× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Könyvbemutató a magyar kultúra napján

|
2023. február 09. | Kultúra

Családi történetek, elképzelt gondolatok, emberi sorsok szemléltetik Szilágyi Perjési Katalin Sárember című kötetében, hogy milyen volt az élet az első világháborútól egészen 1956-ig. A könyvet az Algyői Könyvtárban mutatták be.

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre 2005. január 13-án alakult meg az Algyői Könyvtárban. Azóta minden év januárjában megemlékeznek a Himnusz ünnepéről.

Az elmúlt 17 év alatt négy kötetet jelentett meg az egyesület írói csoportja. Az Algyői Paletta, Lélektükör antológia a Tollforgatók írásaiból, továbbá Szilágyi Perjési Katalin két novelláskötetét, az Aranykalitkát önkormányzati támogatással és a Sárembert. Ez utóbbi a magyar kultúra napjára jelent meg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, Dományházi Edit szerkesztésében.

A novelláskötet 20 írást tartalmaz a Nagy Háborútól 1956-ig, tényekre alapozva. A szereplők fiktív személyek, a történetek azonban valós eseményeken alapulnak, hiszen annyi kisgyermek maradt árván, oly sok katona esett el Doberdónál, 12 csatában festette pirosra Isonzó vizét a magyar katonák vére. Tény az is, hogy az állandó esőzések következtében a lövészárkokban annyira felgyülemlett a víz, hogy a katonák éjjel-nappal a sáros, agyagos vízben voltak. A pocsolya átitatta a honvédek köpönyegét, ruháját, arcát és kezeit. Úgy néztek ki, mintha terrakotta szobrok lettek volna. Innen kapta a kötet a Sárember címet.

Valós, borzalmas eseményen alapul az 1942-es újvidéki vérengzést felelevenítő Zsablyai Madonn című novella. És a háborúba nemcsak a honvédek, hanem a harangok is „bevonultak”. A harangok rekvirálása is tény. Egy ilyen megható történetet ír le a Harangoztak című novella.

A könyvbemutatón a Tollforgatók olvastak fel részleteket, I. világháborús dalt énekeltek a Búzavirág Dalkör férfi tagjai, a témával kapcsolatos versek hangzottak el, és egyúttal Hegedűs Gábor Emlékezz rájuk című versével idézték fel a II. magyar hadsereg sorstragédiáját.

Az estet dedikálás és emlékező, felidéző beszélgetés zárta.

Szilágy Perjési Katalin könyve megvásárolható a könyvtárban.

Ménesi Lajosné

 

További hírek

Molnár Áron polgármester és Dr. Füzesy István alpolgármester üzleti reggelit szervezett algyői cégvezetőknek. A találkozó célja Algyő Nagyközség Önkormányzatának 2023-as költségvetésének ismertetése, a célok és a leendő fejlesztések prezentálása volt, illetve a vállalkozásokkal történő párbeszéd erősítése.

2023. március 23. | Gazdaság Bővebben

Algyőn két helyszín, vállalkozás, a Levendula Szálloda és a Vámos cukrászda szerezte meg a kerékpárosbarát szolgáltató címet. Ezen a két helyen a kerékpárosok számára összekészített szerszámokkal, eszközökkel teli láda áll majd a biciklisek rendelkezésére, amelyekkel orvosolhatóak lesznek a tekerés közben felmerülő problémák.

2023. március 22. | Egészség, életmód Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00747-2/2023. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2023. április 1. – 2023. április 21-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2023. március 21. | Gazdaság Bővebben

Március 11-én rendezték meg Veszprémben az év egyik legnagyobb hazai ITF Taekwon-do eseményét, a 2023. évi Gyermek, Serdülő, Ifjúsági és Felnőtt Magyar Bajnokságot. A rendezvényre az ország minden tájáról, 36 klub 351 versenyzője nevezett.

2023. március 21. | Sport Bővebben

A február 25-én tartott Sportbál keretein belül adták át az Algyő Jó Tanulója–Jó Sportolója kitüntetéseket, amelyet mind a sportban, mind a tanulásban eredményesen szereplő fiatalok kaptak meg.

2023. március 14. | Sport Bővebben

×