× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Felújítanak, és már most a nyári táborokra készülnek az algyői tájházban

|
2021. március 26. | Kultúra

Megújult a bárka, a hokedliből népi játék lesz, a látványraktár pedig bőrönddel és székekkel bővült – a vírushelyzet ellenére sem állt meg az élet a tájházban Algyőn. Programokkal is kedveskednek a helyieknek, a húsvéti készülődést recepttel segítik.

Továbbra is zárva tart az Algyői Tájház a pandémiás helyzet mi­­att, azonban ennek ellenére nem állt meg a munka. A házban egy alapos nagytakarítást végeztek az ott dolgozók, majd ezt követően a tárgyak felújításába, ápolásába fogtak bele.

Izbékiné Cseuz Gabriella, a házat működtető Gyevikult Nkft. múzeumi-közművelődési szakembere lapunknak elmondta, van jó néhány olyan dolog a tájházban, ami nem műtárgy, hanem demonstrációs tárgynak minősül, vagyis újonnan készült és használható, de ugyanakkor azt szemlélteti, hogy az a bizonyos tárgy milyen volt régen. Ilyen például a bárka, ami most frissítő csiszolást és lenolajos kezelést kapott, valamint három lábat is készítettek neki.

20210326-tajhaz_felujitas-2.jpg (278 KB)Új játékokkal készülnek

Hozzátette, van egy-két olyan tárgyuk, ami nem volt leltárba véve, így most azoknak is funkciót adnak, népi játékok készülnek belőlük a nyárra, ugyanis már nagyon készülnek a fiatalok táboroztatására. Kiderült, most a ház karbantartója éppen egy hokedliből varázsol játékot, de hogy pontosan mi lesz belőle, azt nekünk sem árulták el, meglepetés lesz majd a gyerekeknek.

Szappanok és varrógépek

Tovább gyarapodott a tavaly ősszel megnyitott látványraktár is, két igen masszív, a régi konyhák stílusát idéző széket kaptak, valamint egy régi bőrönd is a kiállítási darabok közé került, ezeket helyiek ajánlották fel.

Izbékiné Cseuz Gabriella megjegyezte, hamarosan varrógépekkel, írógépekkel és régi szappanokkal is bővül a tárlat. Az épületek mellett pedig a külső térre is nagy figyelmet fordítanak, így tavasszal füvesítenek, valamint a kiskertet is rendezik majd, hogy még vonzóbb környezet fogadja a látogatókat.

Az igazi fonott kalács

Persze ahogyan azt Algyőn már megszokhattuk, programokból sincs hiány, a korlátozások miatt viszont az online térbe költöztek a tájház eseményei. Így például a közelmúltban megtartott Mézes nap, amikor a helyi méhészek bemutatták mézkülönlegességei­ket, a gyerekek kézműves-foglalkozáson vehettek részt, míg a háziasszonyok mézes recepteket próbálhattak ki.

Minden évben húsvéti forga­tag is szokott lenni, ez most el­­marad, helyette viszont az internetes közösségi oldalukon fonottkalács-recept­tel járulnak hozzá a készülődéshez.

Fotók segítségével pontról pontra ha­­ladva mutatják majd be, miként kell elkészíteni az igazi házi kalácsot a sonka mellé.

forrás: www.delmagyar.hu (Kiss Anna)

 

További hírek

Felelősségteljes, valós alapokon nyugvó gazdálkodás eredményeként az öt éves ciklus végére a gazdasági szempontból országos és nemzetközi szinten is nehéz, több válságelemet tartalmazó körülmény ellenére az Önkormányzat vagyona növekedett.

2024. május 06. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata az önkormányzat tulajdonában lévő pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. május 03. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete minden 65 év feletti lakos részére 15.000 forint pénzbeli támogatást ad. Ezzel kapcsolatban semmilyen teendőjük nincs.

2024. május 02. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata a megemelkedett szúnyogszámra való tekintettel szúnyoglárva-irtó tablettával segíti a lakosokat.

2024. május 02. | Gazdaság Bővebben

Alkotó díjas kézműveseinket bemutató rovatunk áprilisi főszereplője Molnáré Süli-Zakar Zita, aki csodálatos alkotásokat készít agyagból. Műveivel sokszor találkozhattunk már algyői kiállításokon, most pedig azok elkészítésének hátteréről beszélgettünk.

2024. április 25. | Kultúra Bővebben

×