× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Könyvbemutató a magyar kultúra napján

|
2023. február 09. | Kultúra

Családi történetek, elképzelt gondolatok, emberi sorsok szemléltetik Szilágyi Perjési Katalin Sárember című kötetében, hogy milyen volt az élet az első világháborútól egészen 1956-ig. A könyvet az Algyői Könyvtárban mutatták be.

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre 2005. január 13-án alakult meg az Algyői Könyvtárban. Azóta minden év januárjában megemlékeznek a Himnusz ünnepéről.

Az elmúlt 17 év alatt négy kötetet jelentett meg az egyesület írói csoportja. Az Algyői Paletta, Lélektükör antológia a Tollforgatók írásaiból, továbbá Szilágyi Perjési Katalin két novelláskötetét, az Aranykalitkát önkormányzati támogatással és a Sárembert. Ez utóbbi a magyar kultúra napjára jelent meg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, Dományházi Edit szerkesztésében.

A novelláskötet 20 írást tartalmaz a Nagy Háborútól 1956-ig, tényekre alapozva. A szereplők fiktív személyek, a történetek azonban valós eseményeken alapulnak, hiszen annyi kisgyermek maradt árván, oly sok katona esett el Doberdónál, 12 csatában festette pirosra Isonzó vizét a magyar katonák vére. Tény az is, hogy az állandó esőzések következtében a lövészárkokban annyira felgyülemlett a víz, hogy a katonák éjjel-nappal a sáros, agyagos vízben voltak. A pocsolya átitatta a honvédek köpönyegét, ruháját, arcát és kezeit. Úgy néztek ki, mintha terrakotta szobrok lettek volna. Innen kapta a kötet a Sárember címet.

Valós, borzalmas eseményen alapul az 1942-es újvidéki vérengzést felelevenítő Zsablyai Madonn című novella. És a háborúba nemcsak a honvédek, hanem a harangok is „bevonultak”. A harangok rekvirálása is tény. Egy ilyen megható történetet ír le a Harangoztak című novella.

A könyvbemutatón a Tollforgatók olvastak fel részleteket, I. világháborús dalt énekeltek a Búzavirág Dalkör férfi tagjai, a témával kapcsolatos versek hangzottak el, és egyúttal Hegedűs Gábor Emlékezz rájuk című versével idézték fel a II. magyar hadsereg sorstragédiáját.

Az estet dedikálás és emlékező, felidéző beszélgetés zárta.

Szilágy Perjési Katalin könyve megvásárolható a könyvtárban.

Ménesi Lajosné

 

További hírek

Az algyői Bóbita Bölcsőde harmadik hónapja nyújt szolgáltatást az újonnan átadott épületben, amely a Tiszavirág utca 44. szám alatt található. Az intézmény népszerű, betelt a 60 férőhely.

2023. szeptember 26. | Oktatás Bővebben

A tabella másodikja, az Algyő az edző váltó Balástya otthonában gyűjtötte be három pontot. Itt is vezetett az esélyesebb vendégcsapat, majd jött az egyenlítés, a meccs végén mégis az Algyő örülhetett, hiszen a 76. percben Csányi Ádám gólja eldöntötte a találkozó sorsát.

2023. szeptember 26. | Sport Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/02175-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. szeptember 30. – 2023. október 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. szeptember 26. | Gazdaság Bővebben

Az Algyő SK életében sok változás történik az idei szezontól, de a munka nem áll meg. Az edzők ugyanolyan lelkesen vetik bele magukat a legkisebbektől egészen a felnőtt korosztály trenírozásába, mint ahogy azt eddig is megszokhattuk tőlük.

2023. szeptember 25. | Sport Bővebben

Palya Bea Egyszálének koncertje nyitotta meg a Szent Anna napi búcsú rendezvénysorozatát a templomban. A művésznő hatalmas mosollyal és szeretettel érkezett meg, és már a beéneklésnél is betöltötte hangja a templomot. A koncert után pedig a Hírmondóval is beszélgetett kicsit.

2023. szeptember 24. | Kultúra Bővebben

×