× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megújul a tájház működése

|
2013. október 30. | Kultúra
Az algyői Tájház turisztikai vonzerejének a növelése fontos, mert jelenleg nem alkalmas látogatók fogadására, önmagában nem tartalmaz turisztikai vonzerőt. Idén augusztusban Vass Erika néprajzkutató és Buzás Miklós szaképítész megtekintette a Tájházat, amely kihasználásának növelésére több javaslatot is megfogalmaztak. Megállapították: az épület korénak megfelelő műszaki állapotban van. Akad azonban olyan munka, aminek az elvégzése nem tűr halasztást. A felújítás legfontosabb lépéseiről döntöttek a képviselők augusztusi ülésükön. Ezt követően a Tájház működését négy fő témakör köré csoportosítják. A Tájház önálló kiállító helyiségként ugyanolyan fontos szerepet tölt be, mint mikor programok, táborok, rendezvények otthona. Így például enteriőrök és termes kiállítások váltakozhatnának. A szakemberek javasolják az újabb tárgygyűjtést. A hagyományos jellegű tájházi kiállítás helyett a 60-as és 70-es évekre, illetve az algyői olajbányászatra fókuszáló tárlatot tartják vonzó erejűnek.

Sokakat vonz a szabadtéri kemencében sütés, a fafaragás és az agyagozás, a vesszőfonás, az ének és a népi hangszerek, a hímzés és festés, a néptánc, a gyógynövényismeret és gyógynövénygyűjtés. Ezekhez múzeumpedagógiai foglalkozások is köthetőek. Ugyanakkor civil szervezetek – a Borbarátok, az Ezerjófű Egyesület – működésének is helyet ad. Újításként szeretnék, ha a Tájházban lenne az algyői borház és pince. Erre az önkormányzat pályázatot
nyújtott be. A borospince többfunkciós lesz – helyi látványossággal, gasztronómiai helyiséggel, bemutatótérrel. Így aztán egyaránt alkalmas lehet tárgyalások helyszínének és vendégek fogadására, rendezvényekre. A Tájházat a Gyevitur Kft. működtetné.

A megújuló tájház erősítené a lokális identitást. A látogatók megismerhetnék lakóhelyük múltját, méltón készülhetnének egy-egy ünnepre, továbbá egy-egy rendezvény helyi kis közösségeket, barátságokat is létrehozhat.

Az algyői képviselő-testület a Tájház fejlesztését – a szakemberek tanulmányának figyelembe vételével támogatja.
 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×