× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Minisztériumi díj és országos első helyezés az Algyői Tojásműhelyne

|
2013. november 12. | Kultúra
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, A Magyar Kézművességért Alapítvány, a Debreceni Művelődési Központ, valamint a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázatot hirdetett 11-25 éves fiatalok körében. A pályázattal a meghirdetők lehetőséget kívánnak teremteni a Magyarországon és az ország határain túli magyar nyelvterületen élő, a hagyományos kézműves tevékenységekkel foglalkozó fiatalok bemutatkozására, megmérettetésére, illetve hagyományápoló tevékenységük továbbfejlesztésére.

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Algyői Tojásműhely tagjai: Bakos Dorina, Balázs Petra, Balázs Dóra, Pigniczki Kata, Klatka Eszter és Nacsa Izabella "Hagyományos hímes tojások többféle technikával" címmel pályáztak az országos megmérettetésen.

Az országos elődöntőket követően az Ifjú Kézművesek Országos Kiállítására 2013. november 8-án került sor Debrecenben, a Művelődési Központ Belvárosi Galériájában.

Az Algyői Tojásműhely a X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves pályázaton tojáshímzés kategóriában a 16-25 éves korosztályban I. helyezésért minisztériumi díjban részesült. A díjat Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, a pályázat fővédnöke adta át.

A Tojásműhely tagjai átvehették továbbá A Magyar Kézművességért Alapítvány értékes könyvjutalmait is.

Szakmai vezetőjük, Bereczné Lázár Nóra hímestojás-festő népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere kiemelkedő oktatói tevékenységéért Hubert Erzsébet Borbála etnográfustól, a NESZ alelnökétől, a Hajdú-Bihar Megyei Népművészeti Egyesület elnökétől Dobiné Vass Júlia nádudvari népi iparművész kerámia ajándéktárgyát vehette át.

A közösségi díjakat Somogyi Béla, Debrecen Megyei Jogú Város alpolgármestere és Jantyik Zsolt, a Debreceni Művelődési Központ igazgatója adta át.

A kiállítást Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője méltatta.

A kiállításhoz kétnapos országos Vándorlegény konferencia is kapcsolódott.

A X. Országos Ifjúsági Népi Kézműves Pályázat díjazott alkotásaiból rendezett kiállítás 2013. november 29-ig, munkanapokon 9-18 óráig tekinthető meg.

Ajánlott internetes oldalak: www.kormany.hu/emberi-eroforrasok-miniszteriuma, www.hagyomanyokhaza.hu, www.amka.hu, www.nesz.hu, www.debrecenimuvkozpont.hu.
 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×