× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Foltvarró és kézimunka kiállítás nyílt

|
2021. november 27. | Kultúra

Október 16-án rendhagyó kiállítást nyílt az algyői Alkotóházban, ahol az Algyői Foltvarrók Körének és a Fürge Ujjak Műhelyének tagjai tárták a nagyérdemű elé az elmúlt időszakban készült alkotásaikat. A ház szebbnél szebb textil és fonal csodákkal telt meg, amelyek zömében a járványidőszak alatt készültek, némelyik saját ötlet alapján, némelyik online térben tartott tábor alatt, de van olyan is, ami szűk körben összegyűlve vagy magányosan jött létre.

A tárlatot Füzesy István alpolgármester nyitotta meg, aki arról beszélt, hogy a kiállított munkákat látva a csodálat és a meglepetés érzése töltötte el. – Csodálat, hogy Algyőn ilyen remekművek készülnek és öröm, hogy helyet tudunk adni ahhoz, hogy ezeket be tudják mutatni alkotók – hangsúlyozta.

Mint mondta, a foltvarrás az egyik legősibb kézimunka, ami Buddhától ered, ugyanis ő volt az első, aki kapott anyagdarabokból szőnyeget varrt. Hozzátette, az évtizedek során használati tárgyból művészeti terület lett, majd abból újra használati tárgy.

– A művészet, az esztétikum és a használhatóság szépen ötvöződik a foltvarrásban, amely végtelen tárháza a kreativitásnak. Ugyanakkor Fürge Ujjak Műhelye által is remek termékek készülnek, az unokáim is gyakran hordozzák magukkal a horgolt állatokat, sokan pedig a csodájára járnak annak, hogy Algyőn ilyen játékok készülnek – részletezte.

Az alpolgármester beszélt arról is, hogy a kézimunka méretes közösséget hozott létre a községben, azonban jó lenne, ha a fiatalok is bekapcsolódnának és a mostani tagok tovább tudnák adni a tudást a jövő generációjának, így 20-30 év múlva is ilyen kiállítás nyílhatna a házban.

forrás: Algyői Hírmondó


Kapcsolódó galéria: Algyői Foltvarrók Köre és a Fürge Ujjak Műhelye kiállítása (11 db kép)

Galéria további képei
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×