× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kézműves képzések az Alkotóházban

|
2014. január 27. | Kultúra
Az Algyői Faluház és Könyvtár 2014-ben kézműves tanfolyamokat hirdet felnőttek számára. Ezzel egyrészt a helyi tárgyalkotókat szeretnénk megerősíteni, lehetőségeiket nagymértékben bővíteni, másrészt – ezzel párhuzamosan – az Alkotóház arculatát kialakítani és meghatározni számottevő, igényes és jelentős műhelyként, amelyre a szakmának érdemes figyelmet fordítania, sőt: amelyre előbb, vagy utóbb, de oda kell figyelnie. Mindazok számára, akik kézműves alkotó tevékenységet szeretnének folytatni, ezen a téren ismereteket szerezni és tovább képezni magukat, mindazok számára ez egy komoly lehetőség. A képzések – a Képviselő-testület egyhangú döntésének köszönhetően – az Önkormányzat igen jelentős támogatásából valósulnak meg, a képzésben részt vevőknek a teljes költséghez képest jelképes hozzájárulást kell csupán fizetniük.

Az Algyői Alkotóházban tartandó tanfolyamok foglalkozásaira heti 1 alkalommal kerül sor, tavaszi és őszi bontásban. Maximális létszám 1–1 képzésen 10 fő. A tavaszi kurzus február, március és április míg az őszi kurzus szeptember, október és november hónapokat jelenti, tehát kurzusonként 12, összesen 24 alkalommal lesznek foglalkozások, kivéve a népi-iparművészeti továbbképzéseket, amelyek havi
egyszer, kurzusonként 3 alkalommal esedékesek.

A képzéseken részt vevőknek hozzájárulást kell fizetniük, kivéve az alapozó rajz- és festőkör elnevezésű tanfolyamot, amely minden további képzés alapfeltétele. Aki egy képzésen kíván részt venni, az alkalmanként 500 Ft-ot fizet. A második képzés esetében a hozzájárulás 1000 Ft / alkalom, a harmadik képzésnél pedig 1500 Ft / alkalom. Nem algyői lakosoknak az önköltségi árat kell fizetniük, ami ennek az összegnek a többszöröse.

A tervezett képzések és tematikájuk:

I. Rajz- és festőkör – a II., a III. és IV. pontban részletezett
képzések (azaz a tűzzománc, a kerámia és az üvegtechnikák tanfolyamok) előfeltétele, azokat alapozza meg specifikusan, az adott szakmaterületre koncentrálva, azt előkészítve
  • a Rajzkör heti egy alkalommal 3x45 perc, összesen 24 alkalom (tavaszi kurzus és őszi kurzus 12–12 alkalom)
  • a Festőkör heti egy alkalommal 3x45 perc, összesen 24 alkalom (tavaszi kurzus és őszi kurzus 12–12 foglalkozás)
Tematika: Különféle ábrázolási anyagok és eszközök használatának technikai és elméleti bemutatása, megismertetése. Művészettörténeti
és művészetelméleti ismeretek bővítése. Különféle típusú alkotó-kreatív munkák megalapozása; a kreatív gondolkozás, problémamegoldó készség fejlesztése az alkotáson, a művészeten keresztül.

II. Tűzzománc – heti egy alkalommal 2x45 perc, összesen 24 alkalom (tavaszi kurzus és őszi kurzus 12–12 foglalkozás)
Tematika: Ipar- és képzőművészeti tűzzománc-technikák alapszintű elméleti és gyakorlati ismeretanyagának bemutatása, illetve átadása, megtanítása.

III. Kerámia – heti egy alkalommal 3x45 perc, összesen 24 alkalom (tavaszi kurzus és őszi kurzus 12–12 alkalom Tematika: Ismeretszerzés az alapanyagok sajátosságairól, azok alkalmazásáról (agyagok, oxidok,
engóbok, színtestek, transzparens- és fedőmázak). Különböző kerámiakészítési technikák megismerése és gyakorlása (plasztikus mintázási módok, szobrászkodás; kisplasztikák, mozaik, épületkerámiák készítése; edénykészítés, korongozás, modern technikák, díszítési módok, mázazási eljárások). Folyamatos szakmai irányítás, oktatás, alkotói munka segítése.

IV. Üvegtechnikák – heti egy alkalom 3x45 perc, összesen 24 alkalom (tavaszi kurzus és őszi kurzus 12–12 alkalom)
Tematika: Színes üveg és építészeti síküveg alapú technikák elsajátítása, alkalmazása. Ismeretek szerzése az alapanyagok sajátosságairól, azok alkalmazási lehetőségeiről. A fusing (azaz üvegrogyasztás) technika megismerésével ékszerek és dísztárgyak készítése; Tiffany- és ólomüvegezés technológiákkal pedig dísz- és lakberendezési tárgyak, valamint dekoratív ablaküvegek készülhetnek.

V. Népi kézműves mesterségek (illetőleg továbbképzés népművészeti területen) – havonta egy alkalommal 4x45 perc / elmélet és gyakorlat, összesen 6 alkalom (tavasszal 3, ősszel 3)
Tematika: A helyi igényekhez igazodva, az alkotók tevékenységét és érdeklődési körét figyelembe véve, előzetes felmérés alapján készül el.
 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×