× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Megemlékeztek Algyő függetlenedéséről

|
2011. október 02. | Napjaink

Még az előző rendszerben, 1973-ban született – az akkori lakosság megkérdezése nélkül – az a határozat, amely Algyő községet Szeged részévé nyilvánította. A rendszerváltást követően indult el az a civil kezdeményezés, hogy Algyő ismét független település legyen. Erre az 1997-es népszavazást követően kerülhetett sor, az október elseji referendumról minden évben megemlékeznek a gyeviek.

Algyő napja – ezen a néven kezdődtek el a programok még csütörtök koraeste, amikor a Tájházban megnyitották a máriaradnai kolostor képeiből összeállított kiállítást, majd péntek délelőtt a Kastélykert úti korábbi Fehér iskolánál avatták fel Fehér Ignác emléktábláját.

A község egykori tanítóját iskolaalapítóként tartják számon, az ő vezetése alatt bővült ki az algyői oktatás, de a legendás pedagógus az iskolai tárgyak mellett a mezőgazdaság alapismereteit és alapvető szakmai ismeretek oktatását is megszervezte. Az ő nevét viseli a település augusztus végén átadott új iskolája is.

Tisztelet a hősöknek

A megemlékezők ezután a temetőbe vonultak, ahol megkoszorúzták a település háborúkban elesett fiainak emlékművét. Herczeg József polgármester és dr. Gonda János alpolgármester a község nevében, míg Kovács Józsefné és Czirok Imre az Ősgyeviek Baráti Körének nevében helyezte el a megemlékezés virágait. Hegedűs Mihály és Szabó Imre a Szőke Tisza Nyugdíjasklub nevében, míg Lele Istvánné és Fróman Gábor a magyar Tartalékosok Szövetségének algyői klubját képviselve koszorúzott.

Virágot helyeztek el az 1944-ben, a község országútján orosz repülőtámadás áldozatává lett 14 magyar honvéd sírjánál is, és virág került arra a sírra is, amelyben az algyői híd újjáépítésekor életét vesztett 27 éves fiatalember, Csernai József nyugszik, továbbá megkoszorúzták a település két díszpolgárának, Juratovics Aladár olajipari mérnök, és a naiv festő, Süli András nyughelyét is.

A község elismeréseit díszközgyűlésen adták át

Délután a faluházban rendezett díszközgyűlésen adták át a település díjait. Herczeg József polgármestertől vehette át a díszpolgári címről szóló oklevelet dr. Piri József, a település korábbi vezetője. Laudációjában Herczeg József rámutatott: Piri József a rendszerváltást követően képviselte a szegedi közgyűlésben a települést, akkoriban épült meg a faluház is, azonban az algyőiek nem tudták elfogadni az 1977-es döntést, és szerettek volna ismét önálló településen élni.

Az ekkoriban megalakuló civil mozgalmak épére állt dr. Piri József, és munkájuknak köszönhetően sor kerülhetett arra, hogy az 1997-es népszavazás után ismét saját önkormányzata lehessen a községnek, amely megvalósíthatta a csatornázást, az utak szilárd burkolását, majd megvalósították a Borbála fürdőt, és ebben az évben felavathatták az új iskolaépületet is. Dr. Piri József bár nem indult a 2010-es választásokon, a megyei közgyűlésben ma is végzi munkáját, figyelemmel követi a község életét is.

A díszközgyűlésen Algyő Községért Érdemérmet vehetett át Boldizsár András és Vidács László, elismerő oklevelet dr. Dózsa Györgyné, Győrfi Tamás, Makán Ferencné és Tamás Ferenc.

Bereczné Lázár Nóra alkotói díjban részesült, a népi iparművész, a népművészet mestere a népi tojásfestés magas szintű műveléséért és a népművészeti ág messze földön való terjesztéséért részesült az elismerésben. Bereczné Lázár Nóra megköszönte a díjat a településnek, a segítséget az ott élőknek, és köszönetet mondott a Rádió7 és a promenad.hu szerkesztőségének is a munkái megismertetésében nyújtott közreműködésért.

A község korábbi sportolóit is díjazta a település, így tárgyjutalmat vehetett át Borsos Károlyné Bozóki Ágnes, Boldizsár István, Vidács János, Boldizsár Balázs, Pataki Ferenc és Vörös Imre.

A nap zárásaként a település határában felavatták az Algyő nevét rovásírással megjelenítő táblákat is.

  

  

  

 

További hírek

Algyő Nagyközség Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában lévő pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. május 03. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete minden 65 év feletti lakos részére 15.000 forint pénzbeli támogatást ad. Ezzel kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs.

2024. május 02. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata a megemelkedett szúnyogszámra való tekintettel szúnyoglárva-irtó tablettával segíti a lakosokat.

2024. május 02. | Gazdaság Bővebben

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

×