× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Felújítanak, és már most a nyári táborokra készülnek az algyői tájházban

|
2021. március 26. | Kultúra

Megújult a bárka, a hokedliből népi játék lesz, a látványraktár pedig bőrönddel és székekkel bővült – a vírushelyzet ellenére sem állt meg az élet a tájházban Algyőn. Programokkal is kedveskednek a helyieknek, a húsvéti készülődést recepttel segítik.

Továbbra is zárva tart az Algyői Tájház a pandémiás helyzet mi­­att, azonban ennek ellenére nem állt meg a munka. A házban egy alapos nagytakarítást végeztek az ott dolgozók, majd ezt követően a tárgyak felújításába, ápolásába fogtak bele.

Izbékiné Cseuz Gabriella, a házat működtető Gyevikult Nkft. múzeumi-közművelődési szakembere lapunknak elmondta, van jó néhány olyan dolog a tájházban, ami nem műtárgy, hanem demonstrációs tárgynak minősül, vagyis újonnan készült és használható, de ugyanakkor azt szemlélteti, hogy az a bizonyos tárgy milyen volt régen. Ilyen például a bárka, ami most frissítő csiszolást és lenolajos kezelést kapott, valamint három lábat is készítettek neki.

20210326-tajhaz_felujitas-2.jpg (278 KB)Új játékokkal készülnek

Hozzátette, van egy-két olyan tárgyuk, ami nem volt leltárba véve, így most azoknak is funkciót adnak, népi játékok készülnek belőlük a nyárra, ugyanis már nagyon készülnek a fiatalok táboroztatására. Kiderült, most a ház karbantartója éppen egy hokedliből varázsol játékot, de hogy pontosan mi lesz belőle, azt nekünk sem árulták el, meglepetés lesz majd a gyerekeknek.

Szappanok és varrógépek

Tovább gyarapodott a tavaly ősszel megnyitott látványraktár is, két igen masszív, a régi konyhák stílusát idéző széket kaptak, valamint egy régi bőrönd is a kiállítási darabok közé került, ezeket helyiek ajánlották fel.

Izbékiné Cseuz Gabriella megjegyezte, hamarosan varrógépekkel, írógépekkel és régi szappanokkal is bővül a tárlat. Az épületek mellett pedig a külső térre is nagy figyelmet fordítanak, így tavasszal füvesítenek, valamint a kiskertet is rendezik majd, hogy még vonzóbb környezet fogadja a látogatókat.

Az igazi fonott kalács

Persze ahogyan azt Algyőn már megszokhattuk, programokból sincs hiány, a korlátozások miatt viszont az online térbe költöztek a tájház eseményei. Így például a közelmúltban megtartott Mézes nap, amikor a helyi méhészek bemutatták mézkülönlegességei­ket, a gyerekek kézműves-foglalkozáson vehettek részt, míg a háziasszonyok mézes recepteket próbálhattak ki.

Minden évben húsvéti forga­tag is szokott lenni, ez most el­­marad, helyette viszont az internetes közösségi oldalukon fonottkalács-recept­tel járulnak hozzá a készülődéshez.

Fotók segítségével pontról pontra ha­­ladva mutatják majd be, miként kell elkészíteni az igazi házi kalácsot a sonka mellé.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)

 

További hírek

Óvodánk 2021. március 8-a óta ügyeleti rendben működik, lehetőségeink szerint, Algyő Nagyközség Önkormányzatának támogatásával, segítjük a családokat az egyszeri meleg étkezés biztosításával, gyermekeknek az óvónők tevékenységajánlókkal színesítik hétköznapjaikat.

2021. április 13. | Oktatás Bővebben

Időpont: 2021.04.19.-20. 9.00-16.00 óra között.

2021. április 12. | Oktatás Bővebben

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

×