× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Meglepetések a sütőből

|
2024. március 19. | Kultúra

Az ínycsiklandó ételek mellett Kurucz Irma kezei alatt más különleges dolgok is kikerülnek a sütőből. Nem kizárólag használati tárgyak és díszek, de egyéb meglepetések is kisülnek, ha Alkotói-díjjal kitüntetett kézművesünk a hobbijának hódol. A háromgyermekes édesanyával beszélgettünk az általa készített apróságokról és annak technikájáról.

– Mikor került kapcsolatba a kézműveskedéssel?
– Nagyon szeretem a régi népművészeti tárgyakat, a természetet, a letisztult dolgokat. Nemcsak magam körül, hanem ezekkel dolgozni is. Édesanyám révén már gyerekkoromban közel kerültem a kézműveskedéshez. Ő horgolt, hímzett, makramézott, varrt és kötött, így én is ezekkel kezdtem gyermekkoromban.

– Hogyan tudja beilleszteni a mindennapjaiba?
– Mivel ez nem munka, hanem kikapcsolódás, így könnyű beilleszteni. Általában este és hétvégente csinálom, amikor van egy kis szabadidőm. Szívesen állok neki gyurmázni, különösképpen, ha támad egy új ötletem, amelyet megvalósíthatok.

– Miért pont a süthető gyurmát választotta?
– Nagyjából 12-13 éve ismertem meg a gyurmás technikát és nagyon megtetszett. Rendkívül színes és hasznos dolgokat lehet készíteni vele. Az alkotásoknak csak a képzelet szab határt. Ha egy-egy szín nem elég, akkor keverheted, újakat találhatsz ki. A formákról már nem is beszélve, hiszen te magad alakítasz ki mindent.

– Makramézni és horgolni is szokott. Ezeket kikapcsolódásként űzi?
– Igen, szoktam makramézni és horgolni is. Természetesen ezeket a kézműves technikákat is a szabadidőmben tudom elővenni, de végtére is kikapcsolódásként, hiszen szívesen szánok rá időt, amikor megtehetem. Tulajdonképpen a kézműveskedés a mindennapjaim részévé vált.

– Mi a titka a sütős gyurma technikának?
– Ez érdekes kérdés. Szerintem nincs benne semmi titok. Az alaplépéseket és technikákat kell mindennek a legelején elsajátítani, majd ezeket kell gyakorolni, hogy benne legyenek az ember kezében. Ez egy kicsit időigényesebb dolog, de megéri vele foglalkozni.

– Mi minden készülhet ezzel, használati tárgyak vagy inkább dísztárgyak?
– Főleg használati tárgyak készítek, ékszereket, dekorációkat. De ahogyan már említettem, az elkészíteni kívánt dolgoknak csak a képzelet szabhat határt. Akár társasjátékok, egyéb kiegészítő elemek is kisülhetnek a gyurmából.

– Kinek nehezebb megtanítani, gyerekeknek vagy felnőtteknek?
– Véleményem szerint a felnőtteknek nehezebb. Ahogyan én látom a táborok és a szakkörök tapasztalataiból, a gyerekek jobban figyelnek az „utasításokra” és a lépésekre, ők gyorsabban felveszik a ritmust és ráéreznek a gyurmában rejlő lehetőségekre. De a felnőttek is gyönyörű dolgokat készítenek belőle.

– Mennyire költséges hobbi ez?
– Elég költséges, mert sajnos drága az alapanyag, de ez a legtöbb kézműves technikáról elmondható. Mivel azonban nem kell hozzá a sütőn kívül semmilyen speciális eszköz, így esetünkben csupán az alapanyagokat kell beszerezni.

– Mennyi idő egy-egy alkotást elkészíteni?
– Ez minden alkalommal az alkotástól függ, illetve a tapasztalat és a gyakorlottság is sokat számít. Nekem már a 20 perctől 1-1,5 óráig terjed egy-egy alkotás elkészítése. Nyilván bele kell számítani, hogy mennyit kell előre dolgozni, színt keverni, mennyire összetett a tervezett minta és hány darabból áll az elkészíteni kívánt tárgy.

– Otthon végezhető-e vagy kell hozzá valami speciális eszköz?
– Semmilyen speciális eszközt nem igényel, így otthon is bárki kipróbálhatja. Nekem a legtöbb eszközök a sütéshez való dolgok közül kerülnek ki.

– Melyik a kedvenc színe, színei, amelyekkel szívesen alkot?
– Nincs kedvenc színem, inkább a hangulatomhoz igazodik, ha magamnak alkotok és nem megrendelésre. Megrendelés esetében pedig a megálmodott elképzeléseket igyekszem megvalósítani.

– Van-e valami terve a jövőt illetően a kézműveskedéssel kapcsolatban?
– Igen vannak terveim, de ezek még titkok. Ha megvalósultak, akkor majd szívesen beszámolok róluk. Annyi biztos, hogy ezt szeretném továbbra is csinálni a munka és a család mellett, mivel kikapcsol és feltölt. 

 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×