× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kreatívan egy kávé mellett

|
2022. június 02. | Kultúra

Tajthy Gabriella 2015. óta várja az alkotni vágyókat egy kis kreatív kikapcsolódásra. A Kreatív Kávé foglalkozásaival már Algyőn is találkozhattak az érdeklődők, hiszen nem a 2022-es nyár lesz az első alkalom, amikor községünkbe várják az érdeklődőket ezek az alkotóprogramok. De hogyan született meg az ötlet, hogy más is könnyedén művésszé válhasson a maga módján? Erről beszélgettünk az ötletgazdával.

– Honnan jött a Kreatív Kávé ötlete?
– Szeretek rajzolni és festeni, kisfiam születése utáni „énidő” eltöltéséhez remek eszköz volt. Az alkotás és a színekkel való foglalatosság kikapcsol, feltölt energiával, remekül esik közben egy csésze forró kávé. Innen jött az ötlet, hogy szívesen megosztanám ezt a lélekemelő élményt másokkal is: a Kreatív Kávé foglalkozás a hétköznapok rutinjában megélhető alkotói energiák felfedezését és felszabadítását hivatott életre hívni mindannyiunkban.

– Hogyan került kapcsolatba a festészettel?
– Ruhaipari mérnök tanulmányaim során mindig is közel állt hozzám a divattervezéssel kapcsolatos ábrázolás, festés, skiccek készítése, de később, a munkám során ez a terület háttérbe szorult. Egy karácsonyi ajándékként kapott jobb agyféltekés rajztanfolyam segített újra visszatalálni az alkotás ezen formájához.

– Miért éppen a festést választotta a kifejezés technikájának?
– Alkotás közben elvarázsol a színek és formák világa, megszűnik a külvilág, csak a most van, az a pillanat, minden más távolra kerül. Lélekemelő tevékenység.

– Milyen stílusokba kalauzolja el a résztvevőket?
– Legtöbb programunk az akrilfesték használata köré épül. Gyorsan szárad, sokoldalúan felhasználható, számtalan médiummal lehet kiegészíteni, variálni. Büszke vagyok rá, hogy az évek kitartó munkájával egyre jobban sikerült megszerettetnem klubtagjainkkal az olajfestéket, az olajfestést is. Ez a második legnépszerűbb festékanyag a foglalkozásokon. Mindezek mellett számos technikát kipróbáltam már és vittem el a foglalkozásokra. Sokszor csak a képzelet és a hangulat szab határt: alkottunk már eszpresszóval is virágokat is.

– Hogyan, milyen szempontok szerint választja ki a képeket, amelyeket megfestenek?
– Rohanó világunkban szűkös az időegység, amelyet egy-egy téma kidolgozására tudunk fordítani. 3-4 órás foglalkozások, táboros napok időkeretéhez komponálom a témaötleteket, amelyeken keresztül a kidolgozás lépéseit, színtani, perspektívikus szabályokat, anyagismeretet sajátíthatnak el a jelentkezők úgy, hogy a foglalkozás végén a saját egyedi alkotásukkal térhetnek haza. Fontosnak tartom az alkotói szabadságot, a kidolgozás során az résztvevők saját színötletekkel, egyedi megvalósításokkal is dolgozhatnak.

– Kinek ajánlja a foglalkozásokat?
– Minden ember képes az alkotásra, és mindenkinek megvan a saját nyelve. Ennek megtalálásában és kifejezésében szeretnék segítséget nyújtani. Nem szükséges felszerelés, sem előképzettség, minden eszközt, anyagot biztosítok és a folyamatos szakmai instrukciók garantálják, hogy a foglalkozás végén mindenki elégedetten távozzon saját egyéni alkotásával. Nyílt programjainkat 12 éves kortól ajánlom, felső korhatára nincs.

– Ha valaki elfogyaszt önnel egy Kreatív Kávét, utána önállóan képes lesz-e alkotni?
– A foglalkozások menetrendjéhez hozzátartozik, hogy elmélettel kezdünk és lépésről lépésre együtt kidolgozzuk a témát. A folyamat során nem csak a hogyanra, de a miértre is fény derül, így egy program is óriási lendületet adhat az otthoni alkotómunkához.

– Milyen visszajelzéseket kap a résztvevőktől?
– Büszke vagyok arra, hogy a foglalkozásokra jelentkezők több mint 90%-a visszatérő vendég, ennél jobb visszajelzésre – mennyire értékes az itt töltött idő – azt gondolom, nincs is szükség.

– Mi a legkedvesebb élménye a vállalkozásával kapcsolatban?
– A Kreatív Kávé nem csak egy festőiskola, klubjelleget öltött, számtalan barátság született már a foglalkozásokon, ahol az egyén és a személyes alkotói szabadság hangsúlyos szerepet kap. A közösségben egymást támogatva éljük meg az alkotás válságait és örülünk egymás sikereinek. Kultúrprogramokhoz is lehet csatlakozni. Évenként összegyűjtjük klubtagjaink legsikeresebb alkotásait és művészeti kiállítás keretében mutatjuk be Szegeden és Budapesten. Remek alkalom, hogy együtt ünnepelhessük kreativitásunk és az előhívott alkotói energiákat.

– Hol alkothatnak önnel együtt?
– A XIV. nyári táborunk alkalmával Algyőn a Tájház teraszán 2022. július 4-étől 10-éig színesítjük a napokat. Lehet csatlakozni egész hétre, vagy egy-egy kiválasztott napra. Júniusban Ürömön lesz egyhetes táborunk, illetve július végén Badacsonyba tesszük át a bázist, ahol a magyar tenger inspirálta festőprogramokkal, borkóstolóval, naplementés vitorlázással és medencés szállással várjuk résztvevőinket egy testet-lelket feltöltő programon. A nyári táboros időszak kivételével havonta egy-egy hétvégén lehet Szegeden és Ürömön csatlakozni meghirdetett foglalkozásainkhoz. Aki nem tud személyesen részt venni a programokon, válogathat alkotócsomagjainkból, amelyekben az összes anyagot és eszközt küldöm és egy videóval lépésről lépésre mutatom a téma kidolgozását.

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt Algyőieket, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2024. július 22. napjától 2024. augusztus 25. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2024. július 16. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Házi Gondozói Szolgálata pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony keretében házi gondozó munkakör betöltésére.

2024. július 15. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő, belterület 996 hrsz., a valóságban Algyő, Kastélykert utca 62. szám alatti üzlethelyiség (jelenleg Kínai üzlet) 2024. október 1. napjával kezdődő határozott/határozatlan idejű hasznosítására vonatkozóan.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés 2024. július 08-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre.

2024. július 05. | Gazdaság Bővebben

×