× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Foltvarró és kézimunka kiállítás nyílt

|
2021. november 27. | Kultúra

Október 16-án rendhagyó kiállítást nyílt az algyői Alkotóházban, ahol az Algyői Foltvarrók Körének és a Fürge Ujjak Műhelyének tagjai tárták a nagyérdemű elé az elmúlt időszakban készült alkotásaikat. A ház szebbnél szebb textil és fonal csodákkal telt meg, amelyek zömében a járványidőszak alatt készültek, némelyik saját ötlet alapján, némelyik online térben tartott tábor alatt, de van olyan is, ami szűk körben összegyűlve vagy magányosan jött létre.

A tárlatot Füzesy István alpolgármester nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a kiállított munkákat látva a csodálat és a meglepetés érzése töltötte el. – Csodálat, hogy Algyőn ilyen remekművek készülnek és öröm, hogy helyet tudunk adni ahhoz, hogy ezeket be tudják mutatni alkotók – hangsúlyozta.

Mint mondta, a foltvarrás az egyik legősibb kézimunka, ami Buddhától ered, ugyanis ő volt az első, aki kapott anyagdarabokból szőnyeget varrt. Hozzátette, az évtizedek során használati tárgyból művészeti terület lett, majd abból újra használati tárgy.

– A művészet, az esztétikum és a használhatóság szépen ötvöződik a foltvarrásban, amely végtelen tárháza a kreativitásnak. Ugyanakkor Fürge Ujjak Műhelye által is remek termékek készülnek, az unokáim is gyakran hordozzák magukkal a horgolt állatokat, sokan pedig a csodájára járnak annak, hogy Algyőn ilyen játékok készülnek – részletezte.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a kézimunka méretes közösséget hozott létre a községben, azonban jó lenne, ha a fiatalok is bekapcsolódnának és a mostani tagok tovább tudnák adni a tudást a jövő generációjának, így 20-30 év múlva is ilyen kiállítás nyílhatna a házban.

forrás: Algyői Hírmondó


Kapcsolódó galéria: Algyői Foltvarrók Köre és a Fürge Ujjak Műhelye kiállítása (11 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Az algyői Bóbita Bölcsőde 2022.12.24.-2023.01.01. között zárva tart. Nyitás 2023.01.02. Az algyői Bóbita Bölcsődében jelenleg minden hely foglalt. Az intézmény teltházzal működik. 

2022. december 08. | Oktatás Bővebben

2022. december 06.-án 11:00-15:00 óra között lezárásra kerül a Tisza töltésének az algyői vasúti híd és az Algyői-főcsatorna közötti szakasza, az Algyői szvtp-en végzendő műszaki feladatok miatt. 

2022. december 02. | Gazdaság Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete pályázatot hirdet a Gyevikult NKft. ügyvezető igazgatói álláshely betöltésére.

2022. november 29. | Önkormányzat Bővebben

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2022. december 19. napjától 2023. január 6. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2022. november 29. | Önkormányzat Bővebben

Ezúton tájékoztatjuk Önöket, hogy Társaságunk, az MVM Démász Áramhálózati Kft. a közcélú villamos hálózaton előre tervezett munkálatokat fog végezni, az alábbi időszakokban és területeken. Ezen időszakokban a villamosenergia-szolgáltatás szünetelni fog.

2022. november 29. | Gazdaság Bővebben

×