× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Online barangoltunk az Algyői Tájházban

|
2020. május 19. | Kultúra

Értékes, de ugyanakkor virtuális programokat kínálnak idén a települések a Közösségek Hetében. Algyőn a tájházat és a helyi közösséget mutatták be egy online tárlatvezetés során.

A közösségekben rejlő értékeket és a közösségi kezdeményezéseket fókuszba helyező Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot idén virtuális formában szervezik meg május 11–17-e kö­­zött. Így történt ez Algyőn is, ahol a programsorozat részeként szerdán online tárlatvezetés volt a tájházban, ami 1879-ben épült uradalmi épületként hatalmas ablakokkal és tágas szobákkal, valamint gyönyörű udvarral, ahol kádár, bognár és kovács is dolgozott. Izbékiné Cseuz Gabriellától, a tájház vezetőjétől megtudhattuk, a ház utolsó tulajdonosa Elekes Gyula volt, a kapu az ő keze munkája. 2001-ben ala­­kították tájházzá az ingatlant.

Először egy régi kovácsműhelyben pillanthattunk körbe a kamerán keresztül, ahol a Tisza és az algyőiek kapcsolatának, a halászlé készítésének és a fo­­lyó árterében fellelhető növényeknek lehettünk szemtanúi. Az 1879-es árvíz emlékét is őrzi a helység. A tornácon végighaladva a halászat és a horgászat minden kellékét láthattuk, például a tapogatót, a kuttyogatót és a szákot is.

Az első szobába belépve a hetvenes évek konyháját és fürdőszobáját tekinthettük meg. Akkoriban jelent meg a keverőtárcsás mosógép, a centrifuga és a hűtő, de újdonság volt a vezetékes víz, az elektromos áram, majd később a vezetékes gáz is, a konyhában pedig a Sokol rádió szólt, ennek most is fültanúi le­hettünk. A szobában a fekete-fehér tévét is felfedezhettük.

Innen kilépve rögtön negyven évet repültünk vissza, az 1938-as évek eszközeit és bú­torait láttuk, amelyek csakis természetes anyagokból készültek. A kor egyik legjelentősebb növénye a kukorica volt, amelynek minden részét felhasználták va­­lamire, még pálinkát is főztek belőle. A szoba éke egy 1938-as naptár, amely teljes egészében megmaradt.

Algyőn a Közösségek Hete részeként öko kézműves-foglalkozás is volt virtuálisan, va­­lamint pozitív üzeneteket is küldenek a kedvenc tájházi programokról a helyiek a szervezőknek.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)

 

További hírek

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

A nők tovább meneteltek, a férfiak pedig lerohanásgólokkal nyertek a kézilabda Csongrád-Csanád megye második, harmadik vonalában.

2021. április 07. | Sport Bővebben

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

2021. április 05. | Önkormányzat Bővebben

×