× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Nagymamák tanítják az unokákat horgolni

|
2015. február 28. | Kultúra
Kézimunkáznak, és egymástól tanulnak trükköket, új módszereket. Az algyői Alkotóházban nagymamák és unokák lelik örömüket az alkotásban és az adakozásban.

Csipkekiállítást rendeztek az Alkotóházban az algyői asszonyok otthonát díszítő horgolt terítőkből, ablakdíszekből, szekrénycsíkokból. – Az alkotóházbeli szépségek láttán határoztuk el Gondáné Julikával és Szujó Ildikóval, hogy megtanítjuk egymást horgolni és kötni – emlékszik a két évvel ezelőtti fogadalomra Tóth Árpádné Marika. A Fürge Ujjak Kör naplóját lapozgatva együtt idézik az elmúlt napok és hónapok történeteit.

Marika mutatta meg a többieknek, miként horgoljanak babacipőt. Testvérének, Tóthné Katikának a kék legszebb árnyalataiból kötött sálja a többieket is alkotásra ihlette. Katikát sokszor elkíséri 8 éves unokája, Márti is. Számára mese, amikor arról hall, hogy recehorgolásos függönnyel, szekrénycsíkokkal díszítették otthonukat az algyői asszonyok. Azt pedig az újrahasznosítás praktikus példájának látja ő is, ahogy a rossz nejlonharisnyákat fonállá szabdalja, összevarrja, majd gombolyítja, végül tartós lábtörlővé horgolja Fróna Mihályné.

Itt az első gobelinképem. Julikától tanultam – mutatja büszkén a félkész kézimunkát Bartókné Dékány Mária. – Recepteket cserélünk, mindennapi dolgokról beszélgetünk, de politikáról soha – mondja mosolyogva, miközben szaporán öltöget.

Fontosnak maradni – ez kihívásnak számít a szépkort elérők számára. – Rákos gyerekeknek készítettünk sapkákat – kezdi sorolni Gercsó Lászlóné. – Az idősek otthona lakóinak horgoltunk adományfonálból szivárványszínű barátságtakarókat – folytatja Bakó Ferencné. Az iskolában önkéntesként megtartott gyakorlati órákon pedig olyan, a háztartásban mindennaposnak számító „technikákat" mutatnak meg, mint a gomb felvarrása vagy a szegőöltés. És a gyerekek örülnek, amikor tanár lesz a nagyi.
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×