× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megjelent az algyői Nyugdíjas Klub történetéről szóló könyv

|
2013. október 31. | Kultúra
2013. október 5-ére, a Faluházban tartott Idősek napi rendezvényre látott napvilágot Az algyői Nyugdíjas Klub története. 40 esztendő mozaikdarabkái című kötet. Az igényes kiállítású, fotókkal gazdagon illusztrált kötet a nyugdíjasok elmúlt négy évtizedének emlékeit idézi.

A könyv születéséről idézzük Kneip Ferencnének, a klub vezetőjének sorait a könyv elejéről:

"Milyen indítatásból is jelentetjük meg ezt a könyvet?

Szeretnénk, ha az utókornak is megmaradnának a régi emlékek, történések.

Szeretnénk, ha az utánunk jövők tudnák, mit tettek a nyugdíjasok a közösségükben az összefogás, a jobb és vidámabb, tartalmasabb élet érdekében.

Régóta dédelgetett álmunk öszszegyűjteni az eseményeket a még emlékezni képes régi klubtagoktól, meg a mostanában a klubba járó nyugdíjasoktól. Hisz a hagyomány így őrizhető.

A régi naplók az idő teltével feledésbe mentek és elvesztek, de meglehet, valaki őrzi még a benne foglaltakat saját emlékeként.

A legidősebb klubtagtól mi elfelejtettük megkérdezni, hogy is zajlott egy-egy klubnap, egy-egy névnap? Elfelejtettük megkérdezni erről Búsné Pataki Mariska nénit is, pedig a 100.-ik születésnapján mi is köszöntöttük. De éppen így jártunk Herczeg Józsefné Lidi nénivel is, őt sem faggattuk, pedig a 35 éves évfordulónkra készített kiállításra még sok fényképpel segítette az emlékezést.

Sajnos, sok régi alapító tagról és a klubban végzett tevékenységükről csak a megmaradt írásos anyagokból, vagy a fényképek nézegetéséből, mesélésből tudunk. Innen tudjuk, mit is jelentett nekik ez a közösség. Bár igazából ismertük őket mi is, csak egy másik oldalukról, mint nagyszülőket, szomszédokat...

Szeretnénk fölidézni és megőrizni, amit csak lehet. Ezért készült ez a kötet."


Herczeg József polgármester is fontosnak tartja az ilyen jellegű kiadványok megjelenését – amint erről a kötethez írott Ajánlójában vall:

"Algyő közel ezer esztendős település. Ez az ezredév pedig számos tekintetben kötelez bennünket, algyőieket, Algyőért tevékenykedőket. Többek között arra is, hogy ne hagyjuk veszni az emlékeket, a történeteket, a múlt nyomait, amelyek közösségünket megtarthatják, alakíthatják és felvértezhetik újabb ezredévnyi lelki- szellemi munícióval. Harcolnunk kell a feledés ellen és támogatnunk kell minden kezdeményezést, amely a felejtés ellen dolgozik. Mert a múltnak, múltunknak minden egyes darabkája fontos. Ha csak egyetlen momentum is elveszik, ha csak egyetlen esemény, történés kikopik az emlékezetünkből – legyen az korszakos jelentőségű, vagy hétköznapi dolog –, szegényebbek leszünk. Amire senki sem emlékszik, az többé soha nem rekonstruálható. Az emberi emlékezet azonban véges, meg kell támogatni – például könyvekkel, amelyek generációkon keresztül őrizhetik a múlt darabkáit, mozaikkockáit. Ezen elkötelezettséghez, ezen felelősséghez híven cselekszik Algyő Nagyközség Önkormányzata, amikor a település életét több évtizeden keresztül meghatározó mezőgazdasági termelő szövetkezetek történetének földolgozására ösztönzi a helytörténészeket, s ebben a szellemben, ennek a küldetésnek megfelelve jár el, midőn örömmel és büszkeséggel támogatja a Szőke Tisza Nyugdíjas Klub negyven évnyi történetét bemutató, sajátos hangulatú és egyéni hangvételű kötetet. Bízom abban, hogy ez a szép könyv megőrzi a múltunk megannyi darabkáját, egyúttal hidat ver nemzedékek között, ugyanakkor élvezetet nyújt mindazoknak, akik forgatják. Engedje meg minden tisztelt olvasó, hogy ezekkel a szavakkal ajánljam figyelmébe Az algyői Nyugdíjas Klub történeté-t!"

"Amikor egy negyven esztendős algyői civil szervezet történetéről beszélünk, óhatatlanul fölmerül a kérdés, honnan számíthatjuk az algyői civil, vagy egyesületi életet? Mikoriak az első olyan kezdeményezések, amelyek már alapjai lehettek annak a közösségi munkának, mely napjainkban látványosan kiteljesedett?" – teszi föl a kérdést Némethné Vida Zsuzsanna a kötet elején, Első lépések című írásában, melyben utóbb föl is vázolja az algyői civilség történetét, melyben kiemelkedően fontos szerep jut a Nyugdíjas Klubnak. Az elmúlt 40 esztendő sajátos perspektívában – így is jellemezhetnénk a nyugdíjas klub történeti könyvét, amely újabb színfolttal gazdagítja s településünk helytörténetét földolgozó kiadványokat!

A kötet 1200 Ft-ért megvásárolható a Könyvtárban és a Faluházban, illetve a nyugdíjasoknál.
 

További hírek

Hétfőn délután egy algyői családi ház padlásán égett háztartási hulladék és régi ágynemű a Kastélykert utcában – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

2022. augusztus 16. | Rendőrség Bővebben

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk, az MVM Démász Áramhálózati Kft. a közcélú villamos hálózaton előre tervezett munkálatokat fog végezni, az alábbi időszakokban és területeken. Ezen időszakokban a villamosenergia-szolgáltatás szünetelni fog.

2022. augusztus 16. | Gazdaság Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának nevében Füzesy István alpolgármester köszöntötte Puskás Jánosné Erzsike nénit 90. születésnapja alkalmából.

2022. augusztus 16. | Napjaink Bővebben

2022. augusztus 9-én a Kastélykert u. 44 előtt csőtörés történt, ezért a Szegedi Vízmű Zrt. közlése alapján időszakos vízhiány tapasztalható a Géza utca és a Szamóca utca között. A hiba elhárítása folyamatban van, a javítás körülbelül 3 órát vesz majd igénybe.

2022. augusztus 09. | Gazdaság Bővebben

A magyar versenyzők négy érmet, közte két aranyat szereztek szombaton a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokság első döntős napján, írta az MTI. Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét K-1 1000 méteren és a Kiss Blanka, Lucz Anna duó is remek teljesítménnyel nyerte meg a K-2 200 métert.

2022. augusztus 07. | Sport Bővebben

×