× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Harmadjára várták a lakosokat adventi ablakok

|
2023. január 15. | Kultúra

Algyőn advent idején már harmadik éve világító adventi kalendáriummá változtak helyi lakosok ablakai. Tavaly is sikeres volt a játék.

Az országban először 2016-ban Solymáron kezdték el ezt a játékot. Tudomásunk szerint országszerte már több, mint 600 település csatlakozott ehhez a programhoz. Az alapgondolat kitalálója készített egy csoportot a Facebook-on Világító adventi kalendárium névvel, és ott egy Magyarország térképen kitűzött minden települést, ahol csatlakoztak ehhez a nagyszerű játékhoz. Mi már harmadik éve szerveztük meg barátnőmmel, Boldizsárné Marikával Algyőn.

Az első évben kicsit nehezebben ment a szervezés. Megkerestük azokat az ismerőseinket, akik szerintünk szeretnek dekorálni. Sajnos kaptunk több visszautasítást is, de azért meglett a megfelelő létszám. Meg kellett fogalmaznunk a játékszabályokat is. Kisorsoltuk a napokat. Azóta már könnyebben megy, a szervezés az interneten történik.

A játék arról szól, hogy minden jelentkező kap egy napot, december elseje és 23-a között. Az adott napon ki kell raknia az ablakába, vagy az előkertjébe, teraszára azt a számot, amelyet kapott, jól láthatóan, és karácsonyig, minden nap ki kell világítania. Mi úgy kezdtük el a játékot, hogy aki jelentkezett, az utcájáról írt egy kis találós kérdést, versikét, ami alapján az ablakkeresők ki tudták találni, melyik utcában keressék az aznapi ablakot. Mi előző este kiraktuk a Facebook csoportunkban a másnapi versikét. Aki megtalálta, készíthet róla fotót, a képeket örömmel látjuk a csoportban. Ennyi a feladat. Az első évben a Covid miatt nem lehetett gyülekezni, úgyhogy akkor az éneklés elmaradt, de 2021-ben már úgy szerveztük, hogy minden este 6-kor találkoztunk az adott ablaknál, és úgymond szerenádot adtunk, énekeltünk az ablakdíszítőknek. Volt, aki teával, forralt borral, süteménnyel várta a keresőket, de minden ablaknál legalább apró kis ajándékok voltak kirakva az ablakokba. Az, hogy megvendégeljék a keresőket, nem volt feltétel. Volt több olyan kereső, aki minden ablakot megnézett. Az éneklés után több esetben is hosszabb, rövidebb beszélgetések erejéig ott maradtunk a helyszínen. December 24-ére már nem kértünk fel senkit a díszítésre, aznap a betlehem az „ablak”, oda raktuk a 24-es számot.

Egyre többen keresik az ablakokat, és az esti találkozásnál is egyre többen voltunk. Felemelő érzés, ahogy kapjuk a visszajelzéseket, hogy mennyire jó ötlet, és milyen szép ez az egész. Az esti testmozgás is megvolt, sokan sétálva, biciklivel jöttek az ablakhoz. Voltak olyan frappáns versikék, hogy nem mindenki tudta kitalálni. Ilyenkor privát üzenetben tudunk segíteni. Mindenki nagyon várja már ezt az év végi programot. Novemberben szoktuk elkezdeni szervezni, hogy december 1-re már mindenki tudja, melyik napot kapta. Gyönyörű ablakok készültek tavaly is, és mi, keresők nagyon örültünk minden ablaknak. A jövőben is megszervezzük, mert igény van rá, szeretik az algyői emberek is.

forrás: Algyői Hírmondó (Kocsisné Kuk Ildikó, az egyik szervező)

 

További hírek

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

A közlekedési szokások és igények megismerése érdekében Algyő vonatkozásában elkészült egy mobilitási kérdőív, amely két irányt érint, egyrészt a lakosságit (Algyő belterület), illetve a munkahelyit (MOL ipartelep, Jura Ipari Park).

2023. december 02. | Önkormányzat Bővebben

Az Algyői Nőegylet idén is csodaszép adventi koszorút készített a községnek.

2023. december 02. | Napjaink Bővebben

Budapesten, a Szent Gellért Csarnokban rendezték meg a 2. Zen Power Taekwon-do Kids Hatpróba nevű versenyt, ahol az utánpótláskorú harcművészek mérethették meg magukat küzdelem, formagyakorlat, erőmérő, elmélet, gyorsaság és speciáltechnika állomásokon.

2023. december 01. | Sport Bővebben

×