× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Idén is várja a Kreatív Kávé csapata az alkotni vágyókat

|
2023. június 23. | Kultúra

Már mondhatjuk, hogy a hagyományokhoz híven idén nyáron is várja Tajthy Gabriella és segítő csapata az alkotni vágyó fiatalokat és idősebbeket az Algyői Tájházba, hogy saját kezűleg készítsenek el egy fantasztikus műalkotást. Gabriellát, a Kreatív Kávé megálmodóját az idei programokról kérdeztük.

– Mivel készül az idei algyői táborba?
– Július 3-a és 9-e között az Algyői Tájházban lesz a Kreatív Kávé bázisa – ez a hetedik nyár, amikor itt színesítünk egy hetet. Valóban szép kihívás mindig új ötletekkel, témákkal, technikákkal készülni, de az idei tábor is bővelkedik üde és pezsdítő lehetőségekkel. Hétfői napunkon ki lehet próbálni az aranyozás számtalan médiumát, bele lehet kóstolni az akrilfestésbe, kedden szerdán és pénteken olajfestékkel alkotunk. A hét folyamán portrézunk és tájképet is festünk. Keddi Halászhajók című témánkat Van Gogh inspirálta. Paverpollal – ami egy speciális ragasztó és keményítő anyag – két napon is dolgoznunk majd: szerdán 3D struktúrát építünk vele a festmény hátteréhez, illetve csütörtökön az élményszobrászat fantasztikus világába is elutazunk vele.

– Miért érdemes minden évben részese lenni ennek az élménynek?
– Minden évben nagyon várjuk az alkotós napokat a Tájház udvarán, ahol szabad téren, egy oldalt nyitott teraszon alkotunk. A hely miliője, a vendégszeretet, amit itt tapasztalunk, az alkotóközösség ereje, a nyár hangulata mind mind páratlan és hozzájárul ahhoz, hogy ezek a napok itt Algyőn kiemelt helyet foglaljanak el a nyári élmények között.

– Hogyan szokta összeállítani a táborok anyagát?
– Fontosnak tartom, hogy színesek legyünk a témák és technikák tekintetében is. Nekem is vannak kedvenc technikáim és médiumaim, ezek mellé kell becsempésznem gyakorlatiasabb elemeket. Minden táborra való felkészülés több mint fél évvel korábban elkezdődik, és sok hét, hónap munkája végül a meghirdetett program. Majd 8 év tapasztalata áll emögött.

– Mit garantál a jó hangulat mellett?
– A résztvevők nem csak a hogyanokat, a miérteket is megismerik. Az alkotónap anyagismerettel kezdődik, a téma közben pedig végig magyarázatot kapnak a résztvevők az alkotás folyamatára. Ezáltal alkalmuk nyílik olyan hosszú távon hasznos információkat megismerni, amelyekből profitálhatnak az otthoni önálló alkotás közben is. Az alkotóközösség ereje és energiája páratlan egy-egy ilyen alkalommal, ezt megtapasztalni fantasztikus élmény, amelyből még sokáig lehet töltekezni.

– Mivel térhetnek haza a résztvevők egy-egy kreatív nap után?
– Nap végére mindenki elkészíti saját alkotását. A munka során mindenkinek szabad keze van, a bátrabbak kísérletezhetnek saját ötletekkel, gondolatokkal, amelyeket természetesen megvalósíthatnak festményükön, szobrukon. Így válhat még egyedibbé az alkotás és a hozzá kapcsolódó élmény. Fantasztikus, ahogyan alkotás közben minden távolra kerül, és csak a színek és formák léteznek. Tapasztalom, hogy ez egyfajta meditatív folyamat is, miközben saját magunk új oldalát is felfedezhetjük.

– Van-e kialakult csapat, akik mindig részt vesznek a programokon?
– Örömmel mondhatom, hogy a résztvevők több mint 80 százaléka visszatérő vendég, így határozott igen a válasz. A csatlakozás természetesen mindenki előtt nyitva áll, kezdőket is szeretettel várunk. Az első lépés a legnehezebb, tenni kell egy próbát!

forrás: Algyői Hírmondó

 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×