× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Jubiláltak az algyői foltvarrók – 15 éves a csapat

|
2024. június 03. | Kultúra

Az Algyői Falunap egyik kiemelt rendezvényeként az Algyői Foltvarrók Köre 15. jubileumi kiállítása nyílt meg. 2009-ben nyolc fővel indult a szakköri foglalkozás, jelenleg 15 fővel járnak tárlatokra, fesztiválokra.

A foltvarrást Algyőn elsőként Izbékiné Cseuz Gabriella – az Algyői Foltvarrók Köre vezetője – ismertette meg a helyiekkel. 2009 őszén 8 algyői varrni vágyóval indult a szakköri foglalkozás az Algyői Tájházban. Kétheti rendszerességgel keddenként azóta is találkoznak az Alkotóházban. A csoport létszáma az évek során folyamatosan változott, hol nőtt, hol csökkent. Az utóbbi években 15 fővel járnak fesztiválokra, kiállításokra, táborokba, amelyeket Molnár Áron polgármester és a Gyevikult Nkft. támogat hol anyagiakban, hol hellyel, hol pedig egy kis munkával.

Évek óta az Anyatejes világnapra Algyő újszülöttjei számára kiskönyvborítókat készítenek, varrtak már ajándék tárgyakat az idelátogató testvértelepülések vezetőinek, készítettek a szabadstrandra napernyőket, a Zsibongó Néptáncegyüttes számára az első fellépő ruhákat is ők varrták, varrtak az Országos Foltvarró Fesztiválra vendégváró ajándékot, készítettek sok-sok szaunakendőt a Borbála Fürdőnek, varrtak többször is a szabadban, írtak már könyvet is, az óvodának montessori játékokat készítettek, a Levendula Hotelnek terítőt, levendulazsákot varrtak, készült nyakbavaló pohártartó a Borbarátok számára, évek óta a március 15-ei ünnepségre a foltvarrók sütik a perecet az Algyői Tájházban, de készítettek már kürtős kalácsot is a Nyitott Kapu alkotóházas programjára és az egyik Algyő Napjára, a járvány idején több száz maszkot készítettek az algyői időseknek és a rászorulóknak.

A jubileumi kiállítás alkalmával számos közösen elkészített faliképet mutattak be, kiemelve a legelsőt és a legutolsót. A két munka összehasonlításával válik láthatóvá a 15 év folyamatos szakmai fejlődése.

A kiállításra több hónapja készülő csoport egyedileg dekorált egyenpólókban és táskákkal emelték a megnyitó fényét. Ezzel erősítve egymásban az összetartozást. Az eseményre készült logóval díszített tortával vendégelték meg az érdeklődőket.

Köszönet illeti a képviselő-testületet, Molnár Áron polgármestert és a Gyevikult Nkft. támogatását. Külön köszönet jár a Berényi családnak, akik minden évben kétszer vendégül látják a foltvarró tábor oktatóját, Szente Györgyit, valamint köszönet Antal Jánosnak, aki mindig szívesen szállítja a tagokat egy-egy foltvarrós eseményre. Nem utolsó sorban köszönet a háttértámogatásért az Izbéki családnak.

 

További hírek

A pályázat célja, hogy támogatást biztosítson a Fehér Ignác Tanulmányi Ösztöndíj segítségével a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező, tehetséges algyői tanulóknak.

2024. június 13. | Oktatás Bővebben

Választás napközbeni részvételi adatai

2024. június 09. | Önkormányzat Bővebben

Esztergomban rendezték meg az elmúlt hétvégén az idei Kick-Box Utánpótás Magyar Bajnokságot. Ezen az eseményen dőlt el, hogy kik kerülnek be a magyar válogatott keretébe és képviselhetik Magyarországot az augusztus végén, Budapesten rendezendő utánpótlás világbajnokságon.

2024. június 06. | Sport Bővebben

A Nemzeti Művelődési Intézet által támogatott A Szakkör programon 2023-ban számos mesterség bemutatásával indult ingyenes foglalkozássorozat. Ezek közül a Gyevikult Nkft. nemezelést harmadik, vesszőfonás szakkört második alkalommal hirdetett meg az Algyői Tájházban. Az itt készült alkotásokból nyílt kiállítás.

2024. június 05. | Kultúra Bővebben

Hagyományőrzés új köntösben. Papp Csilla Alkotó-díjas kézművesünk a sujtás ékszerkészítés mestere. Olyan formákat álmod meg és hoz létre, amelyek nemcsak az ékszert teszik egyedivé, hanem annak a viselőjét is.

2024. június 04. | Kultúra Bővebben

×