× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Könyvbemutató a magyar kultúra napján

|
2023. február 09. | Kultúra

Családi történetek, elképzelt gondolatok, emberi sorsok szemléltetik Szilágyi Perjési Katalin Sárember című kötetében, hogy milyen volt az élet az első világháborútól egészen 1956-ig. A könyvet az Algyői Könyvtárban mutatták be.

A Gyevi Art Kulturális Egyesület Tollforgatók Köre 2005. január 13-án alakult meg az Algyői Könyvtárban. Azóta minden év januárjában megemlékeznek a Himnusz ünnepéről.

Az elmúlt 17 év alatt négy kötetet jelentett meg az egyesület írói csoportja. Az Algyői Paletta, Lélektükör antológia a Tollforgatók írásaiból, továbbá Szilágyi Perjési Katalin két novelláskötetét, az Aranykalitkát önkormányzati támogatással és a Sárembert. Ez utóbbi a magyar kultúra napjára jelent meg a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával, Dományházi Edit szerkesztésében.

A novelláskötet 20 írást tartalmaz a Nagy Háborútól 1956-ig, tényekre alapozva. A szereplők fiktív személyek, a történetek azonban valós eseményeken alapulnak, hiszen annyi kisgyermek maradt árván, oly sok katona esett el Doberdónál, 12 csatában festette pirosra Isonzó vizét a magyar katonák vére. Tény az is, hogy az állandó esőzések következtében a lövészárkokban annyira felgyülemlett a víz, hogy a katonák éjjel-nappal a sáros, agyagos vízben voltak. A pocsolya átitatta a honvédek köpönyegét, ruháját, arcát és kezeit. Úgy néztek ki, mintha terrakotta szobrok lettek volna. Innen kapta a kötet a Sárember címet.

Valós, borzalmas eseményen alapul az 1942-es újvidéki vérengzést felelevenítő Zsablyai Madonn című novella. És a háborúba nemcsak a honvédek, hanem a harangok is „bevonultak”. A harangok rekvirálása is tény. Egy ilyen megható történetet ír le a Harangoztak című novella.

A könyvbemutatón a Tollforgatók olvastak fel részleteket, I. világháborús dalt énekeltek a Búzavirág Dalkör férfi tagjai, a témával kapcsolatos versek hangzottak el, és egyúttal Hegedűs Gábor Emlékezz rájuk című versével idézték fel a II. magyar hadsereg sorstragédiáját.

Az estet dedikálás és emlékező, felidéző beszélgetés zárta.

Szilágy Perjési Katalin könyve megvásárolható a könyvtárban.

Ménesi Lajosné

 

További hírek

A csapadékvíz-elvezető rendszerek rekonstrukciójára már nagy szükség volt a nagyközségünkben. Az Aranyhíd utca, a Kócsag és a Tutaj utca kerül most reflektorfénybe.

2024. június 24. | Önkormányzat Bővebben

A Martonosi Szivárvány Óvoda meghívására, szakmaiságra épülő látogatást tettünk testvértelepülésünkön április 26-án.

2024. június 20. | Oktatás Bővebben

Közbeszerzést írnak ki a közvilágítás fejlesztésének második ütemére – erről is döntött májusi rendes ülésén a képviselő-testület, amelynek tagjai összesen húsz napirendi pontot tárgyaltak meg. Módosították a költségvetést is, és elhangzott, hogy egy trafót is kell vásárolniuk.

2024. június 19. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén.

2024. június 19. | Gazdaság Bővebben

Értesítjük a Tisztelt fogyasztóket, hogy a Szegedi Vízmű Zrt. 2024. 06. 24-én és 06. 25-én (hétfőn és kedden) 22:00-tól 05:00 óráig Hálózatöblítési munkákat végez.

2024. június 18. | Gazdaság Bővebben

×