× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Görögországba is eljutott a Búzavirág Asszonykórus

|
2014. január 29. | Kultúra

Öt éve alakult újjá az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub asszonykórusa, amely 2011-ben vette fel a Búzavirág Asszonykórus nevet. A tagoknak a YouTube is barátjuk, a többi algyői énekkarral is jó viszonyban vannak.

Negyvenéves fennállását ünnepelte tavaly az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklub, amelynek asszonykórusa 2009-ben éledt újra.

Jóban vannak a többiekkel is

Algyőn számos kórus, énekegyüttes létezik a Búzavirág Asszonykóruson kívül: ilyen a Hagyományőrző Együttes és a Parlandó Énekegyüttes. – Kodály Zoltán azt mondta: „Az ének szebbé teszi az életet, az éneklők a másokét is. Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk, szebb, ha ketten összedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy harmónia, amelyben mind egyek lehetünk. Akkor mondhatjuk majd csak igazán: örvendjen az egész világ". Hát ezért szeretünk mi énekelni, és ezért szeret a másik csoport, a Hagyományőrző Együttes is. A Parlandó Énekegyüttes más műfajt képvisel, ők operetteket énekelnek, ebben a műfajban érnek el sikereket országos versenyeken. A többi énekegyüttessel jó a viszonyunk, hiszen a Hagyományőrző Együttes tagjai a nyugdíjasklubnak is tagjai – magyarázta Ménesi Lajosné.

 
– Bajusz Lajos gondolta úgy 1973-ban, hogy a sok munka után szükség van egy közösségre, ahol a nyugdíjasok összejönnek, és jól érzik magukat. Létrehozták hát az Algyői Szőke Tisza Nyugdíjasklubot. A kultúra és a hagyományőrzés, az éneklés, a kirándulás, az együttlét összekovácsolta és segítette, a mai napig segíti a klubtagokat. A régi nótafák lassan elmaradtak a klubból, de azért az éneklés mindig része volt az összejöveteleknek. Nosztalgiáztunk, emlékeztünk, és rájöttünk, hiányzik a közös éneklés, a kórus. 2009-ben ismét összeállt a csapat, és megalakult a nyugdíjasklub asszonykórusa. Három éve felvettük a Búzavirág Asszonykórus nevet – mesélt Ménesi Lajosné Jusztika kórusvezető a kezdetekről és az újraindulásról. Jelenleg tizennyolc tagjuk van, tizenhatan algyőiek, ketten szegediek.

– A nyugdíjasklubban vannak jó hangú férfiak, bár nem sokan. Szerettük volna, ha ők is csatlakoznak, de sajnos nem mertek. De hátha egyszer, amikor majd híresek leszünk – mesélte a vezető. Hetente egyszer próbálnak az algyői Civilek Házában, de egy-egy fellépés előtt többször is gyakorolnak. Repertoárjukon főleg népdalok, csárdások és egyházi énekek vannak. Tagjaik az élet számos területéről kerültek a kórusba, a nyugdíjas évek előtt könyvelőként, koordinátorként, tanárként, könyvtárosként, szűcsként, adminisztrátorként, kereskedőként, raktárosként dolgoztak – legidősebb tagjaik már elmúltak 80 évesek.– Hallás után tanulunk. Én valamennyire tudok kottát olvasni, hiszen nemcsak az iskolában voltam énekkaros, hanem felnőtt énekkarban is énekeltem régen. Sok népdalt ismerek, de az asszonyok is sokat tudnak. Aztán ott van a YouTube, ott meghallgatjuk, le is töltjük, így tudjuk pontosítani a dalokat – mondta Jusztika. A Búzavirág Asszonykórus már számos fellépésen van túl: voltak Szőregen, Röszkén, Zsombón, Hévízen, és az algyői rendezvények állandó szereplői. Az országos nyugdíjas Ki mit tud?-on a középdöntőig jutottak – egy görögországi utazás volt a jutalmuk.

 

További hírek

Végéhez értek a Csongrád-Csanád megyei labdarúgó-bajnokságok az ifjúságiaknál: a B csoportban komoly harcot hozhat az idény második fele, és az őszi bajnoki cím kérdése is nyitott.

2021. december 02. | Sport Bővebben

A lényeg, hogy nyertek a férfiak, míg a női csapat mindenben alul maradt Orosházán.

2021. december 02. | Sport Bővebben

Az Algyői Nőegylet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a falu adventi koszorúját. A csodálatos alkotás adventben a Fő teret dísziti.

2021. november 30. | Kultúra Bővebben

Évek óta a Tisza-parton az egyik hajótárolóban „parkolt” az olimpiai bajnok Kopasz Bálint gyerekkori hajója, amelyet a három évvel ezelőtt megalakult Algyői Vízisport Egyesület árverésre bocsátott.

2021. november 29. | Sport Bővebben

Egy korábbról elhalasztott találkozót pótoltak a labdarúgó megyei I.-ben, ahol az Algyő a sereghajtó ContiTech-Apátfalvát fogadta.

2021. november 29. | Sport Bővebben

×