést végzett a Szemp-Air Kft. 2024. április 16-án (kedden) a nappali órákban.

2024. április 16. | Gazdaság Bővebben

×