× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Iszlám motívumos hímes tojások és a várvédő egri nők fonott kosarai

|
2013. november 06. | Kultúra
A Gárdonyi Emlékbizottság és az Egri Kulturális és Művészeti Központ a Gárdonyi Géza Jubileumi Emlékév Országos alkotói pályázatát hirdette meg valamennyi művészeti és egyéb kézműves műfajban „Földre néző szemek, égre néző lélek” címmel. A pályázatra olyan alkotásokat vártak a szervezők, melyeket valamely Gárdonyi mű gondolata, cselekménye, hőse, helyszíne vagy a művekben megjelenő tárgyak, vagy Gárdonyi szellemisége ihletett.

A Gyevi Art Kulturális Egyesület tagjai: Bereczné Lázár Nóra és Szalmáné Simon Éva közös pályázati anyaggal indult az országos művészeti megmérettetésen. Pályázati anyaguk címe és témája: "A magyar és az iszlám művészet szintézise. Gárdonyi Géza életútjának szimbólumai és az iszlám művészet motívumkincsei írott tojásokon hagyományos fonott kosarakban."

Az alkotók sikeresen szerepeltek, az országos pályamunkákból 2013. október 30-án nyílt kiállítás Egerben, a Vitkovics-házban. A megnyitón jelen volt Rázsi Botond, Eger város alpolgármestere, magyar és török zenét játszott: Molnár Péter, Dsupin Pál és Csergő-Herczeg László népzenészek. Gárdonyi verseket és meséket olvasott fel Balogh András, a Gárdonyi Géza színház művésze és Dimitrovné Ipacs Mária költő. A rendezvényen beszédet mondott és a Varkovics-tükröt átadta Kátai Mihály Munkácsy-díjas festőművész.

A tárlat 2013. december 15-ig tekinthető meg a ház nyitvatartási idejében.

Ajánlott internetes oldalak: www.eger.huwww.ekmke.eu
 

További hírek

Vajda Attila olimpiai bajnok kenus is a település vendége volt augusztus elején, Algyőn szálltak meg ugyanis már ötödik alkalommal a kajak-kenu szerelmesei. Az ALTE és a civil szervezetek gyümölccsel, süteménnyel és programmal készültek fogadásukra.

2021. szeptember 20. | Sport Bővebben

Női kézilabda NB I./B, Keleti csoport, 1. forduló: Levendula Hotel FKSE-Algyő–Kispest 36–31 (20–17)

2021. szeptember 15. | Sport Bővebben

Már csak az Algyő áll pontveszteség nélkül a megyei I. osztályban. A negyedik fordulóban a Tiszasziget elveszítette a veretlenségét, a péntek esti szegedi rangadó pedig döntetlennel ért véget.

2021. szeptember 15. | Sport Bővebben

A végéhez ért a Levendula Hotel FKSE-Algyő NB I/B-s női kézilabdacsapatának felkészülése. Farkas József tanítványai a hétvégén bemutatkozhatnak az új osztályban, az előző kiírás bronzérmese lesz a vendég a Fehér Ignác Általános Iskola Sportcsarnokában.

2021. szeptember 10. | Sport Bővebben

Megvan az Algyő szezonbeli első győzelme. Az algyőiek korábban is lezárhatták volna a találkozót a játékot bátran felvállaló deszkiekkel szemben, végül egy öngóllal dőlt el végleg a három pont sorsa.

2021. szeptember 10. | Sport Bővebben

×