× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Felújítanak, és már most a nyári táborokra készülnek az algyői tájházban

|
2021. március 26. | Kultúra

Megújult a bárka, a hokedliből népi játék lesz, a látványraktár pedig bőrönddel és székekkel bővült – a vírushelyzet ellenére sem állt meg az élet a tájházban Algyőn. Programokkal is kedveskednek a helyieknek, a húsvéti készülődést recepttel segítik.

Továbbra is zárva tart az Algyői Tájház a pandémiás helyzet mi­­att, azonban ennek ellenére nem állt meg a munka. A házban egy alapos nagytakarítást végeztek az ott dolgozók, majd ezt követően a tárgyak felújításába, ápolásába fogtak bele.

Izbékiné Cseuz Gabriella, a házat működtető Gyevikult Nkft. múzeumi-közművelődési szakembere lapunknak elmondta, van jó néhány olyan dolog a tájházban, ami nem műtárgy, hanem demonstrációs tárgynak minősül, vagyis újonnan készült és használható, de ugyanakkor azt szemlélteti, hogy az a bizonyos tárgy milyen volt régen. Ilyen például a bárka, ami most frissítő csiszolást és lenolajos kezelést kapott, valamint három lábat is készítettek neki.

20210326-tajhaz_felujitas-2.jpg (278 KB)Új játékokkal készülnek

Hozzátette, van egy-két olyan tárgyuk, ami nem volt leltárba véve, így most azoknak is funkciót adnak, népi játékok készülnek belőlük a nyárra, ugyanis már nagyon készülnek a fiatalok táboroztatására. Kiderült, most a ház karbantartója éppen egy hokedliből varázsol játékot, de hogy pontosan mi lesz belőle, azt nekünk sem árulták el, meglepetés lesz majd a gyerekeknek.

Szappanok és varrógépek

Tovább gyarapodott a tavaly ősszel megnyitott látványraktár is, két igen masszív, a régi konyhák stílusát idéző széket kaptak, valamint egy régi bőrönd is a kiállítási darabok közé került, ezeket helyiek ajánlották fel.

Izbékiné Cseuz Gabriella megjegyezte, hamarosan varrógépekkel, írógépekkel és régi szappanokkal is bővül a tárlat. Az épületek mellett pedig a külső térre is nagy figyelmet fordítanak, így tavasszal füvesítenek, valamint a kiskertet is rendezik majd, hogy még vonzóbb környezet fogadja a látogatókat.

Az igazi fonott kalács

Persze ahogyan azt Algyőn már megszokhattuk, programokból sincs hiány, a korlátozások miatt viszont az online térbe költöztek a tájház eseményei. Így például a közelmúltban megtartott Mézes nap, amikor a helyi méhészek bemutatták mézkülönlegességei­ket, a gyerekek kézműves-foglalkozáson vehettek részt, míg a háziasszonyok mézes recepteket próbálhattak ki.

Minden évben húsvéti forga­tag is szokott lenni, ez most el­­marad, helyette viszont az internetes közösségi oldalukon fonottkalács-recept­tel járulnak hozzá a készülődéshez.

Fotók segítségével pontról pontra ha­­ladva mutatják majd be, miként kell elkészíteni az igazi házi kalácsot a sonka mellé.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)

 

További hírek

A kerti munkát és a gyerekek kinti játékát egyaránt zavarják a méhek Algyőn, sokan félnek tőlük. Éppen ezért egyeztetésre hívta a helyi méhészeket az önkormányzat, és ellenőrizték a szabályok betartását is. Közös megoldást találtak.

2021. június 16. | Gazdaság Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata megbízásából a Szempair Kft. légi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközségben a következő területeken.

2021. június 16. | Önkormányzat Bővebben

Az óvodába járó gyermekek létszámának növekedésével arányosan vált egyre zsúfoltabbá a játszóudvar, éppen ezért nevelőközösségünk elhatározta, hogy gazdagabbá, változatosabbá varázsolja az udvari játékeszközöket.

2021. június 14. | Oktatás Bővebben

Két autó, egy Volkswagen Passat és egy Mercedes karambolozott szombat este fél 8 körül az Algyői úton, a MOL kútnál, Szeged irányában. Az egyik autó felborult, jelenleg is a feje tetején van, a helyszínen lévő olvasóinktól úgy tudjuk, sérült is van.

2021. június 13. | Rendőrség Bővebben

Algyői séta címmel nyílt tárlata a Faluházban a szegedi Nap-Fény Fotókörnek. A kör tagjai tavaly nyáron többször is a községbe kirándultak, ekkor kapták lencsevégre például a tájház kiállítását, a helyi fodrászt és kiemelkedő épületeket is a településen.

2021. június 12. | Kultúra Bővebben

×