× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Hagyományok, faszobrok, Márai

|
2014. február 12. | Kultúra
A hagyományokhoz híven idén január 22-én is megünnepelte a Magyar Kultúra Napját az Algyői Faluház és Könyvtár. A Magyar Kultúra Napját 1989. január 22-én tartották meg először – annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket.

A Könyvtárban – a tardíciókhoz híven – óvodásokkal (vendégünk volt a Pillangó csoport, a Katica csoport, a Maci csoport és a Margaréta csoport) ünnepeltük a kultúra napját. A jeles nap szellemében mesefoglalkozást tartottunk az óvodásoknak, akikkel Benedek Elekről és a népmesékrôl beszélgettünk. A csoportokkal közösen megnéztük a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack című mesét, maja egyszerű kérdésekre kellett válaszolniuk a gyerekeknek, s a helyesen felelôk jutalomban részesültek. Végül közösen el is játszottuk a mesét. Ezen kívül a gyerekek megismerkedtek a Könyvtárral, a kölcsönzés menetével, a beiratkozással és a könyvtári illemszabályokkal. – Itt ragadjuk meg az alkalmat, hogy megköszönjük Gonda Károlynénak a finom süteményeket, amelyekkel meglepte a gyerekeket!

A Faluházban Fába nyesett képzelet címmel Miholcsa József erdélyi szobrászművész és fafaragó szobraiból nyílt kiállítás január 22-én. A tárlatot Kiss Ernő népművelő, a szegedi Bálint Sándor Mûvelôdési Ház igazgatója, a művész barátja adta át. A kiállítás február 14-ig tekinthető meg.

A kiállításmegnyitót Pálfy Margit színművésznő Szindbád hazamegy – Márai Sándor költeményei négy tételben című előadóestje követte. Mindazok, akik részt vettek az estek, bizonnyal egyetértenek László Péterrel, aki így írt erről az előadásról 1995-ben, a Pannon Naplóban: „Pálfy Margitnak szuggesztív ereje van, amely belső meggyőződésből, mélységes hivatástudatból táplálkozik. Véresen komolyan csinálja, amit csinál, az életét tette rá. Egymást követik a versek, a prózák, szinte lélegzetvételnyi szünet nélkül. Az előadásnak sodrása van, ritmusa, mint a szívverésnek, amely elragad. Csupán a tételek között Bartók Mikrokozmoszának hangjai hagynak némi időt az elmélkedésre. Ez az est Márai Sándoré és Pálfy Margité is.” Reméljük, jövőre is velünk tartanak a magyar kultúra ünnepén!
 

További hírek

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

×