× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Iszlám motívumos hímes tojások és a várvédő egri nők fonott kosarai

|
2013. november 06. | Kultúra
A Gárdonyi Emlékbizottság és az Egri Kulturális és Művészeti Központ a Gárdonyi Géza Jubileumi Emlékév Országos alkotói pályázatát hirdette meg valamennyi művészeti és egyéb kézműves műfajban „Földre néző szemek, égre néző lélek” címmel. A pályázatra olyan alkotásokat vártak a szervezők, melyeket valamely Gárdonyi mű gondolata, cselekménye, hőse, helyszíne vagy a művekben megjelenő tárgyak, vagy Gárdonyi szellemisége ihletett.

A Gyevi Art Kulturális Egyesület tagjai: Bereczné Lázár Nóra és Szalmáné Simon Éva közös pályázati anyaggal indult az országos művészeti megmérettetésen. Pályázati anyaguk címe és témája: "A magyar és az iszlám művészet szintézise. Gárdonyi Géza életútjának szimbólumai és az iszlám művészet motívumkincsei írott tojásokon hagyományos fonott kosarakban."

Az alkotók sikeresen szerepeltek, az országos pályamunkákból 2013. október 30-án nyílt kiállítás Egerben, a Vitkovics-házban. A megnyitón jelen volt Rázsi Botond, Eger város alpolgármestere, magyar és török zenét játszott: Molnár Péter, Dsupin Pál és Csergő-Herczeg László népzenészek. Gárdonyi verseket és meséket olvasott fel Balogh András, a Gárdonyi Géza színház művésze és Dimitrovné Ipacs Mária költő. A rendezvényen beszédet mondott és a Varkovics-tükröt átadta Kátai Mihály Munkácsy-díjas festőművész.

A tárlat 2013. december 15-ig tekinthető meg a ház nyitvatartási idejében.

Ajánlott internetes oldalak: www.eger.huwww.ekmke.eu
 

További hírek

Hétfőn délután egy algyői családi ház padlásán égett háztartási hulladék és régi ágynemű a Kastélykert utcában – olvasható a katasztrófavédelem honlapján.

2022. augusztus 16. | Rendőrség Bővebben

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk, az MVM Démász Áramhálózati Kft. a közcélú villamos hálózaton előre tervezett munkálatokat fog végezni, az alábbi időszakokban és területeken. Ezen időszakokban a villamosenergia-szolgáltatás szünetelni fog.

2022. augusztus 16. | Gazdaság Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának nevében Füzesy István alpolgármester köszöntötte Puskás Jánosné Erzsike nénit 90. születésnapja alkalmából.

2022. augusztus 16. | Napjaink Bővebben

2022. augusztus 9-én a Kastélykert u. 44 előtt csőtörés történt, ezért a Szegedi Vízmű Zrt. közlése alapján időszakos vízhiány tapasztalható a Géza utca és a Szamóca utca között. A hiba elhárítása folyamatban van, a javítás körülbelül 3 órát vesz majd igénybe.

2022. augusztus 09. | Gazdaság Bővebben

A magyar versenyzők négy érmet, közte két aranyat szereztek szombaton a kanadai Halifaxben zajló kajak-kenu világbajnokság első döntős napján, írta az MTI. Kopasz Bálint visszaszerezte világbajnoki címét K-1 1000 méteren és a Kiss Blanka, Lucz Anna duó is remek teljesítménnyel nyerte meg a K-2 200 métert.

2022. augusztus 07. | Sport Bővebben

×