× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hagyományok, faszobrok, Márai

|
2014. február 12. | Kultúra
A hagyományokhoz híven idén január 22-én is megünnepelte a Magyar Kultúra Napját az Algyői Faluház és Könyvtár. A Magyar Kultúra Napját 1989. január 22-én tartották meg először – annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A Könyvtárban – a tardíciókhoz híven – óvodásokkal (vendégünk volt a Pillangó csoport, a Katica csoport, a Maci csoport és a Margaréta csoport) ünnepeltük a kultúra napját. A jeles nap szellemében mesefoglalkozást tartottunk az óvodásoknak, akikkel Benedek Elekről és a népmesékrôl beszélgettünk. A csoportokkal közösen megnéztük a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című mesét, maja egyszerű kérdésekre kellett válaszolniuk a gyerekeknek, s a helyesen felelôk jutalomban részesültek. Végül közösen el is játszottuk a mesét. Ezen kívül a gyerekek megismerkedtek a Könyvtárral, a kölcsönzés menetével, a beiratkozással és a könyvtári illemszabályokkal. – Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy megköszönjük Gonda Károlynénak a finom süteményeket, amelyekkel meglepte a gyerekeket!

A Faluházban Fába nyesett képzelet címmel Miholcsa József erdélyi szobrászművész és fafaragó szobraiból nyílt kiállítás január 22-én. A tárlatot Kiss Ernő népművelő, a szegedi Bálint Sándor Mûvelôdési Ház igazgatója, a művész barátja adta át. A kiállítás február 14-ig tekinthető meg.

A kiállításmegnyitót Pálfy Margit színművésznő Szindbád hazamegy – Márai Sándor költeményei négy tételben című előadóestje követte. Mindazok, akik részt vettek az estek, bizonnyal egyetértenek László Péterrel, aki így írt erről az előadásról 1995-ben, a Pannon Naplóban: „Pálfy Margitnak szuggesztív ereje van, amely belső meggyőződésből, mélységes hivatástudatból táplálkozik. Véresen komolyan csinálja, amit csinál, az életét tette rá. Egymást követik a versek, a prózák, szinte lélegzetvételnyi szünet nélkül. Az előadásnak sodrása van, ritmusa, mint a szívverésnek, amely elragad. Csupán a tételek között Bartók Mikrokozmoszának hangjai hagynak némi időt az elmélkedésre. Ez az est Márai Sándoré és Pálfy Margité is.” Reméljük, jövőre is velünk tartanak a magyar kultúra ünnepén!
 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×