× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megújuló Tájház

|
2014. január 17. | Kultúra

Az idei év egyik jelentős eseménye lesz a megújult tájház megnyitója a Szent Anna napi búcsú napján. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum néprajzkutatójaként azt a megtisztelő feladatot kaptam, hogy szakmai vezetésemmel újuljon meg a tájház. Nagy öröm ez számomra, hosszú évek óta figyelem a falu sorsát, szeged-alsóvárosi születésű lévén magam is a „szögedi nemzet” tagja vagyok, nagyszüleim révén ismerem hagyományait. A felújításban Buzás Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főépítésze és Deme Ágnes, a tájház néprajzos végzettségű munkatársa vesz részt.

Célunk az, hogy a megújult tájház hűen közvetítse a látogatók felé az algyői hagyományokat; mind az olajbányászat előtti időszakot, mind az azt követő időszakot. Nagyon fontosnak érezzük, hogy a kiállításban olyan elemek legyenek, melyek a gyerekek számára is élvezhetővé teszik a látottakat (játékok, filmek, fényképek). Bemutatjuk a Tisza jelentőségét Algyő életében, továbbá tervezzük az 1940-50-es éveket, illetve az 1970-es éveket bemutató enteriőrök (szoba, konyha) elkészítését.

Ebben kérjük az Önök segítségét, hiszen csak az Önök közreműködésével tudunk hiteles képet nyújtani az ideérkezőknek. Kérjük, ha vannak az Önök tulajdonában olyan tárgyak, amikre már nincs szükségük, de jellegzetes elemei lehetnek egy szobának vagy konyhának (legyen az bútor, ágy, textília, gyerekjáték, televízió stb.), keressen meg bennünket e-mailben vagy telefonon. Ha őriz régi fényképet, levelet vagy más iratot, azokat szeretnénk lemásolni, így őrizzük meg azokat a közösség és a következő generációk számára.

Elérhetőségem: vasserika@gmail.com
 
Deme Ágnes elérhetősége: agi.deme@gmail.com, 0670-77-50-126
 
A segítségüket előre is köszönjük, és bízunk benne, hogy közös munkánk eredményeként olyan tájház jön létre, mely mindenki örömére szolgál.

 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×