× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hagyományőrzés algyői módra

|
2014. november 30. | Kultúra
Az algyői hagyományőrző citerazenekar négy tagjával, Süli Tiborral, Bakó Ferenccel, Király Imrével és Biacsi Jánossal, több alkalommal elutaztunk szerepelni, kistérségi meghívásoknak téve eleget. Így szeptember 27-én, Szatymazon a szüreti, október 5-én a makói hagyományőrző napok, október 18-án az Üllési szüreti nap volt az általam fellépésre vitt csapat programja. Én saját autómmal szponzorálom őket, azzal, hogy elviszem, illetve hazaszállítom a csapatot lakóhelyükre.

Minden alkalommal végignézem fellépéseiket, ugyanúgy, mint a többi csapatét is és elmondhatom, mindegyik esetben telt ház előtt lépnek fel. A mi, algyői citeracsapatunknak olyan sikere volt minden alkalommal, hogy szűnni nem akaró vastapssal jutalmazták őket, alig tudták elhagyni a színpadot! A rendezvények után azonnal kapták a következő felkérést újabb helyszínekre.

Az én meglátásom szerint ez a csapat, a sok meghívásnak folyamatosan eleget téve, egyre öregbíti községünk hírnevét. Ezt figyelembe véve, szerintem több támogatást kellene kapniuk, hogy eleget tudjanak tenni a folyamatos meghívásnak. Még egy dolog szemet szúrt nekem, hogy a felsorolt helyeken egész fiatalkorú gyermekek is felléptek és citerával, néptánccal. Ez nekem, itt Algyőn hiányzik, mivel nem látom az utánpótlást aktívan részt venni a helyi hagyományőrzés ápolásában. De itt a helyszínen szereplő citerások előadásain is kevés helyi lakost látok nézőként megjelenni.

Mindezek ellenére, erőmhöz képest, feleségemmel együtt igyekszünk a továbbiakban is aktívan segíteni őket.
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×