× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Harmadjára várták a lakosokat adventi ablakok

|
2023. január 15. | Kultúra

Algyőn advent idején már harmadik éve világító adventi kalendáriummá változtak helyi lakosok ablakai. Tavaly is sikeres volt a játék.

Az országban először 2016-ban Solymáron kezdték el ezt a játékot. Tudomásunk szerint országszerte már több, mint 600 település csatlakozott ehhez a programhoz. Az alapgondolat kitalálója készített egy csoportot a Facebook-on Világító adventi kalendárium névvel, és ott egy Magyarország térképen kitűzött minden települést, ahol csatlakoztak ehhez a nagyszerű játékhoz. Mi már harmadik éve szerveztük meg barátnőmmel, Boldizsárné Marikával Algyőn.

Az első évben kicsit nehezebben ment a szervezés. Megkerestük azokat az ismerőseinket, akik szerintünk szeretnek dekorálni. Sajnos kaptunk több visszautasítást is, de azért meglett a megfelelő létszám. Meg kellett fogalmaznunk a játékszabályokat is. Kisorsoltuk a napokat. Azóta már könnyebben megy, a szervezés az interneten történik.

A játék arról szól, hogy minden jelentkező kap egy napot, december elseje és 23-a között. Az adott napon ki kell raknia az ablakába, vagy az előkertjébe, teraszára azt a számot, amelyet kapott, jól láthatóan, és karácsonyig, minden nap ki kell világítania. Mi úgy kezdtük el a játékot, hogy aki jelentkezett, az utcájáról írt egy kis találós kérdést, versikét, ami alapján az ablakkeresők ki tudták találni, melyik utcában keressék az aznapi ablakot. Mi előző este kiraktuk a Facebook csoportunkban a másnapi versikét. Aki megtalálta, készíthet róla fotót, a képeket örömmel látjuk a csoportban. Ennyi a feladat. Az első évben a Covid miatt nem lehetett gyülekezni, úgyhogy akkor az éneklés elmaradt, de 2021-ben már úgy szerveztük, hogy minden este 6-kor találkoztunk az adott ablaknál, és úgymond szerenádot adtunk, énekeltünk az ablakdíszítőknek. Volt, aki teával, forralt borral, süteménnyel várta a keresőket, de minden ablaknál legalább apró kis ajándékok voltak kirakva az ablakokba. Az, hogy megvendégeljék a keresőket, nem volt feltétel. Volt több olyan kereső, aki minden ablakot megnézett. Az éneklés után több esetben is hosszabb, rövidebb beszélgetések erejéig ott maradtunk a helyszínen. December 24-ére már nem kértünk fel senkit a díszítésre, aznap a betlehem az „ablak”, oda raktuk a 24-es számot.

Egyre többen keresik az ablakokat, és az esti találkozásnál is egyre többen voltunk. Felemelő érzés, ahogy kapjuk a visszajelzéseket, hogy mennyire jó ötlet, és milyen szép ez az egész. Az esti testmozgás is megvolt, sokan sétálva, biciklivel jöttek az ablakhoz. Voltak olyan frappáns versikék, hogy nem mindenki tudta kitalálni. Ilyenkor privát üzenetben tudunk segíteni. Mindenki nagyon várja már ezt az év végi programot. Novemberben szoktuk elkezdeni szervezni, hogy december 1-re már mindenki tudja, melyik napot kapta. Gyönyörű ablakok készültek tavaly is, és mi, keresők nagyon örültünk minden ablaknak. A jövőben is megszervezzük, mert igény van rá, szeretik az algyői emberek is.

forrás: Algyői Hírmondó (Kocsisné Kuk Ildikó, az egyik szervező)

 

További hírek

A Belügyminisztérium „Önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztések támogatása 2022.” című pályázat által Algyőn járdaépítési program valósulhatott meg.

2023. február 01. | Önkormányzat Bővebben

Értesítjük Önöket, hogy 2023. február 1-én az Algyő, Géza utca –Kastélykert utca sarkán, az ivóvízhálózaton tolózár csomópont csere miatt, az alábbi ingatlanokban időszakos vízhiány lesz a következő helyeken...

2023. január 31. | Gazdaság Bővebben

Az algyői Tisza-part két népszerű vendéglátó egységének és az Algyői Műjégpálya büféjének üzemeltetésére keres bérlőt a Gyeviép Nkft. 

2023. január 30. | Gazdaság Bővebben

Értesítjük Önöket, hogy ivóvízhálózat hibaelhárítási munkák miatt időszakos vízhiányra kell felkészülni 2023. január 30-án (hétfő) 8:30 – 14:00 óráig.

2023. január 27. | Gazdaság Bővebben

Pályázati hirdetmény Algyő, Tiszavirág utcában található „beépítetlen terület” megnevezésű, 1/1 részben Algyő Nagyközség Önkormányzatának tulajdonát képező tehermentes ingatlanok legmagasabb áron történő értékesítése.

2023. január 20. | Önkormányzat Bővebben

×